29 Νοεμβρίου, 2023

Μια όχι και τόσο γνωστή ιστορία – Η Αϊτή η πρώτη χώρα που αναγνώρισε και βοήθησε έμπρακτα την Ελληνική Επανάσταση

0

από την Αριστέα Σερεμέτη

Στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, η ηγεσία των ελληνικών επαναστατικών δυνάμεων και η Πελοποννησιακή Γερουσία υπέγραψαν τη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας της Ελλάδος.

Ο Κοραής που ζούσε στο Παρίσι έκανε έκκληση στην Παγκόσμια Κοινότητα για βοήθεια και συμπαράσταση.

Οι Ευρωπαίοι μάς γύρισαν την πλάτη και καταδίκασαν την Επανάσταση. Ο Μέτερνιχ θεώρησε πως η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα ανέτρεπε τις ισορροπίες στην Ευρώπη, πράγμα που δεν επιθυμούσε βέβαια να συμβεί.

Η πρώτη χώρα που δήλωσε τη στήριξή της στην Ελλάδα, ήταν η μακρινή Αϊτή. Ένα μικρό νησάκι στην Καραϊβική, το οποίο έγινε ανεξάρτητο κράτος μετά από επανάσταση των δούλων γηγενών Αφροαμερικανών κατοίκων της, εναντίον των Γάλλων και Ισπανών αποικιοκρατών.

Από το 1801 ως το 1820 που την εξουσία πήρε ο μιγάς Ζαν Πιερ Μπουαγέ, η Αϊτή αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία της.

Στο κάλεσμα της Ελλάδας για βοήθεια, αυτό το μικρό νησί μάς έστειλε από το υστέρημά του 45 τόνους καφέ προς πώληση, για να αγοράσουμε όπλα και πολεμοφόδια.

Επίσης έστειλε 100 άνδρες, μάχιμους εθελοντές.

Αυτοί οι 100 Αφροαμερικανοί δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα. Πέθαναν στο μακρινό κι επικίνδυνο ταξίδι τους από τον Δυτικό Ατλαντικό προς τη λεκάνη της Μεσογείου.

Εκείνοι οι 100 άνδρες θυσιάστηκαν για την ελεύθερη Ελλάδα.

Πολύ αργότερα, ενάμισι χρόνο μετά, η δεύτερη χώρα που στήριξε την Ελληνική Επανάσταση, ήταν η Μεγάλη Βρετανία.

Η πολύπαθη Αϊτή ζει ακόμη κάτω από τα όρια της φτώχειας, με αυξημένη παιδική θνησιμότητα, χαμηλότατο προσδόκιμο ζωής, ανεργία και αναλφαβητισμό.

Γι΄ αυτό είναι σπουδαίο και η ηρωικό αυτό που έκανε για μας τότε.

Μια πάμφτωχη, αδύναμη και αλαργινή χώρα, με πάμπολλα προβλήματα στο εσωτερικό της, μας έστρεξε για να μας βοηθήσει και να μας συμπαρασταθεί έμπρακτα και άμεσα.

Το 2010 ένας σεισμός 7 ρίχτερ ισοπέδωσε τη χώρα και σκοτώθηκαν 300.000 άνθρωποι.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που απέστειλε βοήθεια αλληλεγγύης, πράττοντας το ελάχιστο απέναντι στο μεγαλείο της μακρινής σε ναυτικά μίλια Αϊτής, σε αυτό το μικρό νησί, το τόσο κοντινό στο επαναστατικό μας φρόνημα του τότε, με τα τόσα δεινά αλλά και την τόση ανιδιοτέλεια και μεγαλοψυχία, που μόνο οι αδύναμοι μπορούν να επιδεικνύουν σε κρίσιμες στιγμές.

Η ΕΛΛΑΣ ΑΕΙ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *