10 Δεκεμβρίου, 2023

Πόπη Τσαπανίδου: Γιατί χρειάζεται πολιτική αλλαγή

0

Άρθρο της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πόπης Τσαπανίδου

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σύμπλεγμα πολιτικών και οικονομικών αναταράξεων που επιδρούν τραυματικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό»

Κριτική στην κυβέρνηση για τις πολιτικές και τους χειρισμούς της στην οικονομία, το κοινωνικό κράτος, τους θεσμούς, ασκεί η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, σε άρθρο της στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», υπό τον τίτλο: «Γιατί χρειάζεται πολιτική αλλαγή».

Αναφέρει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σύμπλεγμα πολιτικών και οικονομικών αναταράξεων που επιδρούν τραυματικά επάνω στον οικογενειακό προϋπολογισμό, στην καθημερινότητα των νέων, στους δημοκρατικούς θεσμούς και, τελικά, στην ίδια τη Δικαιοσύνη». Υποστηρίζει δε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα «έχει απομακρυνθεί από τον ευρωπαϊσμό της, που είχε κατακτηθεί ως αδιαμφισβήτητο κομμάτι της πολιτικής κουλτούρας μας».

«Οφείλουμε με την ψήφο μας», τονίζει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «να βάλουμε φρένο σε αυτόν τον εκτροχιασμό», «χρειάζεται να επανέλθουμε στον ουσιαστικό ευρωπαϊκό δρόμο, την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και την ευημερία για όλους τους πολίτες».

Σημειώνει ότι «μια κυβέρνηση που εξελέγη με αιχμή του δόρατος την -υποτίθεται- αριστεία των τεχνοκρατών, εξελίχθηκε σε μια κυβέρνηση με βασικές φιγούρες σκοτεινούς παρακρατικούς υπαλλήλους και εξωθεσμικούς πραματευτάδες του δημοσίου χρήματος».

Η κ. Τσαπανίδου υπογραμμίζει ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία που είναι βέβαιο ότι θα κερδηθεί με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να απομακρυνθούμε από το σύμπλεγμα των εσωτερικών κρίσεων και να βγούμε στο ξέφωτο της διαφάνειας, του κράτους δικαίου και της ισότητας».

Στο πλαίσιο της κριτικής που ασκεί στη διακυβέρνηση της ΝΔ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι πολίτες στην Ελλάδα έχουν πληρώσει πολύ περισσότερο την ενεργειακή κρίση από όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ο χειρισμός που έκανε, «οδήγησε στις υπέρογκες αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος». Την κατηγορεί για αποδυνάμωση του συστήματος Υγείας «λόγω των ιδεολογικών εμμονών που επικρατούν στους κυβερνητικούς κύκλους», καθώς επίσης και για «ξήλωμα» του ωραρίου στα εργασιακά, «νομιμοποίηση» της αδήλωτης εργασίας, «με την παράλληλη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης». Μιλά για «πάρτι σκανδάλων και αδιαφάνειας» εις βάρος των πολιτών.

Επιπλέον, σχολιάζει ότι «η μισή χώρα παρακολουθείται, από αρχηγούς κομμάτων και δημοσιογράφους, μέχρι επιχειρηματίες και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων» και πως «επιβεβαιώθηκε η επιχείρηση συγκάλυψης», καθώς «σε μια υπόθεση που μπορούσε να έχει εκκαθαριστεί με ξεκάθαρες πρωτοβουλίες, οι βουλευτές της πλειοψηφίας στάθηκαν εμπόδιο στην ενημέρωση της Βουλής από τον πλέον αρμόδιο θεσμό που είναι ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ».

Το άρθρο της Πόπης Τσαπανίδου:

Έννοιες όπως «θεσμική κρίση», «ενεργειακή ακρίβεια» και «κοινωνικός αποκλεισμός» έχουν καταλήξει να είναι αρκετά διακριτικές έννοιες για να περιγράψουν τις συνέπειες της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σύμπλεγμα πολιτικών και οικονομικών αναταράξεων που επιδρούν τραυματικά επάνω στον οικογενειακό προϋπολογισμό, στην καθημερινότητα των νέων, στους δημοκρατικούς θεσμούς και, τελικά, στην ίδια τη Δικαιοσύνη.

Μερικά μόνο παραδείγματα. Οι πολίτες στην Ελλάδα έχουν πληρώσει πολύ περισσότερο την ενεργειακή κρίση από όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης.

Η απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τομές στην αγορά ενέργειας, όπως συνέβη στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου, για παράδειγμα, κρατικοποιήθηκαν μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, ήταν ο εγχώριος χειρισμός που οδήγησε στις υπέρογκες αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Το σύστημα Υγείας, παρά την πανδημία, δεν ενισχύθηκε, αλλά αντίθετα, αποδυναμώθηκε λόγω των ιδεολογικών εμμονών που επικρατούν στους κυβερνητικούς κύκλους.

Στα εργασιακά ξηλώθηκε το ωράριο και νομιμοποιήθηκε η αδήλωτη εργασία, με την παράλληλη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Βουλευτές και τοποθετημένα από την κυβέρνηση στελέχη του κρατικού μηχανισμού έχουν επιδοθεί σε ένα πάρτι σκανδάλων και αδιαφάνειας εις βάρος όλων μας.

Η μισή χώρα παρακολουθείται, από αρχηγούς κομμάτων και δημοσιογράφους, μέχρι επιχειρηματίες και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την εβδομάδα που μας πέρασε επιβεβαιώθηκε η επιχείρηση συγκάλυψης. Σε μια υπόθεση που μπορούσε να έχει εκκαθαριστεί με ξεκάθαρες πρωτοβουλίες, οι βουλευτές της πλειοψηφίας στάθηκαν εμπόδιο στην ενημέρωση της Βουλής από τον πλέον αρμόδιο θεσμό που είναι ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ.

Στην πραγματικότητα η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει απομακρυνθεί από τον ευρωπαϊσμό της, που είχε κατακτηθεί ως αδιαμφισβήτητο κομμάτι της πολιτικής κουλτούρας μας.

Οι αντιθεσμικές πρακτικές της σημερινής κυβέρνησης γιγάντωσαν ένα σύστημα βολεμένων και ανάλγητων μηχανισμών εξουσίας και ευνόησαν κάποιους συγκεκριμένους λίγους εις βάρος των πολλών.

Οφείλουμε με την ψήφο μας να βάλουμε φρένο σε αυτόν τον εκτροχιασμό. Μια κυβέρνηση που εξελέγη με αιχμή του δόρατος την –υποτίθεται- αριστεία των τεχνοκρατών, εξελίχθηκε σε μια κυβέρνηση με βασικές φιγούρες σκοτεινούς παρακρατικούς υπαλλήλους και εξωθεσμικούς πραματευτάδες του δημοσίου χρήματος.

Χρειάζεται να επανέλθουμε στον ουσιαστικό ευρωπαϊκό δρόμο, την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και την ευημερία για όλους τους πολίτες. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία που είναι βέβαιο ότι θα κερδηθεί με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να απομακρυνθούμε από το σύμπλεγμα των εσωτερικών κρίσεων και να βγούμε στο ξέφωτο της διαφάνειας, του κράτους δικαίου και της ισότητας.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *