29 Νοεμβρίου, 2022

Αυτό που χρειάζεται είναι δράση..

από τον Έκτορα Κουφοντίνα

Ο μόνος τρόπος για να πετύχει κανείς ιδεολογική καθαρότητα και πλήρη ταύτιση απόψεων στην οργάνωσή του, είναι να βρίσκεται μόνος του σε αυτή.

Από τη στιγμή που θα υπάρξει και δεύτερο μέλος θα υπάρξουν συμβιβασμοί. Εδώ υπάρχουν συμβιβασμοί σε μια σχέση, όπου εκεί είσαι με τον άνθρωπό σου.

Από ‘κει και ύστερα: όσο περισσότερα μέλη έχει η οργάνωση, τόσο περισσότερες υποχωρήσεις θα πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί η συνύπαρξη.

Κρατώντας τον αριθμό των μελών σου μικρό διατηρείς ισχυρή συνοχή, και διατηρώντας ισχυρή συνοχή μένει ο αριθμός των μελών σου μικρός.

Ένας τρόπος υπάρχει για να διατηρήσεις τη συνοχή και ταυτόχρονα να αυξήσεις και τα μέλη σου, και αυτός δεν είναι άλλος από τη δράση.

Μια ομάδα, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι, εάν δεν κάνει τίποτα σημαντικό και δεν θέλει να ασχοληθεί με τίποτα σημαντικό τότε θα έχει πολύ ελεύθερο χρόνο, και σε αυτό το χρόνο θα καταλήξει να διυλίζει τον κόνοπα, όπως λέμε.

Έτσι θα καταλήξει να διασπάται σε ολοένα και περισσότερες ομάδες, ολοένα και μικρότερες, διαφωνώντας για ολοένα και πιο ασήμαντα θέματα, που επειδή τα συζητάνε όλη μέρα νομίζουν ότι είναι σημαντικά.

Το κακό βέβαια είναι ότι κάθε υποκείμενο εξορισμού στέκεται υποκειμενικά απέναντι στον εαυτό του, και δυσκολεύεται να αυτοκριθεί αντικειμενικά. Έτσι καταλήγει να θεωρεί τα ζητήματά του σημαντικά και την δράση του επαρκή.

Ένας τρόπος για να αξιολογήσει κανείς την πορεία του είναι να την συγκρίνει με το δρόμο που ακολούθησαν άλλοι πριν από αυτόν.

Η Διεθνής Ένωση των Εργατών, ο Ισπανικός Εμφύλιος, ο γκεβαρισμός, το ΕΑΜ. Τόσα σχήματα που ένωσαν τόσο πολύ και ετερόκλητο κόσμο, επειδή δεν καθόντουσαν όλη μέρα σε ένα γραφείο ή ένα μπαράκι να συζητάνε μέχρι εξαντλήσεως τα ψυχολογικά τους, αλλά βρισκόντουσαν έξω και δρούσαν.

Το έθνος προσκυνά σώβρακα και φανέλες… Ο «χώρος» προσκυνά καλαμάκια και ζαρτιέρες… Και όλοι μαζί θεωρούν ότι ο γιαλός είναι στραβός αφού κανένας απ’ αυτούς δεν μπορεί να αρμενίζει στραβά. Ε δεν γίνεται έτσι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *