4 Δεκεμβρίου, 2022

ATTICA BANK απίθανες μεθοδεύσεις τριτοκοσμικού τύπου…

από τον Χρήστο Κουτσονάσσιο

Στα τελευταία 17 χρόνια μόνο 3 φορές εμφάνισε κέρδη, που αμφισβητούνται, η Τράπεζα, κάθε χρόνο ζημιές με κύρια θύματα το ΤΣΜΕΔΕ και το ΕΦΚΑ, βασικούς μετόχους. Μία τράπεζα υπό χρεωκοπία με τεράστιες ζημιές ύψους 630 εκ., με κύρια ευθύνη που επιρρίπτεται στις κυβερνητικές παρεμβάσεις, της ΤτΕ, υπό την εποπτεία της οποίας ευρίσκεται, και τις ανίκανες διοικήσεις που την έριξαν στα βράχια και όμως η τράπεζα αυτή θα μπορούσε να είναι πρότυπο μεσαίας τράπεζας με μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη κυρίως στην χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκουν κλειστές τις πόρτες στις συστημικές τράπεζες.

Σήμερα η τράπεζα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση περίπου 700 εκ. για να κρατηθεί στην ζωή. Από το πουθενά εμφανίζεται ως επίδοξος επενδυτής το αμερικάνικο fund Ellington, το οποίο δεν έχει καμία άλλη δραστηριότητα στην Ελλάδα… και ότι είδε την Attica bank ως ευκαιρία… Το εν λόγω fund κατέχει το 9,87% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και προκειμένου να επενδύσει στην “μεγάλη επενδυτική ευκαιρία” που ονομάζεται Attica Bank, δημιουργεί μία εταιρεία στην Κύπρο με όνομα RINOA, η οποία δεν έχει κανένα αντικείμενο (γιατί άραγε;).

Η Attica Bank θα χρειαστεί 450 εκατ νέα αύξηση κεφαλαίου και 240 εκατ που έχει ήδη υλοποιηθεί άθροισμα περίπου 700 εκατ ευρώ.

Προσέξτε συλλογιστική ξένων επενδυτών… επενδύουν – εάν επενδύουν – 60 εκατ σε μια αύξηση 700 εκατ, φορτώνουν το πρόβλημα δηλαδή την ζημία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα βάλει τα υπόλοιπα, δηλαδή στον Έλληνα φορολογούμενο… και με 60 εκατ. παίρνουν την τράπεζα.

Δεν μπορείτε να πείτε, υπάρχει ένας επενδυτής που δεν βάζει τίποτε και παίρνει την τράπεζα… και υπάρχει και ένας άλλος επενδυτής που βάζει τα πάντα και χάνει την τράπεζα… στην καθομιλουμένη υπάρχουν ονόματα, ο ένας επενδυτής το Ellington και ο άλλος επενδυτής το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που βάζει δημόσιο χρήμα.

Αυτό σίγουρα δεν λέγεται πουθενά ιδιωτικοποίηση, αλλά θα αφήσουμε την φαντασία σας… να ταξιδέψει μέχρι τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, που μπορούν να συμβαίνουν ανάλογες “επενδύσεις”. Σε μια περίοδο που η κρατικοποίηση εταιριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση «πάει σύννεφο» οι Βρυξέλλες κάνουν «τα στραβά μάτια» για το Ταμείο.

Το Ellington συμμετείχε στην Attica Bank όχι για να την αναπτύξει αλλά για να κάνει μια ωραία αρπαχτή κερδοσκοπική δουλειά…Γνωρίζουν πολύ καλά πως παίζεται το παιχνίδι, ρίχνουν την ζημιά στο ΤΧΣ στον Έλληνα φορολογούμενο και μετά εμφανίζονται ως σωτήρες.

Δυστυχώς αυτό είναι το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να πληρώνει ο φορολογούμενος και να κερδίζει αυτός που επένδυσε…. σχεδόν τίποτα.

Δεν μπορεί να βαφτίσετε ιδιωτικοποίηση αυτό το έκτρωμα που συντελείται στην Attica Bank εις βάρος του δημόσιου χρήματος.