14 Ιουνίου, 2024

Σαν σήμερα, 13 Μαρτίου του 1969, ο πρόεδρος του Κονγκό, Ιωσήφ Μομπούτου, επισκέφθηκε την Αθήνα

0

από τον Γιάννη Γκόλια

Στα 1885, ο Λεοπόλδος Β΄, βασιλιάς του Βελγίου, στη διάσκεψη του Βερολίνου, παρέλαβε ως προσωπική του ιδιοκτησία το επονομαζόμενο βελγικό Κονγκό, (σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό). Μιλάμε για μια χώρα που έχει 76 φορές την έκταση του Βελγίου, ήταν η μεγάλη άνθηση του ιμπεριαλισμού και όλοι έψαχναν νέους πόρους. Το Κογκό τότε ήταν πλούσιο σε χρυσό, πετράδια, χαλκό, ξυλεία, όμως η μεγάλη του ατυχία ήταν ότι τότε κοντά ανακαλύφθηκε η ρόδα με συμπιεσμένο αέρα (λάστιχο). Πρώτη ύλη για το λάστιχο ήταν το καουτσούκ που έβγαινε απ’ τα καουτσουκόδενδρα που ήταν γεμάτο το Κογκό. Καταλαβαίνετε τι έγινε. Εκατομμύρια ιθαγενείς δούλευαν σα σκλάβοι απ’ το πρωί ως το βράδυ για τη συλλογή του καουτσούκ, αλλά και στα ορυχεία του Κογκό, σε άθλιες συνθήκες. Απ’ το 1885 ως το 1908 υπολογίζεται ότι πέθαναν από 5 έως 12 εκατομμύρια άνθρωποι, όχι μόνο από τις κακές συνθήκες, τα ατυχήματα, τις αρρώστιες, την κακοπέραση, αλλά και από απευθείας εκτελέσεις απ’ τους Βέλγους επιστάτες.

Τότε, εκεί, συντελέστηκε ένα απ’ τα φρικτότερα και μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, κοντά 50 χρόνια μετά, έχουν ξεσπάσει ταραχές στο Κογκό και οι Βέλγοι αναγκάζονται να παραχωρήσουν ανεξαρτησία αλλά κρατούν τη διοίκηση και το στρατό. Ένας φωτισμένος ηγέτης των ντόπιων, ο Πατρίς Λουμούμπα, εκλέγεται πρωθυπουργός και αρχίζει τις καταριθμήσεις, παίρνει απ’ τους Ευρωπαίους τα ορυχεία χαλκού και τότε αρχίζει η μεγάλη κρίση. Η CIA μαζί με Βέλγους πράκτορες οργανώνουν ταραχές για να επέμβει ο στρατός (ο στρατός που ελέγχουν οι Βέλγοι). Εκεί ο Λουμούμπα κατάλαβε ότι χωρίς τον έλεγχο του στρατού δεν υπάρχει ανεξαρτησία, έτσι παίρνει έναν δημοσιογράφο και πρώην λοχία που μισεί όσο και ο ίδιος τους λευκούς και τον κάνει αρχηγό του στρατού. Είναι ο Ιωσήφ Μομπούτου γνωστός με το στρατιωτικό του όνομα Μομπούτου Σέσε Σέκο.

Άκου τώρα φίλε τι έκανε αυτός ο τύπος. Το Σεπτέμβρη του 1960 κάνει πραξικόπημα κατά του φίλου του Λουμούμπα, (υποστηριζόμενος από Βέλγους και CIA) και καταλαμβάνει την εξουσία, 4 μήνες μετά ο Λουμούμπα βρίσκεται δολοφονημένος αφού είχε βασανιστεί άγρια, έτσι στο Κογκό συνεχίστηκαν οι μπίζνες των αποικιοκρατών με δικτατορία τον Μομπούτου. Είχε ανακαλυφθεί ότι το Κογκό ήταν πρώτο και σε παγκόσμια παραγωγή κοβαλτίου (το κοβάλτιο είναι το μέταλλο βάση για την κατασκευή μπαταριών). Ξεσηκώθηκε παγκόσμιος σάλος με τη δολοφονία του Λουμούμπα και η αντίδραση του Μομπούτου, ήταν να αλλάξει όνομα στη χώρα του…!!!

Στα 1971 ο Μομπούτου ονόμασε τη χώρα, «Δημοκρατία του Ζαΐρ». Σπουδαίος κύριος αυτός ο Μομπούτου έτσι; άκου τώρα. Σα σήμερα, 13 Μαρτίου του 1969, ο πρόεδρος του Κονγκό, Ιωσήφ Μομπούτου, επισκέφθηκε την Αθήνα. Στο αεροδρόμιο υποδέχτηκε τον Μομπούτου, ο «αντιβασιλέας» Γεώργιος Ζωιτάκης ο οποίος δήλωσε ότι υπήρχε ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΥΤΙΣΗ και ταύτιση συμφερόντων μεταξύ Ελλάδας και Κονγκό.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *