10 Δεκεμβρίου, 2023

Βασιλική Θάνου: “Η γνωμοδότηση Ντογιάκου δεν δεσμεύει την ΑΔΑΕ και είναι εσφαλμένη”

0

Οι ειδήσεις χωρίς εξαρτήσεις

Πρόκειται για μία απλή «επιστημονική άποψη» τονίζει η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζοντάς την «νομικά εσφαλμένη»

Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην πρωθυπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2015 Βασιλική Θάνου με ολιγόλογη δήλωσή της ακυρώνει πλήρως την προσπάθεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου να βάλει αντισυνταγματικό «μπλόκο» στην δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ερευνά και να ενημερώνει πολίτες για το αν έχουν γίνει στόχος υποκλοπών από την ΕΥΠ.

«Η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μόνο ως απλή διατύπωση επιστημονικής άποψης (και μάλιστα νομικά εσφαλμένης) μπορεί να χαρακτηριστεί και ουδόλως δεσμεύει την ΑΔΑΕ, ως προς την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών είναι ανεξάρτητη με συνταγματική κατοχύρωση (αρθ. 19, παρ. 2) και οι αρμοδιότητές της ορίζονται με τον Ν. 3115/2003. Υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο (μόνο). Αυτό σημαίνει ανεξάρτητη αρχή. Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στο έργο της, άμεσα ή έμμεσα, προσβάλλει την ανεξαρτησία της», τονίζει η κα Θάνου.

Σημειώνεται ότι και ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με εκτενές άρθρο του χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε δικαστική παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ ή προσπάθεια άμεσης ή έμμεσης υποκατάστασής της.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *