10 Δεκεμβρίου, 2023

ΑΝΑΤΡΟΠΗ! Συνήγοροι Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο: “Πλαστά τα SMS Καλογρίτσα βάσει πραγματογνωμοσύνης”

0

Η δίκη συνεχίζεται και αναμένεται η εισήγηση της εισαγγελέως επί της ένστασης.

Εντυπωσιακή ανατροπή σήμερα στη δίκη που διεξάγεται στο Ειδικό Δικαστήριο σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς η πλευρά της υπεράσπισης του Νίκου Παππά κατέθεσε πραγματογνωμοσύνη με την οποία αμφισβητείται η γνησιότητα των μηνυμάτων μεταξύ του Χρήστου Καλογρίτσα και του πρώην υπουργού που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα και υπέβαλε ένσταση ώστε να μην χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα στοιχεία απ’ το δικαστήριο.

Πρόκειται για πραγματογνωμοσύνη ιδιώτη, ο οποίος επί 30 χρόνια υπηρετούσε στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μαντζουράνη δικηγόρο του Ν. Παππά, ο οποίος ανέγνωσε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου αποσπάσματα της πραγματογνωμοσύνης, «από την εξέταση και τον έλεγχο των έξι φωτοτυπιών τα οποία εμφανίζονται ως εκτυπώσεις μηνυμάτων από κινητό τηλέφωνο διαπιστώνονται μία σειρά από συμπεράσματα».

Συγκεκριμένα «τα έξι έγγραφα εμφανίζουν διαφορετική εικόνα», «η ποιότητα αναπαραγωγής ποικίλει» ενώ εντοπίζονται σημεία αλλοίωσης και απόσβεσης στον αποστολέα των μηνυμάτων», καθώς και «πιθανές αποσβέσεις».

Επίσης σύμφωνα με όσα ανεγνώσθησαν,  στην πραγματογνωμοσύνη εντοπίζεται «σημείο πιθανής ψηφιακής παρέμβασης και ειδικότερα στο σημείο με τα υποτιθέμενα ποσοστά του SMS, εντοπίζονται ευρήματα κώδικα αναγνώρισης που αποδεικνύουν ότι το εξετασθέν έγγραφο αποδεικνύει φωτογραφικό αντίγραφο άλλης γενιάς που εκτυπώθηκε από εκτυπωτή με λέιζερ».

Το κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας είναι το εξής:

«Εν κατακλείδι, από την θεωρητική προσέγγιση της εξέτασης εγγράφων από φωτοτυπικά η φωτογραφικά αντίγραφα όσο και από την επισκόπηση των διαθεσίμων προς εξέταση εκτυπώσεων, προκύπτει ότι: α) οποιαδήποτε κρίση αναφορικά με τη γνησιότητα προέλευσης ή όχι των εικονιζόμενων στα έγγραφα «Χ1» έως «Χ5» τηλεφωνικών μηνυμάτων δεν μπορεί να γίνει και β) ότι τα έγγραφα «Χ4α» και «Χ5» (πιθανόν και το έγγραφο «Χ4β») φέρουν αλλοιώσεις του περιεχομένου τους με απόσβεση τμημάτων αριθμών τηλεφώνου».

Η πραγματογνωμοσύνη συμπεραίνει, λοιπόν, ότι δεν μπορεί να βεβαιωθεί η γνησιότητα προέλευσης των κατατεθειμένων εγγράφων, ενώ κάποια από αυτά έχουν υποστεί αλλοιώσεις.

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να διατυπωθεί συμπέρασμα εάν οι εκτυπώσεις αποτελούν εκτυπώσεις πραγματικών μηνυμάτων.

Εντοπίζει, επίσης, ότι:
• Από μία εκτύπωση απουσιάζουν τμήματα
• Υπάρχουν ανακολουθίες αρίθμησης
• Παρουσιάζεται χαμηλή ποιότητα αναπαραγωγής ενώ
• Εντοπίζονται και σημεία αλλοίωσης

«Η δική μας θέση δεν είναι η αναβολή αλλά να προκαλέσουμε παρεμπίπτουσα απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Εάν Το Δικαστήριο σας δεχτεί ότι υπάρχουν ενδείξεις πλαστογραφίας τότε θα πρέπει να αναβάλει. Η πρόθεσή μας είναι να κρίνει το Δικαστήριο αν είναι αναγκαίο ή όχι να έχουμε μια αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πλαστογραφίας και να απαντά στα επιχειρήματα ενός ειδικού πραγματογνώμονα» ανέφερε ακόμη.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο συνήγορος του Χρ. Καλογρίτσα, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος χαρακτήρισε όψιμη την ένσταση που «προδίδει την εμφανή αίσθηση της σύγχυσης» του Νίκου Παππά. Αυτό δήλωσε στο δικαστήριο μετά από συνεννόηση με τον εντολέα του, πως υο κινητό ουκ. Καλογρίτσα είναι στη δια΄θεση του δικαστηρίου αρκεί να είναι κι αυτός παρών.

Η δήλωση του Γ. Μαντζουράνη

«Σήμερα προσκομίσαμε αποδείξεις ότι τα SMS, που εμφανίστηκαν από την πλευρά του κυρίου Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο, είναι μη γνήσια και προσβλήθηκαν ως πλαστά.

Είναι προϊόντα ενός παρακράτους, που επιχειρεί τη πολιτική δολοφονία του Νίκου Παππά και, μέσω αυτής, την δυσφήμιση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν ο κύριος Μητσοτάκης υιοθέτησε και ξέπλυνε δημόσια την πλαστογραφία, για να σπιλώσει τον Αλέξη Τσίπρα, αποκαλύφθηκε ποιος προΐσταται των πλαστογραφιών. Είναι ο ίδιος, που προΐσταται και των υποκλοπών.

Προειδοποιούμε: Πλαστογραφίες, μηχανορραφίες και προγραφές δεν θα περάσουν, ούτε εντός ούτε εκτός του δικαστηρίου».

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *