4 Δεκεμβρίου, 2022

9 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και Αντισημιτισμού(βίντεο)

Ποτέ ξανά

Η Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και Αντισημιτισμού (International Day Against Fascism and Antisemitism) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Νοεμβρίου, σε ανάμνηση του πογκρόμ των Εβραίων που οργανώθηκε με κρατική καθοδήγηση στη ναζιστική Γερμανία του 1938.

Η Νύχτα των Κρυστάλλων, όπως έμεινε στην ιστορία, ήταν το πρώτο βήμα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το εβραϊκό Ολοκαύτωμα.

Ταυτόχρονα, η μέρα είναι αφιερωμένη στην καταδίκη του νεοναζισμού και του ρατσισμού.

Ο φασισμός νικήθηκε απο τις ενωμένες δυνάμεις διάφορων χωρών το 1945, αφήνοντας πίσω απίστευτη στεναχώρια και εκατομμύρια θύματα. Οι πολίτες όλων των χωρών, με πρώτους εκείνους που υπέφεραν περισσότερο απο το καθεστώς αυτό, ήλπιζαν πως εκείνο το έτος δεν νικήθηκε απλά η στρατιωτική δύναμη των φασιστών… αλλά και η φασιστική ιδεολογία.

Η ιδεολογία αυτή καλλιεργούσε το μίσος για τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί και ζητούσε την εξολόθρευση ατόμων με κριτήριο την θρησκεία τους, την εθνικότητα τους και τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Παρότι χρησιμοποιούμε παρελθοντικό χρόνο, η ιδεολογία αυτή, δυστυχώς για εμάς, δεν έχει εκλείψει. Υπάρχουν ακόμη ορισμένες ομάδες ανθρώπων όπου παρά τις επιπτώσεις που επέφερε στον κόσμο ο φασισμός, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τυφλά τις διακηρύξεις του.

Η Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού γιορτάζεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και με πρωτοβουλία της οργάνωσης-ομπρέλα «Ενωμένοι για τη διαπολιτισμική δράση» (UNITED for Intercultural Action), που συσπειρώνει στους κόλπους της αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές, τσιγγάνικες και εβραϊκές οργανώσεις απ’ όλη την Ευρώπη.

Σκοπός της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου ενάντια στο μίσος και την επιθετικότητα της φασιστικής ιδεολογίας, ώστε κάποια στιγμή, να εξαλειφθεί.