2 Φεβρουαρίου, 2023

Από που προέκυψε η φράση «Ψυχή βαθιά»

Η πολεμική κραυγή των ανταρτών

Μπορεί η φράση να έγινε ευρέως γνωστή, (ιδίως σε γενιές που δεν είχαν καμία επαφή με την ταραγμένη εκείνη περίοδο) από την αμφιλεγόμενη ταινία του Παντελή Βούλγαρη για τον Εμφύλιο, όμως καμιά σχέση δεν είχε με αυτόν.

Το «Ψυχή βαθιά» το έλεγαν οι αντάρτες και είχε το νόημα του κατευόδιου, ήταν μια φράση που χρησιμοποιούσαν μόνο οι αντάρτες του κατοχικού ΕΛΑΣ και όχι οι μαχητές του «Δημοκρατικού Στρατού» στον Εμφύλιο.

Την είχε απαγορεύσει ο ίδιος ο γραμματέας του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης που δεν ήθελε να υπάρχει σχέση με «οτιδήποτε θύμιζε τις αμαρτωλές κατοχικές ΕΛΑΣίτικες συνήθειες». Στους παραβάτες, μάλιστα οι ποινές ήταν βαρύτατες και έφτασαν ακόμη και μέχρι του εκτελεστικού αποσπάσματος. Ποια όμως είναι η πραγματική ιστορία της περίφημης ευχής «Ψυχή βαθιά»;

Ο σύλλογος «Αρης Βελουχιώτης» είχε αναφέρει σε επιστολή, την οποία είχε αποστείλει και στον Παντελή Βούλγαρη:

«Η φράση αυτή είχε γίνει το “σλόγκαν” μεταξύ των ανταρτών του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ της ΙΙας Μεραρχίας Αττικο-Βοιωτίας από τότε, που σαν 5ο Ανεξάρτητο Τάγμα Παρανασσίδας, είχε διοικητή τον ταγματάρχη Μιχάλη Παπαζήση από την Κοζάνη.

»Ο Παπαζήσης είναι αυτός που πρωτοείπε τη φράση “Ψυχή βαθιά” κι έκτοτε παρέμεινε κι έγινε η αθάνατη λεβέντικη φράση του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα στην Κατοχή.

»Ο Παπαζήσης, καβάλα στ’ άλογό του και κραδαίνοντας στο ένα του χέρι το αχώριστο παγούρι του με το τσίπουρο κι αψηφώντας τις εχθρικές σφαίρες, εμψύχωνε στις μάχες τους μαχητές του ΕΛΑΣίτες βροντοφωνάζοντας: “Εμπρός, παλικάρια μου, εμπρός, παιδιά μου, ψυχή βαθιά”». Η τραγωδία του Εμφυλίου, η σκοτεινή περίοδος της κυριαρχίας Ζαχαριάδη αποτυπώνεται και με ένα δραματικό συμβολισμό που έχει να κάνει με το τέλος της ηρωικής περιόδου του Μιχάλη Παπαζήση.

Όπως υποστηρίζει και καταμαρτυρά η επιστολή, ο Παπαζήσης ήταν ο καπετάνιος που διαπραγματεύτηκε την παράδοση και τον αφοπλισμό του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στους Άγγλους τα ξημερώματα της 4ης Δεκεμβρίου στο Ψυχικό.

Διαβάστε τη πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του Ψυχή Βαθιά:

“Για ιστορικούς λόγους και για να καταλάβετε ότι το άκουσμα και μόνο της φράσης ‘ψυχή βαθιά’ από τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης τούς προκαλεί έντονα συναισθήματα αηδίας, αποτροπιασμού και αγανάκτησης. Και τούτο γιατί τούς ξαναφέρνει στη μνήμη μια πράξη κατάπτυστης προδοσίας…”. Και επεξηγούν αναλυτικά το ιστορικό της φράσης: “Το ‘ψυχή βαθιά’ το χρησιμοποιούσαν μόνο οι αντάρτες του κατοχικού ΕΛΑΣ και όχι οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού. Πιο συγκεκριμένα, η φράση αυτή είχε γίνει το ‘σλόγκαν’ μεταξύ των ανταρτών του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ της δεύτερης Μεραρχίας Αττικοβοιωτίας και μάλιστα από τότε που σαν 5ο Ανεξάρτητο Τάγμα Παρνασσίδας ανέλαβε τη στρατιωτική του διοίκηση ο ταγματάρχης Μιχάλης Παπαζήσης από την Κοζάνη. Ο Παπαζήσης είναι αυτός που πρωτοείπε τη φράση “ψυχή βαθιά”, (…) καβάλα στ’ άλογό του και κραδαίνοντας στο ένα του χέρι το αχώριστο παγούρι του με το τσίπουρο κι αψηφώντας τις εχθρικές σφαίρες εμψύχωνε στις μάχες τους μαχητές του ΕΛΑΣίτες βροντοφωνάζοντας: Εμπρός, παλικάρια μου, εμπρός παιδιά μου, ψυχή βαθιά.

Στον Δημοκρατικό Στρατό ποτέ δεν ακούστηκε η πιο πάνω φράση. Και τούτο γιατί, σύμφωνα με τη ζαχαριαδική νοοτροπία που επικρατούσε τότε, απαγορευόταν στους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού να έχουν σχέση με οτιδήποτε θύμιζε τις ‘αμαρτωλές κατοχικές ΕΛΑΣίτικες συνήθειες’. Στους παραβάτες οι ποινές ήταν βαρύτατες και έφταναν ακόμα και μέχρι του εκτελεστικού αποσπάσματος. Απαγορεύονταν τα αθάνατα λεβέντικα αντάρτικα τραγούδια της Κατοχής, οι γενειάδες, τα σταυρωτά φυσεκλίκια, κι επίσης απαγορευόταν οι μαχητές του Δ.Σ. να αποκαλούνται μεταξύ τους ‘συναγωνιστές’, όπως οι ΕΛΑΣίτες στην Κατοχή, αλλά μόνο ‘σύντροφοι’.

Για τους καταδιωκόμενους ΕΛΑΣίτες που είχαν προσχωρήσει στον Δημοκρατικό Στρατό και είχαν παραμείνει πιστοί στις απόψεις του Άρη Βελουχιώτη, η ζαχαριαδική νοοτροπία τούς επιφύλαξε πολύ σκληρή μοίρα (…). Πέρα όμως απ` όσα σας ανέφερα σχετικά με τον τίτλο που επιλέξατε, μεγαλώνει τους προβληματισμούς μου και τις απορίες μου το γεγονός: το πού κατέληξε αυτός ο ατρόμητος πολέμαρχος στρατιωτικός διοικητής του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ ταγματάρχης Μιχάλης Παπαζήσης (…). Αυτός ο νονός της φράσης “ψυχή βαθιά” κατέληξε τελικά να γονατίσει και να υποκύψει στις δελεαστικές προτάσεις των Άγγλων και των οργάνων τους μέσα στην υπό τον Γ. Παπανδρέου μεταπελευθερωτική κυβέρνηση (…) κατέληξε να γίνει ένας κατάπτυστος προδότης (…) στην πιο κρίσιμη στιγμή της πιο τραγικής περιόδου της ΕΑΜικής παράταξης, την παράδοση και τον αφοπλισμό του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ τη νύχτα της 3ης προς 4η Δεκέμβρη 1944 στο Ψυχικό της Αθήνας”.

Πληροφορίες από διαδίκτυο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *