29 Νοεμβρίου, 2023

Τα «φρέσκα» χρέη διογκώθηκαν τον Ιούλιο!

0

Διαβάστε

Οι απλήρωτοι  φόροι έφτασαν τα 4,4 δισ. ευρώ στο επτάμηνο

Νέα έκρηξη της ακρίβειας, που σαρώνει τα εισοδήματα, έφερε αύξηση στις οφειλές στην Εφορία, αφού το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου νοικοκυριά και επιχειρήσεις άφησαν απλήρωτους φόρους συνολικού ύψους 4,45 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα «φρέσκα» χρέη διογκώθηκαν τον Ιούλιο, έναν μήνα με αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, κατά 334.000.000 ευρώ, στα 4,459 δισ. ευρώ, από 4,125 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Τον Ιούνιο τα φορολογικά χρέη είχαν «φουσκώσει» κατά 352.000.000 ευρώ σε σχέση με τον Μάιο του 2022.

Το αποτέλεσμα είναι το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να εκτιναχθεί στα 112,653 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 26,126 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, με αποτέλεσμα το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος να διαμορφώνεται σε 87,134 δισ. ευρώ. Ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν 4.230.900 φορολογούμενοι, εκ των οποίων 1.966.599 βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, ενώ για 1.378.297 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι το 53,4% των φορολογούμενων έχει χρέη στην Εφορία που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ και συνολικά χρωστούν 326.000.000 ευρώ, ποσό που αποτελεί μόλις το 0,3% του συνολικού  ληξιπρόθεσμου χρέους. Αντίθετα, το 0,2% των οφειλετών (ή 8.825 φορολογούμενοι) χρωστά 90 δισ. ευρώ ή το 80% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τη κατά κεφαλήν οφειλή να ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

Αυτόματες κατασχέσεις

Συγχρόνως, πρεμιέρα αναμένεται να κάνουν τα νέα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχων των τραπεζικών λογαριασμών που θα συνδυαστούν και με το σύστημα Eispraxis, το οποίο θα παρακολουθεί και θα φακελώνει όλες τις οφειλές των φορολογουμένων και θα δρομολογεί δεσμεύσεις, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων. Μέσω του συστήματος σχεδιάζει να κυνηγήσει τους οφειλέτες και να εισπράξει τα χρέη από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.

Το Eispraxis θα σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη και θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το MyAADE, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους, όπως το Κτηματολόγιο, το ΓΕΜΗ, ο ΕΦΚΑ, το ΚΕΑΟ.

Για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Σύμφωνα με το σχέδιο λειτουργίας του Eispraxis, το ηλεκτρονικό σύστημα:

  • Θα παρακολουθεί το «προφίλ» κάθε οφειλέτη.
  • Θα έχει καταγραμμένη την περιουσιακή του κατάσταση.
  • Θα ανταλλάσσει στοιχεία με το Κτηματολόγιο το ΓΕΜΗ και τον ΕΦΚΑ.
  • Θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με κράτη-μέλη της ΕΕ.
  • Θα παρακολουθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δημόσιους φορείς με έμφαση στη φορολογία.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *