26 Μαρτίου, 2023

Γαλλία: «Βράζουν» οι πολίτες με τον Μακρόν που παρακάμπτει τη Βουλή για το συνταξιοδοτικό (βίντεο)

Το 74% των Γάλλων διαφωνεί με την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν να θέσει με προεδρικό διάταγμα σε εφαρμογή τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό

Εδώ και πολλούς μήνες η γαλλική κοινωνία κινείται σε ρυθμούς έντονων κινητοποιήσεων και μαζικών διαδηλώσεων, καθώς το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό που προωθεί η κυβέρνηση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Η κοινωνική οργή αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, καθώς σε έρευνα που έκανε η εταιρεία Odoxa-Backbone Consulting για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας Figaro, έξι στους δέκα Γάλλους είναι υπέρ της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων, με σκοπό την αναμόρφωση του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ακόμη πιο έντονη είναι η κοινωνική δυσαρέσκεια σε ότι αφορά της πολιτική διαχείριση αυτού του τεράστιου κοινωνικού ζητήματος, από την κυβέρνηση Μαρκόν.

Χαρακτηριστικά, όπως φαίνεται και από την δημοσκόπηση, το 74% των Γάλλων διαφωνεί με την επιλογή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να θέσει με προεδρικό διάταγμα σε εφαρμογή την «αναμόρφωση» του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας και να αποφύγει την παραπομπή του θέματος στην Εθνοσυνέλευση, όπου ως γνωστόν έχει τη σχετική αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία.

Να υπενθυμίσουμε, ότι η διάταξη που έχει ξεσηκώσει τις περισσότερες αντιδράσεις αφορά την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των Γάλλων από τα 62 στα 64 χρόνια.

Η ένταση οξύνεται ακόμη περισσότερο και από την πρωτοβουλία, να περάσει η μεταρρύθμιση, χωρίς ψηφοφορία από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν, έγινε δεκτή με φωνές και συνθήματα, από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η κίνηση αυτή, έγινε με τη χρήση του άρθρου 49,3 του Συντάγματος, το οποίο παρακάμπτει ευθέως την Εθνοσυνέλευση. Με αυτή την πρωτοβουλία ο Μακρόν, δείχνει και το πολιτικό του αδιέξοδο, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ενδεικτικό της έντασης είναι το γεγονός ότι όταν πήρε τον λόγο η Μπορν, οι βουλευτές ζητούσαν, φωνάζοντας, την παραίτησή της, μέσα σε ένα κλίμα μεγάλης έντασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *