25 Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Δουλείας και του Διατλαντικού Δουλεμπορίου
Ο ΟΗΕ καθιέρωσε το 1998 την 25η Μαρτίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υπενθύμιση του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του» («International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition»). Είναι μια ευκαιρία για περίσκεψη και μελέτη των ιστορικών αιτίων, των μεθόδων και των συνεπειών αυτής της τραγωδίας για το ανθρώπινο γένος.

Η 25η Μαρτίου, ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Δουλείας και του Διατλαντικού Δουλεμπορίου, καθιερώθηκε με σκοπό την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για εκείνους που υπέφεραν ή έχασαν τη ζωή τους στο βάναυσο σύστημα της δουλείας κατά το παρελθόν, αλλά και για όσους ακόμα υποφέρουν κάτω από διάφορες μορφές δουλείας στη σύγχρονη εποχή.
Το διατλαντικό δουλεμπόριο, ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της Ιστορίας της ανθρωπότητας, μαινόταν για περισσότερα από 400 χρόνια, στοιχίζοντας τη ζωή σε παραπάνω από 15 εκατομμύρια θύματα αφρικανικής καταγωγής. Ευρισκόμενοι υπό καθεστώς βασανιστηρίων, βιασμών, δολοφονιών, καταναγκαστικής εργασίας, άνδρες, γυναίκες και παιδιά χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβοι ή πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα. Οικογένειες ολόκληρες χωρίστηκαν και ξεκληρίστηκαν, μπαίνοντας σε μια αναγκαστική μορφή μετανάστευσης, τη μεγαλύτερη ίσως στην παγκόσμια Ιστορία. Η μεγάλη φυγή των Αφρικανών με προορισμό την Αμερική, ως αποτέλεσμα του διατλαντικού δουλεμπορίου, υπήρξε πρωτοφανής για τα ιστορικά χρονικά της περιόδου μεταξύ 1500 και 1830, μιας μετανάστευσης που άγγιξε το ποσοστό του 96%.
Παρά το γεγονός ότι με επίσημη Διακήρυξη της Χειραφέτησης που υπογράφηκε την 1η Ιανουαρίου του 1863 από τον τότε Πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν, καταργήθηκε επίσημα η δουλεία, το φαινόμενο της ανθρώπινης εκμετάλλευσης συνεχίζει στις μέρες μας μια ακάθεκτη πορεία, μέσω της καταναγκαστικής εργασίας, της παιδικής εργασίας, του εμπορίου λευκής σαρκός, τις αγοραπωλησίες παιδιών, την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Εκατομμύρια τα παραδείγματα γυναικών και μικρών κοριτσιών που πέφτουν θύματα τράφικινγκ (trafficking) στις μέρες μας, στα οποία οι διακινητές υπόσχονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένης εκπαίδευσης και αξιοπρεπών εργασιών, που στην πραγματικότητα δεν είναι άλλες παρά η εκπόρνευση των σωμάτων τους και ο βιασμός της ψυχής τους. Εκατομμύρια τα παραδείγματα των παράτυπων μεταναστών, που διακινούνται παράνομα μέσω κυκλωμάτων ανθρωποειδών κάθε τύπου. Εκατομμύρια και τα παραδείγματα ανήλικων παιδιών, που τους επιβάλλονται υποχρεωτικές σκληρές εργασίες, με σκοπό την απλή επιβίωση τη δική τους και των οικογενειών τους. Τεράστιος ο αριθμός αγοραπωλησιών ανήλικων παιδιών, θυμάτων κάθε είδους εκμετάλλευσης.
Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης κατά της Δουλείας αποτελεί έναν τρόπο παγκόσμιας υπενθύμισης για ένα ηχηρό «όχι» ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης του ανθρωπίνου είδους.