28 Μαρτίου, 2024

Η Ιστορία δε ξαναγράφεται με λύσσα.

0

από τον Αντώνη

Το αφήγημα των ρατσιστών στην Ελλάδα, είναι ότι «οι ‘Έλληνες μετανάστες όπου κι αν πήγαν, πήγαν με χαρτιά και διέπρεψαν». Η Ιστορική αλήθεια απέχει μακράν. Ακόμα και ο απεχθής όρος “λαθρομετανάστης” εφευρέθηκε από τους Αμερικανούς, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τους ‘Έλληνες μετανάστες.

‘Ήταν οι “λαθρεπιβάτες” (δεν είχαν κανένα χαρτί μαζί τους, ούτε φυσικά οιοδήποτε ταξιδιωτικό έγγραφο), αλλά που ήρθαν για να μείνουν, οπότε επικράτησε ο όρος “λαθρομετανάστες”. Οι δε καταγραφές στο Ellis Island, το νησάκι πάνω στο οποίο βρισκόταν το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών, στο πεδίο “χρώμα δέρματος”, δεν γινόταν να σημειωθούν ως “λευκοί”.

Η διαδικασία της καταγραφής στη Δομή, κόλλησε. Τότε επιστρατεύτηκε ο ανθρωπολόγος καθηγητής Henry Pratt Fairchild, του οποίου ζητήθηκε να κατατάξει τους ‘Έλληνες με βάση το χρώμα του δέρματός τους. Εκείνος πρότεινε το “μαυριδεροί”, αλλά τελικώς κατατάχτηκαν στους “λευκούς” με την επίσημη σημείωση “αν κάνουν τις χειρότερες δουλειές & παλέψουν, θα είναι χρήσιμοι σε μια ή δυο γενιές”, παρότι τελικά στην κοινωνία, έξω από τα καταστήματα έγραψαν «όχι ‘Ελληνες-όχι αρουραίοι».

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων “λαθρομεταναστών” ήταν άντρες. Σήμερα οι δεξιοί ονομάζουν “μωρομάνες” τους αντίστοιχους άντρες μετανάστες για να ειρωνευτούν. Ταξίδευαν αποκλειστικά στην τρίτη θέση, σε άθλιες συνθήκες, σε πλοία-σκυλοπνίχτες που έκαναν 20 μέρες να φτάσουν.

Για τους Αμερικανούς οι ‘Έλληνες ήταν “τα αποβράσματα της Ευρώπης”, τα αστυνομικά δελτία γέμιζαν από ειδήσεις με παραβατικούς ‘Έλληνες που “διέλυαν τον κοινωνικό ιστό των Η.Π.Α. Βρώμικοι, βιαστές ανηλίκων, τσαντάκηδες, κλέφτες, εκβιαστές”. Η λέξη “‘Έλληνας”, ήταν βρισιά.

Μάλιστα στη Νεμπράσκα, η εγκληματική ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν έκαψε ολόκληρη την ελληνική παροικία (Greek Town) χύνοντας ρατσιστικό μίσος και μένος στους ‘Έλληνες μετανάστες, οι οποίοι ήταν απολύτως ανεπιθύμητοι, ως “λάθρο” που θα αμαύρωναν το γνήσιο αμερικανικό DNA.

‘Έμελλε τα εγγόνια τους να χύνουν το ίδιο ρατσιστικό μίσος και μένος για άλλους λαούς, ακριβώς παρόμοιο με αυτό που υπέστησαν οι παππούδες τους. Η Διεθνής Αμνηστία έχει απαγορεύσει τον όρο “λαθρομετανάστης”.

Τα άθλια σημερινά εγγόνια εκείνων των “λαθρομεταναστών”, όχι.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην χάσετε