29 Νοεμβρίου, 2023

«Ένας μπράβος» σε κομματική εκδήλωση του ΜΕΡΑ25…

0

από τον Νικόλα Μ.

«Ένας μπράβος» σε κομματική εκδήλωση του ΜΕΡΑ25 προσπαθεί να αρπάξει το μικρόφωνο του ομιλητή και στη συνέχεια τον σπρώχνει και τον διώχνει από την αίθουσα. Ακολουθεί αναλυτικά το πλήρες άρθρο μεταφρασμένο, και το βίντεο ΕΔΩ.

Το Freedom News είναι ένα αναρχικό/ριζοσπαστικό/ακροαριστερό βρετανικό σάιτ-κολλεκτίβα-βιβλιοπωλείο. Για να φανταστείτε το πόσο ακροαριστερό είναι, το βιβλίο και μεγάλο χιτ που διαφημίζει στην πρώτη του σελίδα είναι η αυτοβιογραφία του γνωστού κακοποιού… Vasileios Palaiokostas!

Σε αυτό λοιπόν το σάιτ διάβαζα χτες το παρακάτω άρθρο του ρώσου ακτιβιστή Αρτέμ Τεμίροφ σχετικά με το πώς αυτός και η ουκρανή σύντροφός του εκδιώχτηκαν από εκδήλωση του ΜΕΡΑ 25, με θέμα την Ουκρανία(!), με εντολή και εμπλοκή και του ίδιου του Βαρουφάκη. Μεταφράζω:

ΡΩΣΟΙ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΦΙΜΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΡΑ 25

Ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής αριστεράς μαστίζεται εδώ και πάρα πολύ καιρό από έναν στενό αντι-αμερικανισμό ο οποίος έχει αντικαταστήσει τον αυθεντικό αντι-ιμπεριαλισμό. Ως εκ τούτου, ακόμη και υποτιθέμενα πιο μετριοπαθείς φωνές της αριστεράς συχνά έπεσαν στην παγίδα του να συντάσσονται, έστω και με διακριτικό τρόπο, με καθεστώτα που υποτίθεται ότι αντιτίθενται στη Δύση, ανεξαρτήτως του πόσο αυταρχικά ή καταπιεστικά είναι. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει ένα συνεχώς αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στην τρέχουσα ελληνική αριστερά και σε αριστεριστές αντιφρονούντες που έρχονται από χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις γίνονται αντιληπτές (από την ελληνική αριστερά) ως «αντι-ιμπεριαλιστικές». Φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρονται να ακούσουν αυτούς που έχουν έρθει αναζητώντας καταφύγιο και να αποφύγουν τη σύλληψη και τα βασανιστήρια. Έχουν μάλιστα καταγραφεί και περιπτώσεις όπου μέλη της πιο σκληροπυρηνικής, φιλοπουτινικής αριστεράς στην Ελλάδα προπηλάκισαν ένα ιρανό πρόσφυγα σε μια δημόσια εκδήλωση όταν αυτός διαμαρτυρήθηκε για την προπαγάνδα υπέρ του Πούτιν και των μουλάδων που άκουγε. Η παρακάτω περίπτωση, αν και ηπιότερη, αποτελεί συνέχει αυτής της ανησυχητικής τάσης των ελλήνων αριστεριστών να αρνούνται να ακούσουν τις φωνές όσων έζησαν κάτω από τη μπότα «αντι-ιμπεριαλιστικών» καθεστώτων. Αποτελεί απόδειξη ενός ιδεολογικού δογματισμού καθώς και έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητες των απλών ανθρώπων να αυτοοργανωθούν και να επιφέρουν επαναστατική αλλαγή από τη βάση. Στο φαντασιακό τους αυτοί οι αριστεριστές εναποθέτουν μεγαλύτερη ελπίδα κοινωνικής αλλαγής όχι στις δυνατότητες λαϊκής αυτοδιάθεσης και χειραφέτησης αλλά σε ξένες γεωπολιτικές δυνάμεις. Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνο ως δραστικά αντι-επαναστατική οπισθοδρόμηση προς έναν σταλινικό τρόπο σκέψης που μόνο αυταρχικές λογικές μπορεί να γεννήσει.

Πέρυσι, η σύζυγός μου κι εγώ φτάσαμε στην Ελλάδα. Παρότι είμαι Ρώσος πολίτης, η γυναίκα μου είναι Ουκρανή. Έφυγε από το Κίεβο μία βδομάδα μετά την ολική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εγώ έφυγα από τη Ρωσία λίγες μέρες αργότερα γιατί είχε γίνει επικίνδυνο να μένω εκεί έχοντας μια στάση ενάντια στον πόλεμο, ενώ και οι δύο είχαμε αριστερές και αντιφασιστικές θέσεις. Στην Ελλάδα ζούμε υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας για Ουκρανικές οικογένειες.

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου κληθήκαμε να μιλήσουμε σε μια εκδήλωση με τίτλο «Ουκρανία, 1 χρόνος πολέμου: Οι άνθρωποι κάτω απ’ τη μπότα της ρωσικής εισβολής». Εκεί μιλήσαμε με μέλη ελληνικών αριστερών, αναρχικών και αντι-αυταρχικών κινημάτων σχετικά με την αντίσταση στην Ουκρανία και το αντιπολεμικό κίνημα στη Ρωσία.

Δύο μέρες αργότερα, ένας φίλος μας προσκάλεσε να μιλήσουμε σε δημόσια εκδήλωση που διοργάνωνε το ελληνικό πολιτικό κόμμα ΜΕΡΑ 25 με τίτλο «Από την κρίση στον πόλεμο: έναν χρόνο αργότερα». Παρότι δεν γνώριζα τη στάση του ΜΕΡΑ 25 για τον πόλεμο μου προξένησε ενδιαφέρον η λίστα ομιλητών. Είχα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθω τι λένε γι’αυτό το θέμα άνθρωποι που κατέχουν έδρες στο κοινοβούλιο και διδάσκουν σε πανεπιστήμια. Στους ομιλητές περιλαμβάνονταν οι: Άντζελα Δημητρακάκη (senior lecturer στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου), Amineh Kakabaveh (πρώην μέλος του σουηδικού κοινοβουλίου), Στάθης Κουβελάκης (πρώην λέκτορας πολιτικής θεωρίας στο King’s College London) και Γιάνης Βαρουφάκης (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γραμματέας του MeRA 25, συνιδρυτής του DiEM25 και πρώην υπουργός οικονομικών της Ελλάδας).

ΤΙ ΑΚΟΥΣΑ

Η Amineh Kakabaveh ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας ότι ψήφισε ενάντια στον εξοπλισμό της Ουκρανίας, στο σουηδικό κοινοβούλιο, γιατί τα όπλα σκοτώνουν ανθρώπους.

Γενικότερα, είναι ενάντια στην υποστήριξη της Ουκρανίας σε αυτή τη σύγκρουση καθώς την αντιλαμβάνεται ως μια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Η Kakabaveh πιστεύει ότι στηρίζοντας την Ουκρανία οι Ευρωπαίοι έμμεσα στηρίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυξάνουν την επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας ότι εύχεται να επικρατήσει ειρήνη σε όλο τον κόσμο [ΣτΜ: !@#!#!$$!$!$]

Ο Στάθης Κουβελάκης αναπαρήγαγε κατά λέξη ομιλίες του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Κουβελάκης δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της συλλογικής Δύσης, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, που λαμβάνει χώρα στο ουκρανικό έδαφος. Αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο ως “ασύμμετρο”, επειδή η Ρωσία δεν διαθέτει την ίδια στρατιωτική ισχύ με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, ο Κουβελάκης υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας, καθώς το ΝΑΤΟ σχεδίαζε να αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Φαίνεται ότι ο Στάθης Κουβελάκης βασίστηκε αποκλειστικά σε ρωσικές πηγές για τις γνώσεις του σχετικά με τη σημερινή Ουκρανία. Έχει δηλώσει ότι το 2014, εθνικιστές υποτίθεται ότι ανέλαβαν την εξουσία στην Ουκρανία και άρχισαν να καταπιέζουν τον ρωσόφωνο πληθυσμό.

Ο Κουβελάκης υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να προσφέρουν στήριξη στην Ουκρανία ή στο υποτιθέμενο εθνικιστικό καθεστώς της. Αντιτίθεται στην παροχή όπλων στην Ουκρανία ή στην υποστήριξη των αιτημάτων της για την άρση της ρωσικής κατοχής των εδαφών της και την επιστροφή στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, από το 1991.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε αναφερόμενος σε δικό του άρθρο, που δημοσιεύτηκε τις πρώτες ημέρες του πολέμου, στο οποίο ανέφερε ότι η Δύση πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Υποστήριξε ότι “η Μόσχα και η Ουάσιγκτον πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία”. Ο Πούτιν πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα στα σύνορα που υπήρχαν πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Με τη σειρά του, ο Μπάιντεν πρέπει να εγγυηθεί στον Πούτιν ότι η Ουκρανία θα παραμείνει ουδέτερο έδαφος και ότι νέες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Βαρουφάκης παρατήρησε ότι «οι μαχητές του Αζόφ είναι, φυσικά, ναζιστές». Ωστόσο, «δεν χρειάζεται να υποθέσουμε ότι ο Πούτιν είναι αριστερός· είναι και αυτός φασίστας». Ο Βαρουφάκης πρότεινε «να εξετάσουμε τις διαλεκτικές σχέσεις και την αμοιβαία ενίσχυση των διαφορετικών δυνάμεων: τόσο των ολοκληρωτικών και φασιστικών δυνάμεων της Ρωσίας όσο και των φασιστικών δυνάμεων της Ουκρανίας. Πρόκειται για μια συγχώνευση δύο δυνάμεων».

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ερωτήσεων και απαντήσεων της εκδήλωσης, σηκώθηκα όρθιος για να εκφράσω τη διαφωνία μου με τη θέση των ομιλητών. Ξεκίνησα με μια σημαντική διευκρίνιση, λέγοντας ότι είμαι από τη Ρωσία.

Εξέφρασα την πεποίθησή μου ότι όλα όσα είπαν ήταν μαλακίες και ότι μου φάνηκε ότι δεν ήταν καλά ενημερωμένοι για την κατάσταση στη Ρωσία ή την Ουκρανία. Υπέθεσα ότι οι πηγές πληροφόρησής τους ήταν περιορισμένες και ότι δεν ενδιαφέρονταν για τις απόψεις πραγματικών ανθρώπων.

Από όλους τους ομιλητές, η Άντζελα Δημητρακάκη ήταν η μόνη που γνώριζε τη σύζυγό μου και εμένα. Λίγες ημέρες πριν από την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην Αλληλεγγύη στην Ουκρανία, είχε ακούσει τις ομιλίες μας και μάλιστα έκανε θετική αναφορά στη σύζυγό μου στη δική της ομιλία. Παρά ταύτα, η Άντζελα με διέκοψε και με ρώτησε: «Ποιος είσαι εσύ; Ποιος σας έφερε εδώ;». Παρόλο που γνώριζε ήδη την απάντηση στην ερώτηση.

Μετά από αυτό, ο Γιάνης Βαρουφάκης με αποκάλεσε φασίστα και μου έκλεισαν το μικρόφωνο. Η σύζυγός μου (η μόνη Ουκρανή πολίτης στην αίθουσα) και εγώ απομακρυνθήκαμε βίαια από την εκδήλωση χωρίς να μας επιτραπεί να πούμε άλλη λέξη.

Με εξέπληξε το γεγονός ότι υπήρξε τόσο μεγάλη αντίσταση στο να ακουστούν δύο πρόσφυγες από τις χώρες στις οποίες επικεντρώθηκε η συζήτηση των δύο προηγούμενων ωρών. Στο βίντεο φαίνεται πολύ καθαρά η προθυμία μου να ζητήσω συγγνώμη και να μετριάσω τα συναισθήματά μου, αλλά μας συνόδευσαν βίαια έξω από την αίθουσα και ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχισε να φωνάζει μετά από μένα ότι είμαι φασίστας.

Δεν είναι πολύ σαφές πώς ένας πολιτικός μπορεί να κατηγορεί έναν άγνωστο για φασισμό χωρίς να μπει στον κόπο να μάθει τη γνώμη του. Αλλά όπως λέει το καθεστώς Πούτιν στη Ρωσία, “το κοινοβούλιο δεν είναι χώρος για συζήτηση”. Και έτσι αυτή η εκδήλωση, που έγινε με αφορμή την επέτειο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποδείχθηκε ότι δεν είναι χώρος για οποιαδήποτε εναλλακτική άποψη, ακόμη και όταν αυτή προέρχεται από πρόσφυγες από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *