26 Μαρτίου, 2023

Silicon Valley Bank: Παγκόσμια ανησυχία μετά το ηχηρό λουκέτο

Μετά από «βουτιά» των μετοχών καταγράφηκε bank run με αποτέλεσμα η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων να αναλάβει την εκκαθάριση της τράπεζας

Τριγμούς στην αμερικανική οικονομία προκάλεσε το κλείσιμο της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB), η οποία κατά κύριο λόγο δανειοδοτούσε νεοφυείς επιχειρήσεις (startups).

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, μετά από «βουτιά» των μετοχών της εν λόγω τράπεζας, καταγράφηκε εκτεταμένη απόσυρση καταθέσεων με αποτέλεσμα η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων να αναλάβει την εκκαθάριση της Silicon Valley Bank.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της τράπεζας έπεσε κατά 60% την Πέμπτη και κατά 40% την Παρασκευή. Παράλληλα τα ομόλογά της SVB σημείωσαν επίσης πτώση ρεκόρ.

Το ίδιο αμερικανικό δημοσίευμα, επικαλούμενο την επίσημη ιστοσελίδα της Silicon Valley Bank αναφέρει ότι συνεργαζόταν με τις μισές, σχεδόν, νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια στις ΗΠΑ και με το 44% των εταιρειών τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζονται από επιχειρηματικό κεφάλαιο των ΗΠΑ που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο πέρυσι.

Δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου αναφέρουν ότι η SVB στα τέλη Δεκεμβρίου, είχε περίπου 209 δισ. δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και 175,4 δισ. δολάρια σε συνολικές καταθέσεις.

Αναφορικά με τις αιτίες που οδήγησαν στο «λουκέτο» στην τράπεζα, το Bloomberg αναφέρει ότι σε αυτό συνετέλεσαν αρκετοί παράγοντες, κάνοντας λόγο για «ευρύτερες ανησυχίες στον τραπεζικό τομέα» μετά τις «ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων» οι οποίες ώθησαν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του υψηλότερου πληθωρισμού που έχει καταγραφεί τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

«Συνέπεια αυτών των αυξήσεων που έπληξαν ιδιαίτερα την Silicon Valley Bank ήταν η απότομη ύφεση που γνώρισαν οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας» αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Silicon Valley Bank αποτελεί την πρώτη τράπεζα που πτωχεύει εντός του 2023 στις ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με τους Financial Times είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ από το 2008.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι την εβδομάδα που πέρασε και η Silvergate Capital Corp ανακοίνωσε ότι προχώρησε μόνη της στην ρευστοποίηση των τραπεζικών δραστηριοτήτων της, πυροδοτώντας sell off σε τραπεζικές μετοχές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *