7 Φεβρουαρίου, 2023

Η απεργία της «La Canadiense» και η καθιέρωση του 8ωρου

από τον Γιάννη Γκόλια

Τον Φλεβάρη του 1919 η ισπανική συνομοσπονδία αναρχοσυνδικαλιστικών εργατικών συνδικάτων(CNT) συντάσσεται με τους εργάτες σε μια απεργία στο εργοστάσιο «La Canadiense» που ήταν το εργοστάσιο που τροφοδοτούσε με ηλεκτρικό ρεύμα τη Βαρκελώνη.

Η εταιρία ήταν, μια πολυεθνική της εποχής, που είχε φτιαχτεί με ξένα κεφάλαια. Αφορμή για την απεργία ήταν η απόλυση 8 εργαζομένων και η απόφαση για μείωση των μισθών “ρε δεν πάτε καλά”, φαντάζομαι θα είπαν οι εργάτες και ξεκίνησαν μια απεργία που έμεινε στην ιστορία, μιας και εξαπλώθηκε σύντομα σε απεργίες σε όλη την Καταλονία.

Για αρχή συντάχτηκαν μαζί τους οι εργάτες μιας βιομηχανίας ιματισμού, τα αιτήματα πλέον δεν ήταν να μη μειωθούν τα ημερομίσθια, αλλά αυξήσεις μισθών και 8ωρη εργασία. Σε λίγο άλλα 2 εργοστάσια ηλεκτρισμού μπήκαν στον χορό της απεργίας και ολόκληρη η Καταλονία έμεινε χωρίς ηλεκτρικό.

Βλέποντας όλα αυτά ο γενικός διοικητής της πόλης, κήρυξε στρατιωτικό νόμο, και η Βαρκελώνη κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έγιναν κάποιες προσπάθειες απ’ το σύστημα να σπάσουν τις απεργίες αλλά μάταιος κόπος. Όλο αυτό ήταν σαν κύμα που όλο και φούσκωνε. Σε λίγο μπήκαν στον χορό και οι τυπογράφοι που αρνήθηκαν να τυπώσουν οποιαδήποτε κυβερνητική ή άλλη διαταγή ενώ καπάκι ξεκίνησαν απεργία και οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων και των τραμ. Η Βαρκελώνη έγινε νεκρή πόλη

Όμως μην ξεχνάμε ότι είχε επιβληθεί στρατιωτικός νόμος, 3.000 απεργοί συνελήφθησαν όμως το φρόνιμα δεν κάμφθηκε διόλου. Ο γραμματέας του CNT, συνέχιζε να ΑΠΑΙΤΕΙ 8ωρο, την αναγνώριση των συνδικάτων και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Οι απεργίες συνεχίζονταν και οι αρχές πλέον βρίσκονταν σε πανικό.

Τελικά, στις 20 Μαρτίου 1919, η «LaCanadiense» -που έχανε εκατομμύρια κάθε ήμερα- αναγκάστηκε να αποδεχθεί τα αιτήματα των εργαζομένων για αυξήσεις μισθών και μείωση της εργασίας στις 8 ώρες. Οι εργαζόμενοι άρχισαν να επιστρέφουν στη δουλειά τους, όμως τα άλλα εργοστάσια της περιοχής αρνήθηκαν να ακολουθήσουν και έτσι ξαναβγήκαν σε απεργία πάλι ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι.

Ξανά στρατιωτικός νόμος, ξανα στρατός, αστυνομία, συλλήψεις, ξύλο, πυροβολισμοί, προβοκάτορες, απεργοσπάστες, μπράβοι. Όμως οι απεργοί όλοι μια γροθιά δε λύγιζαν, το χάος άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Κορούνια, η Βαλένθια κτλ. Ήταν η στιγμή που η κυβέρνηση τα χρειάστηκε για τα καλά. Στις 3 Απριλίου του 1919 η Ισπανική κυβέρνηση με διάταγμα καθιέρωνε επίσημα το 8ωρο σε όλη την επικράτεια, η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα του κόσμου που καθιερώθηκε το 8ωρο

ΥΓ. οτιδήποτε επετεύχθη για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, επετεύχθη μετά από απεργίες και αγώνες… η απεργία είναι η μήτρα όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων σε όλη την ιστορία του κόσμου.