10 Δεκεμβρίου, 2023

Θράσος χωρίς όρια: Στήνουν φιέστα στην ΕΑΒ για να οικειοποιηθεί ο Μητσοτάκης τα έργα του Τσίπρα

0

γράφει ο Δήμος Βερύκιος

Την στιγμή που ασκείται σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον αποκλεισμό των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών από τις μεγάλες αγορές του Αιώνα, εν όψει εκλογών το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ στήνει φιέστα στην ΕΑΒ για να εμφανίσει το μαύρο – άσπρο.

Διοργανώνεται εκδήλωση στην ΕΑΒ της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin για να παρουσιάσει την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων ΑΩ (αντισταθμιστικών ωφελημάτων) που είχε επιτύχει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τον αμερικανικό κολοσσό της αεροναυπηγικής.

Συγκεκριμένα η σύμβαση F16 Viper υπογράφηκε 30 Απριλίου 2018 ύψους 1,232 δισ ευρώ και αφορά αναβάθμιση 83 αεροσκαφών (30 block 52 advance και 54 block 52 advance+)

Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, στην συμφωνία συμπεριλήφθηκε η προμήθεια ενός προσομοιωτή και η αναβάθμιση άλλων δύο και η δημιουργία υποδομών στην ΕΑΒ όπως νέο σύγχρονο βαφείο για μεγάλου μεγέθους αεροσκάφη καθώς και εγκατάσταση αποχρωματισμού των αεροσκαφών με σύγχρονες μεθόδους που δεν καταπονείται το σκάφος. Επιπλέον η LM ανέλαβε στην ΕΑΒ την κατασκευή τεσσάρων υπόστεγων προσωρινής φιλοξενίας αεροσκαφών, ενώ έγινε επισκευή και συντήρηση μεγάλης κλίμακας στα υπόστεγα συντήρησης.

Παράλληλα από τις επιστροφές της LM στην σύμβαση του 2018 εξοπλίστηκε η Πολεμική Αεροπορία με συσκευές και οχήματα μεταφοράς καυσίμων. Στο πλαίσιο υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος του 2018 δόθηκε υπο κατασκευαστικό έργο σε πολλές ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες.

Οι παραπάνω επιστροφές στα πλαίσια ασφάλειας εφοδιασμού – πληροφοριών (Security Supply Information) κάτι σαν τα γνωστά ΑΩ τα διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κατέληξε σε συμφωνία με την LM τον Ιανουάριο του ’19 οπότε και την έφερε στην Βουλή ο τότε ΥΕΘΑ Π. Καμμένος αλλά εμπρός στην πίεση της ΝΔ και την προσφιλή μέθοδο της σκανδαλολογίας που ανέπτυσσε προεκλογικά , η προηγούμενη κυβέρνηση την απέσυρε για επανεξέταση !

Την ίδια συμφωνία ήρθε και υπέγραψε μετά από κάποιους μήνες η ΝΔ ως Κυβέρνηση.

Σε αντιδιαστολή όσων έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ , η παρούσα κυβέρνηση κατά την υπογραφή των δυο μεγάλων προμηθειών των αεροσκαφών Rafale και των φρεγατών Belh@ra ΔΕΝ είχε προηγηθεί διαπραγμάτευση και συμφωνία για επιστροφές στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Για την μεν αγορά των Rafale οι επιστροφές είναι ΜΗΔΕΝ , για δε τις φρεγάτες αν και διατυμπανίζουν ότι υπογράψαν συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες για υποκατασκευαστικό έργο, στην πραγματικότητα αφορούν MOU (ευχολόγια) και κανείς δεν αναφέρει το ύψος του κύκλου εργασιών που αφορούν οι πραγματικές συμφωνίες και τι ποσόστωση του όλου έργου αφορούν .

Μάλιστα στην περίπτωση των φρεγατών εμφανίζονται παράγοντες συλλογικών φορέων οι οποίοι παραθέτουν αμφίβολα στοιχεία με στόχο κατά το ελληνικό πρότυπο εξασφαλίζουν το μικρομάγαζο τους.

-Η αξία των επιστροφών στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper είναι της τάξεως των 270 εκ ευρώ (22%) ενώ γενικά στις τρεις τελευταίες προμήθειες αεροσκαφών από την LM και της αναβάθμισης σε viper συνολικού κόστους 4,2 δις υπήρξαν επιστροφές 1,2 δις (κοντά στο 30%). Από τα Rafale η παρούσα κυβέρνηση πέτυχε μηδενικές επιστροφές και έχει το θράσος να εμφανιστεί στην ΕΑΒ για να πανηγυρίσει για τις επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *