2 Φεβρουαρίου, 2023

Τα «καρέ της βίας» στο ΑΠΘ

Συστάθηκε παρατηρητήριο επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες το μεσημέρι, μέλη φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ, καθηγητές μέλη του «Παρατηρητήριου επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο», οι καλλιτέχνες και μέλη του Συλλόγου Μουσικών Β. Ελλάδος, Δ. Ζερβουδάκης και Δ. Μυστακίδης, μπροστά στη Φιλοσοφική, με αφορμή την αστυνομική παρουσία στο campus του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος. 

Όπως σημείωσε ο κ. Λούκης Χασιώτης, καθηγητής φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ και γ.γ. του Παρατηρητηρίου, τα τελευταία δυο χρόνια «παρατηρούμε με ανησυχία την αύξηση των βίαιων ενεργειών της αστυνομίας εναντίον των φοιτητικών κινητοποιήσεων αλλά και μεμονωμένων φοιτητών και φοιτητριών. Ειδικά στο ΑΠΘ, με ευθύνη του πρύτανη που εδώ και δυο χρόνια έχει επιβάλει τη μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ στο κάμπους του ιδρύματος». Ο ίδιος έκανε λόγο για αναίτιες συλλήψεις φοιτητών, «τραμπουκισμούς, ανεξέλεγκτη χρήση χημικών» ακόμα και για «απαγόρευση εισόδου σε πανεπιστημιακά κτίρια αλλά και παρακολουθήσεις μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από ασφαλίτες».

Ο ίδιος εξήγησε ότι για τους παραπάνω λόγους πανεπιστημιακοί και νομικοί της πόλης αποφάσισαν να συγκροτήσουν το «Παρατηρητήριο» με αναφορά το ΑΠΘ. Ρόλος του μεταξύ άλλων θα είναι:

«Καταγραφή και δημοσιοποίηση περιστατικών αυθαιρεσίας για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, νομική και πολιτική υποστήριξη της πολιτικής ανυπακοής στον βαθμό που υπερασπίζεται τις ακαδημαϊκές ελευθερίες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Ζερβουδάκης σημείωσε μεταξύ άλλων: “Θεωρώ ότι όλα αυτά τα γεγονότα εντάσσονται σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει προς όφελος της το ακροδεξιό ακροατήριο της χώρας. Είναι δεδομένη η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια να χτυπηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δωρεάν παιδείας στη χώρα”.

Η Σαμπίνα Κουρίζη, φοιτήτρια και μέλος του συλλόγου φοιτητών Ιστορίας και Αρχαιολογίας ανέφερε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία για να καταγγείλει τα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας. “Βασικό αίτημα αποτελεί η παραίτηση του Πρύτανη. Πρόκειται για μια Πρυτανεία που έχει ξοφλήσει και είναι υπεύθυνη για μια σειρά επιθέσεων κατά φοιτητών με αποκορύφωμα τη διάλυση της συναυλίας της Παρασκευής με κίνδυνο τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων”.

Όπως είπε στις 3 Οκτωβρίου που ανοίγει επίσημα το Πανεπιστήμιο οι φοιτητικοί σύλλογοι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις εντός και εκτός του Πανεπιστημίου, ενώ έχει κηρυχθεί και απεργία από το σύλλογο των καθηγητών των ΕΣΔΕΠ.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαράλαμπος Κουρουνδής, δικηγόρος, διδάκτωρ νομικής του ΑΠΘ και μέλος του παρατηρητήριου, «Την Παρασκευή (ημέρα της συναυλίας του Θ. Παπακωνσταντίνου) έγινε μια επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις χωρίς να τηρηθεί κανένας διαδικαστικός κανόνας. Κινδύνεψαν εκατοντάδες ανθρώπων από τις χιλιάδες που βρισκόταν στη συναυλία. Η αστυνομία είπε ψέματα την επόμενη μέρα στην ανακοίνωση της ότι δεν έπεσαν χημικά στον χώρο της συναυλίας ενώ υπάρχουν βίντεο που το αποδεικνύουν. Ήταν μια στιγμή κλιμάκωσης του αυταρχισμού αυτής της κυβέρνησης».

Συμπλήρωσε δε ότι «Ο Πρύτανης ενώ είναι εκλεγμένος έχει επιλέξει να λογοδοτεί απέναντι στην κυβέρνηση και στις πολιτικές φιλοδοξίες του. Πρέπει να θυμάται ότι έχει θεσμικό ρόλο. Όταν ματώνουν φοιτητές, όταν τα ΜΑΤ είναι καθημερινότητα, όταν υπάρχουν παρενοχλήσεις φοιτητριών και περιστατικά αστυνομικής βίας δεν είναι δυνατόν ο πρύτανης να κωφεύει».

Σημειώνεται ότι για την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου καθηγητές, μέλη του ΕΣΔΕΠ έχουν προκηρύξει απεργία.

Φοιτητές ζωγράφισαν στα σκαλιά του ΑΠΘ 11 εικόνες «αστυνομοκρατίας»

Φοιτητές της σχολής καλών τεχνών του ΑΠΘ προχώρησαν στην αποτύπωση, όπως λένε, «της αστυνομοκρατίας και της αστυνομικής βίας, μέσα στο Πανεπιστήμιό τους». Σε 11 καρέ, αποτυπωμένα στα σκαλιά που οδηγούν στη Σχολή Θετικών Επιστημών ζωγράφισαν όπως αναφέρουν, τα όσα έχουν ζήσει τους τελευταίους μήνες όπου «δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται μόνιμα μέσα στο πανεπιστήμιο και ασκούν ακραία καταστολή και βία».

Φοιτητές ζητούν για ακόμα μια φορά την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το campus του ΑΠΘ.

Παράλληλα, ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις στο πλαίσιο και των αποφάσεων των φοιτητικών τους συλλόγων καθώς όπως τονίζουν: «δεν μπορεί να ανοίξουν οι σχολές και οι δυνάμεις καταστολής να παρευρίσκονται εντός του ακαδημαϊκού ιδρύματος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *