Το κόμμα Κασιδιάρη, το Σύνταγμα και η παγίδα που στήνει ο Μητσοτάκης στην αντιπολίτευση
Οι ειδήσεις χωρίς εξαρτήσεις
Έχοντας αποδιοργανώσει την ελληνική δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν τις εκλογές επείγεται να λύσει ένα πρόβλημα που απειλεί την επιδιωκόμενη αυτοδυναμία: το κόμμα του Κασιδιάρη.
Όσο το κόμμα αυτό είχε μια παρουσία ικανή να αφαιρέσει ψήφους από την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου δεν απασχολούσε την κυβέρνηση. Όταν οι δημοσκοπήσεις το έφεραν σε ποσοστά που θα του επιτρέψουν να μπει στη Βουλή η κυβέρνηση βιάστηκε να φέρει τροπολογία που θα το αποκλείσει από τις εκλογές.
Πρόκειται για μια επικίνδυνη προσπάθεια να αντιμετωπίσει με όρους εκλογικούς ένα πολιτικό φαινόμενο με μια τεχνική που έχει δοκιμάσει η κυβέρνηση: να «διορθώσει» το Σύνταγμα με ένα νόμο ή μια τροπολογία που μπορεί να ΄΄έχει όμως το αντίθετο αποτέλεσμα.
Το σχέδιο νόμου που συζητείται αφορά την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων ή κομμάτων που έχουν ως επικεφαλής καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
‘Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος του κόμματος θα πρέπει να μην έχει καταδικασθεί και η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Βάσει Συντάγματος δεν θα μπορούσε να απαγορευτεί στον οποιονδήποτε δεν έχει αμετάκλητα καταδικαστεί η συμμετοχή του στις εκλογές ως υποψήφιου βουλευτή. Τα καταδικασμένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μπορούν να είναι υποψήφια, αλλ΄΄α δεν μπορούν να ηγηθούν κόμματος.
Όπως παρατηρούν στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η τροπολογία είναι ανεπίτρεπτα ευρεία και επιτρέπει μεγάλα περιθώρια διακριτικής ευχέρειας στο δικαστικό όργανο που θα κρίνει ότι κάποιο κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ειδικά, η λέξη «ιδίως» που έχει η τροπολογία σημαίνει ότι, εκτός από τις ποινικές καταδίκες για τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια που δεν κατονομάζονται.
Η αόριστη και φαινομενικά ουδέτερη διατύπωση της διάταξης υποδηλώνει ότι δεν στρέφεται αποκλειστικά κατά καταδικασμένων νεοναζί και αφήνει έδαφος σε επικίνδυνες και ανιστόρητες παρερμηνείες με την επίκληση της θεωρίας των δύο άκρων.
Πέραν αυτού όμως, η επίμαχη τροπολογίαδεν προβλέπει τίποτα και ως προς τα αποδεικτικά μέσα με τα οποία ο Άρειος Πάγος θα κρίνει ότι ένα κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές, που βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:
- Η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.
- Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.
Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Ούτε φυσικά θα συμφωνήσει να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Άρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση του και να εξαρτάται από αυτόν τον έλεγχο η συμμετοχή του στις εκλογές.
«Αυτοί οι επικίνδυνοι δρόμοι ανοίγονται με την επίσημη πολιτική και το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που αξιοποιείται ήδη για να απαγορευτούν σε μια σειρά χώρες κομμουνιστικά κόμματα και νεολαίες, κομμουνιστικά σύμβολα κλπ».
Μια παγίδα για την αντιπολίτευση
Η Νέα Δημοκρατία μπορεί με 151 ψήφους να περάσει από την Βουλή ένα νόμο, αλλά φαίνεται να επιδιώκει ευρύτερη συναίνεση σε μια ρύθμιση που αφορά τελικά το στενά της κομματικά συμφέροντα.
Κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει ένα μέρος του πολιτικού σώματος να εκφραστεί εκλογικά και ο Άρειος Πάγος δεν μπορεί να κρίνει αν η δράση ενός κόμματος εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Το πολύ-πολύ να απαγορεύσει την κάθοδο στις εκλογές συγκεκριμένων προσώπων αφήνοντας ένα πλαίσιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα κόμματα σε άλλες συνθήκες.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόλογη για συνταγματική εκτροπή επιχειρεί για εκλογικά οφέλη ένα ακόμα στραμπούληγμα στο Σύνταγμα με την μυωπική αντίληψη ότι μπορεί εκλογικά να αντιμετωπίσει ένα πολιτικό φαινόμενο στήνοντας ταυτόχρονα μια παγίδα στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Υπόλογος κι έχοντας απέναντι τον νομικό κόσμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να βγει από την πολιτική απομόνωση ως ηγέτης ενός αντιφασιστικού μετώπου.
Μένει να δούμε την οριστική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και το αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πέσουν στην παγίδα. Το πρόβλημα είναι αν υπάρχει ένα τέτοιο πολιτικό μόρφωμα ή αν θα μπει στη Βουλή;
H κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει πάλι ένα πρόβλημα και στους συνταγματολόγους. Αλλά -όπως είπε ο αντιπρόεδρος του κόμματος: «100 συνταγματολόγοι να μαζευτούν στο Σύνταγμα και να βαράνε το κεφάλι τους στο πάτωμα, ο νόμος ισχύει. Το καταλαβαίνετε αυτό;».