16 Απριλίου, 2024

Νέα επιδόματα Μητσοτάκη για να αγοράσει χρόνο και κάλυψη των σκανδάλων του

0

γράφει ο Μηνάς Κωνσταντίνου

Χωρίς να πει κουβέντα για την ταμπακιέρα και για τις αποκαλύψεις που μαστίζουν τον ίδιο και την κυβέρνησή του για το σκάνδαλο των υποκλοπών εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, σε μία ομιλία εικονικής πραγματικότητας για την οικονομία και την κοινωνία, υποσχόμενος ένα ιδιότυπο «food pass» από τα έσοδα που προβλέπει ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων.

Σε μία ομιλία που διήρκησε πάνω από μία ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να τοποθετηθεί σε όλα τα ζητήματα που καίνε την κυβέρνησή του, αφού εκτός της παραχάραξης που διέπραξε σε βάρος της οικονομικής πραγματικότητας των πολιτών, δεν είπε ούτε λέξη για τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, όπως τις χθεσινές για Γιώργο Κύρτσο και Τάσο Τέλλογλου, αλλά ούτε και για τη διαφθορά στους κόλπους του κόμματός του, με τις υποθέσεις της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη.

Τι κι αν ο Αλέξης Τσίπρας του έθεσε λίγα λεπτά νωρίτερα από το βήμα της Βουλής εκκωφαντικά ερωτήματα για τις αποκαλύψεις της παρακολούθησης πλήθος παραγόντων, όπως του Κωστή 5046c Χατζηδάκη, των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων πολιτικών και μη παραγόντων του τόπου; Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα να εκφωνήσει μία ομιλία βγαλμένη από την εικονική πραγματικότητα του Μεγάρου Μαξίμου.

Αντί απαντήσεων, κούνησε το δάχτυλο -πότε στον Αλέξη Τσίπρα και πότε στον Νίκο Ανδρουλάκη- για «σεβασμό στη Δικαιοσύνη», κάνοντας επιλεκτικές συγκρίσεις της ελληνικής με τη βελγική, και χαρακτηρίζοντας τα δημοσιεύματα που ξεγυμνώνουν τον ίδιο και τις ευθύνες του για τις παρακολουθήσεις ΕΥΠ-Predator ως «ύποπτα». Σε ρεσιτάλ υποκρισίας, ο πρωθυπουργός που φρόντισε να νομοθετήσει τη συγκάλυψη του σκανδάλου και να πραγματοποιήσει μία εξεταστική-παρωδία, παρέδωσε «μαθήματα σεβασμού στη Δικαιοσύνη». Μάλιστα, χαρακτήρισε το σημερινό πρωτοσέλιδο του Documento -χωρίς να το κατονομάσει- ως «σενάριο αμφισβήτησης» της επόμενης ημέρας, κουνώντας το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εσείς μας απειλείτε ότι την επόμενη φορά θα είναι αλλιώς, πως θα ελέγξουμε τους αρμούς της εξουσίας, που έχετε δύο υπουργούς στο Ειδικό Δικαστήριο» απευθύνθηκε προς την αξιωματική αντιπολίτευση, εργαλειοποιώντας ακόμα και το φιάσκο των δύο υποθέσεων, όπου Παπαγγελόπουλος-Παππάς δικάζονται για πλημμελήματα. Λίγα λεπτά νωρίτερα δε, επιτέθηκε στον Ν. Ανδρουλάκη και για το γεγονός πως δήλωσε πως πρέπει η Νέα Δημοκρατία να πάει στην αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ ως «σοσιάλ Καμένος».

Κατά τα λοιπά, παρέθεσε σε μία ομιλία που οι χειροκροτητές-βουλευτές του φρόντισαν να γίνει σε πανηγυρικό τόνο, εμφανιζόμενος ωσάν να μην χτυπιέται από τα πολλαπλά σκάνδαλα η κυβέρνησή του, παραθέτοντας επιλεκτικά στοιχεία για την οικονομία, την ώρα που οι πολίτες χτυπιώνται βάναυσα από τις πολλαπλές κρίσεις και την ανάλγητη διαχείρισή τους.

«Παρά τις δυσκολίες, το 2021 ήταν καλύτερο από το 2020, το 2022 καλύτερο από το 2021 και το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022, εξίσου δυναμικό και ελπιδοφόρο» είπε ενδεικτικά από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2023, του τελευταίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Καθρεφτάκια» food pass

Σημειώνεται πως τελικά οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις οποίες το Μαξίμου είχε φροντίσει να διακινήσει διαρροές, αφορούσαν την έκτακτη φορολόγηση που αποφασίστηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρύβοντας επιμελώς πως πρόκειται για ευρωπαϊκές αποφάσεις. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για κάλυψη από το κράτος του 10% των αγορών των πολιτών για σούπερ μάρκετ, φούρνους, ζαχαροπλαστεία και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, με μία ψηφιακή κάρτα στα πρότυπα του fuel pass. Ανακοινώσεις θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες, όμως κατά τους υπολογισμούς που παρέθεσε, το κόστος του μέτρου θα είναι 650 εκατ. ευρώ και τα χρήματα θα προέλθουν από τη φορολόγηση των ελληνικών διυλιστηρίων.

Κατά τα λοιπά, σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του φρόντισε να παραθέτει αποσπασματικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και του εισοδήματος των πολιτών, με βολικές συγκρίσεις σε συγκεκριμένους δείκτες, δίχως όμως να απαντήσει στις αιτιάσεις για το διαθέσιμο εισόδημα και την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και την κοινωνική κρίση που εντείνεται όσο βαθαίνει ο χειμώνας.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει πως η κυβέρνησή του ασκεί «ευρεία κοινωνική πολιτική», ενώ σε άλλα σημεία έκανε πανηγυρικές αναφορές, πότε για την Παιδεία και την Υγεία, πότε για τη μεταναστευτική πολιτική, και πότε για τις ισχνές αυξήσεις του κατώτατου μισθού ή των συντάξεων, που προέρχονται από νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μαγική εικόνα έπλασε και για την πανδημία, απορρίπτοντας τους δείκτες που δείχνουν καταστροφική διαχείριση και αυξημένες απώλειες για τη χώρα μας, υποστηρίζοντας πως ο μόνος δείκτης που έχει αξία είναι αυτός της υπερβάλλουσας θνητότητας, και πως η χώρα μας βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως δεν έλειψαν κορώνες «πατριωτισμού» με αναφορές στα κονδύλια για την άμυνα, για τα Ραφάλ και τους εξοπλισμούς, με νέα υπονοούμενα περί εθνικής μειοδοσίας, στη στροφή που πραγματοποιεί εδώ και καιρό στα ακροδεξιά του, αφού οι γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ έχουν πια καεί ολοσχερώς.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην χάσετε