18 Απριλίου, 2024

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή (14/11 – 18/11/2022)

0

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη περιγράφονται τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν κυρίως το θέμα των υποκλοπών, την κοινωνική και οικονομική πολιτική, την παιδεία και την υγεία. Αυτή την εβδομάδα υπήρξε μέτρια συμμετοχή από τα κόμματα, καθώς άσκησαν στο σύνολό τους 169 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 57, ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι με 28, το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ με 26, η Νέα Δημοκρατία με 21, το ΜέΡΑ25 με 6 και η Ελληνική Λύση με 5 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 98 Ερωτήσεις, 41 Αναφορές, 22 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 6 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. ,1 Α.Κ.Ε. και 1 Επίκαιρη Επερώτηση.

Δευτέρα 14.11.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Δεσμεύεστε ότι κανένας υπουργός και μέλος της κυβέρνησης που παρακολουθούνταν από το Predator δεν παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με τις υποκλοπές. Ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τονίζει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει τις προηγούμενες εβδομάδες για το θέμα των υποκλοπών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η στάση αυτή σε συνδυασμό με την μη διάψευση των δημοσιευμάτων από την κυβέρνηση δηλώνει ενοχή. Τέλος, ρωτά τον πρωθυπουργό αν δεσμεύεται ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας ότι κανένας από τις λίστες που έχουν δημοσιευτεί δεν παρακολουθούταν παράλληλα από την ΕΥΠ με την «νόμιμη» διαδικασία επισύνδεσης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Δεινή η θέση των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων από την ακρίβεια

Επίκαιρη ερώτηση καταθέτει η βουλεύτρια του Κ.Κ.Ε., Λιάνα Κανέλλη, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κώστα Χατζηδάκη, σχετικά με την δεινή θέση των αναπήρων. Η βουλεύτρια αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια οι ανάπηροι και οι χρόνιοι πάσχοντες έχουν χτυπηθεί από τα αντί-εργατικά νομοσχέδια των τελευταίων κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα συνεχίζει, οι αναπηρικές συντάξεις έχουν μειωθεί δραματικά, όπως επίσης και μια σειρά από θεραπείες και παροχές στα τεχνολογικά βοηθήματα. Ταυτόχρονα, το «κύμα» της ακρίβειας επιδεινώνει την δύσκολη κατάσταση των οικογενειών ΑΜΕΑ, οι οποίες χρειάζονται άμεση οικονομική υποστήριξη. Τέλος, η βουλεύτρια ρωτά τον Υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των οικογενειών ΑΜΕΑ από την ενεργειακή κρίση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλογιάννης, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, Κώστα Χατζηδάκη και Χρήστο Σταϊκούρα, αντίστοιχα, σχετικά με την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Ο βουλευτής, τονίζοντας την σταθερή μείωη του πληθυσμού της χώρας, αναφέρει τις ανησυχητικές εκτιμήσεις που προβλέπουν σημαντική γήρανση του πληθυσμού μέχρι το 2050. Η γήρανση αυτή συνεχίζει, θα επηρεάσει αρνητικά τον προϋπολογισμό της χώρας σε αρκετούς τομείς της κοινωνικής πρόνοιας. Τέλος, με αυτά τα δεδομένα ο βουλευτής ρωτά τους Υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για να δώσουν κίνητρα σε νέους γονείς.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 15.11.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Με την απόφαση του ΥΠΕΝ για την αλλαγή των όρων σύνδεσης των έργων ΑΠΕ, ολοκληρώθηκε το σκάνδαλο της ΝΔ σχετικά με τον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο για να εξυπηρετηθούν επιλεκτικά μεγάλα συμφέροντα

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, σχετικά με την απόφαση του ΥΠΕΝ για την αλλαγή των όρων σύνδεσης των έργων ΑΠΕ. Σύμφωνα με την βουλεύτρια, ο γνώμονας του ΥΠΕΝ για την διαθεσιμότητα ηλεκτρικού χώρου είναι η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων. Επιπλέον, ρωτά τον Υπουργό πώς αποφασίστηκε χωρίς διαβούλευση τα κριτήρια μεγέθους για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Μονιμοποίηση συμβασιούχων μουσικών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Εννιά βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με την μονιμοποίηση συμβασιούχων μουσικών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Οι βουλευτές αναφέρονται συγκεκριμένα, στο πρόβλημα υποστελέχωσης των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ. Παρά το πρόβλημα αυτό, καταγγέλλουν οι βουλευτές, η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε να μειώσει κατά 7 τις θέσεις των συμβασιούχων στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, κάτι που πλήττει την ικανότητα της ορχήστρας να παρουσιάζει στοιχειώδη έργα. Σε συνδυασμό με την υποστελέχωση της ορχήστρας, έρχεται να προστεθεί και η ανακοίνωση για την μείωση των συναυλιών και έτσι τίθεται το ζήτημα της επιβίωσης των μουσικών λόγω μειωμένων απολαβών. Τέλος, ρωτάνε τους Υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την μη υποβάθμιση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 16.11.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Εξακολουθούν να ασκούν υπηρεσιακά καθήκοντα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που παραπέμπονται σε δίκη;

Είκοσι τέσσερις βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απευθύνουν ερώτηση σε συνδυασμό με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Στυλιανή Μενδώνη, σχετικά με την άσκηση ή μη υπηρεσιακών καθηκόντων από μέλη Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που παραπέμπονται σε δίκη. Οι βουλευτές αναφέρονται συγκεκριμένα, στην αδικαιολόγητη προστασία των κατηγορουμένων για βαριά κακουργήματα αυτών των μελών Δ.Σ. από το Υπουργείο. Αρχικά, όπως αναφέρουν οι βουλευτές, υπήρξε μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση για την άσκηση πειθαρχικών αρμοδιοτήτων στα μέλη του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Ωστόσο συνεχίζουν, ακόμα και μετά την καθυστέρηση αυτή δεν έχει υπάρξει κάποια σαφής απόφαση της Υπουργού που να αποδεικνύει ότι έθεσε σε δυνητική αργία τα μέλη Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Eξορθολογισμός τελών κυκλοφορίας οχημάτων

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, καταθέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα και Κώστα Καραμανλή, σχετικά με τον εξορθολογισμό των τελών κυκλοφορίας οχημάτων. Όπως αναφέρει ο βουλευτής, ενώ για τα αυτοκίνητα που έχουν τεθεί σε ακινησία πριν την έναρξη του έτους τελών ο ιδιοκτήτης δεν υποχρεούται να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας, σε περίπτωση που πρόκειται να τεθούν σε κυκλοφορία πρέπει να θέσει το όχημα σε κυκλοφορία και να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας. Αυτό συνεχίζει, προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς, διότι σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση αποτελεί εμπόδιο στην προώθηση της αγοράς. Τέλος, ρωτά τους Υπουργούς αν προτίθενται να προχωρήσουν στον εξορθολογισμό των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 17.11.2022

Ανεξάρτητοι: Έντονη ανησυχία και προβληματισμός των Δημοσιογράφων της χώρας για την υπόθεση των υποκλοπών

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αγγελική Αδαμοπούλου, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, σχετικά με το ζήτημα των υποκλοπών. Συγκεκριμένα, η βουλεύτρια αναφέρεται στην ανησυχία των δημοσιογράφων της χώρας για το ζήτημα των υποκλοπών, οι οποίοι ζητούν άμεσα από την Δικαιοσύνη να αναλάβει δράση για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Επιπλέον, παραθέτοντας την καταγγελία των δημοσιογράφων, η βουλεύτρια αναφέρεται και στην άρνηση της κυβέρνησης να δώσει πειστικές απαντήσεις για το ζήτημα αλλά και να αναλάβει θεσμικές πρωτοβουλίες για την αποκάλυψη των υπαιτίων των υποκλοπών. Τέλος, ρωτά τον Υπουργό αν προτίθεται να λάβει στα σοβαρά την καταγγελία αυτή, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα υποκασταστήματα τραπεζών

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με το κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών. Ο βουλευτής συγκεκριμένα, αναφέρεται στα προβλήματα που προκύπτουν με το κλείσιμο των υποκαταστημάτων των τραπεζών όπως η δυσκολία πρόσβασης των πολιτών στις τραπεζικές υπηρεσίες αλλά και η μη δυνατότητα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε τοπικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, καταγγέλλει ότι με το κλείσιμο αυτό, πολλοί άνθρωποι οδηγούνται στην ανεργία. Τέλος, ρωτά τον Υπουργό αν είναι ενήμερος για αυτή την κατάσταση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Σε ομηρεία και ανασφάλεια χιλιάδες μικρομεσαίοι επενδυτές έργων Α.Π.Ε. εξαιτίας των καθυστερημένων εγγυητικών επιστολών

Δέκα – οχτώ βουλευτές του ΚΙΝΑΛ απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, σχετικά με τις καθυστερημένες εγγυητικές επιστολές σε μικρομεσαίους επενδυτές έργων Α.Π.Ε. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, οι μικρομεσαίοι επενδυτές ζουν σε ένα καθεστώς ανασφάλειας ,καθώς συναντούνε πολλά εμπόδια για την υλοποίηση των έργων Α.Π.Ε. όπως οι ασφυκτικές προθεσμίες σε συνδυασμό με τις χρονοβόρες διαδικασίες έκδοσης εγγυητικών επιστολών από πιστωτικά ιδρύματα. Τέλος, ρωτάνε τον Υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να διορθώσει τις αστοχίες του Υπουργείου στον προγραμματισμό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 18.11.2022

Ανεξάρτητοι: Έρευνα για την αποδοτικότητα του καλαθιού του νοικοκυριού

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αγγελική Αδαμοπούλου, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με την αποδοτικότητα του καλαθιού του νοικοκυριού. Σύμφωνα με την βουλεύτρια, υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την αποδοτικότητα του καλαθιού του νοικοκυριού, καθώς όπως αποδεικνύει η έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών από το  η διείσδυση του φαίνεται να είναι μεγαλύτερη στην Αττική απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επιπλέον, μόνο το 1/3 των πολιτών το εκλαμβάνει ως θετική πρωτοβουλία και φαίνεται πως χρησιμοποιείται κυρίως από καταναλωτές με μεγαλύτερη εισοδηματική ανάγκη. Τέλος, ρωτά τον Υπουργό αν προτίθεται να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Εργασία προσφύγων στην Ελλάδα

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, σχετικά με την εργασία προσφύγων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρεται σε δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην χώρα. Αρχικά οι πρόσφυγες που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας υποχρεούνται να παρίστανται στις δομές μία φορά την εβδομάδα για δακτυλικά αποτυπώματα, κάτι που είναι αδύνατο για τους πρόσφυγες που εργάζονται μακριά από την δομή. Επιπλέον, για τους πρόσφυγες που έχουν λάβει απορριπτική στην αίτηση ασύλου δεν τους δίνεται η δυνατότητα να εκδώσουν προσωρινό ΑΦΜ. Τέλος, ρωτά τον Υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Κίνδυνος για τη λειτουργία του θεσμού της νομικής βοήθειας (legal aid) για τις γυναίκες – θύματα βίας που καταφεύγουν στα Συμβουλευτικά Κέντρα

Πενήντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Κώστα Χατζηδάκη , σχετικά με τις γυναίκες – θύματα βίας που καταφεύγουν στα Συμβουλευτικά Κέντρα. Οι βουλευτές αναφέρονται συγκεκριμένα, σε καταγγελίες που κάνουν οι δικηγόροι που συμμετέχουν στην νομική βοήθεια των Συμβουλευτικών Κέντρων σχετικά με την μη πληρωμή της αμοιβής και των εξόδων της νομικής βοήθειας. Με τα προβλήματα αυτά, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δυσκολεύονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κι έτσι ο θεσμός της δωρεάν παροχής νομικής βοήθειας κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Με δεδομένα αυτά, οι βουλευτές ρωτάνε τι μέτρα προτίθενται να λάβει για να εξαλειφθούν τα προβλήματα στον θεσμό της δωρεάν νομικής βοήθειας για τις γυναίκες – θύματα βίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *