29 Μαΐου, 2023

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός της καθεστωτικής προπαγάνδας τολμάει να μιλάει για «ψέματα»

0

από τον Θάνο Καμήλαλη

Διαβάζω ότι o Kυριάκος Μητσοτάκης τολμάει να μιλάει για «fake news» σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού. Θέλει πολύ θράσος, ο Πρωθυπουργός που προσπαθεί επανειλημμένα να ξεπουλήσει και το νερό, ο Πρωθυπουργός που η κυβέρνησή του ακυρώνει επανειλημμένα το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Πρωθυπουργός που επί των ημερών του έχει εγκατασταθεί ένας τερατώδης μηχανισμός καθεστωτικής προπαγάνδας, να μιλάει για «fake news». Τα γεγονότα είναι αμείλικτα, οι προθέσεις ξεκάθαρες.

Επιγραμματικά λοιπόν:

– Κάθε «Ρυθμιστική Αρχή» ελέγχει μία αγορά. Έχουμε ρυθμιστικές αρχές σε Ενέργεια, Απόβλητα (πλέον), Λιμάνια, Σιδηρόδρομο. Η δημιουργία «Ρυθμιστικής Αρχής» είναι στο manual κάθε ιδιωτικοποίησης με οποιονδήποτε τρόπο και συχνά (βλ.ΟΣΕ) προηγείται της εισόδου ιδιωτών.

– Αυτή η νέα «Ρυθμιστική Αρχή», «ενισχύεται θεσμικά σε βάρος τόσο του Υ. Π. ΕΝ και της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Υδάτων, όσο και ιδίως σε βάρος των Δ.Ε.Υ.Α. και υπεισέρχεται σε ζητήματα που συνδέονται με κρίσιμες αρμοδιότητες των επιχειρήσεων, θεσμικά κατοχυρωμένες, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός και ο έλεγχος της τιμολογιακής τους πολιτικής». Δημιουργεί de facto προβλήματα στην οικονομική λειτουργία των Εταιρειών Ύδρευσης

– Το αρχικό μνημονιακό πλάνο για το Νερό, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ήταν να ιδιωτικοποιηθεί, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, το 61% της ΕΥΔΑΠ και το 51% της ΕΥΑΘ. Αυτό το πλάνο ακυρώθηκε μετά τη μεγάλη αντίδραση των πολιτών και την πρώτη απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ. Έκτοτε, αναζητούνται άλλοι τρόποι ιδιωτικοποίησης.

– To 2018, o Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι «είμαι υπέρμαχος της λογικής ότι και στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής. Ταυτόχρονα, όμως, με μία ισχυρή εποπτική Αρχή, η οποία θα ρυθμίζει ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής και θα διασφαλίζει ότι το νερό δεν θα γίνει αντικείμενο στενής οικονομικής εκμετάλλευσης».

– Την αντισυνταγματικότητα και του νέου νόμου της κυβέρνησης για το νερό, λόγω της ευθείας παραβίασης των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας με την απομάκρυνση του νερού από τον άμεσο έλεγχο του Κράτους, κατήγγειλαν τις προηγούμενες μέρες, εκτός της αντιπολίτευσης, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η Πρώην Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Μαρία Καραμανώφ, ενώ και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εξέφρασε τον προβληματισμό της για τη συνταγματική νομιμότητα.

– Στο νομοσχέδιο, που δήθεν «θωρακίζει το νερό ως δημόσιο αγαθό», προβλεπόταν αρχικά ότι η νέα «Ρυθμιστική Αρχή», «παρακολουθεί και εποπτεύει την ορθή εφαρμογή συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους». Μετά από τις αντιδράσεις, ο Υπουργός Περιβάλλοντος υποχρεώθηκε την τελευταία στιγμή σε μία νομοτεχνική βελτίωση.

– Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να κερδοσκοπήσει πλέον κάποιος ιδιώτης πάνω στο νερό. Ο «στρατηγικός επενδυτής» που θέλει ο Μητσοτάκης, αλλά και οι Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα.

Με ΣΔΙΤ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλησε να δώσει σε ιδιώτες το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής, έργο αρχικού προϋπολογισμού 291 εκατ. Δηλαδή, τη λειτουργία και τη συντήρηση του δικτύου. Πρόκειται για την κλασική πλέον τακτική του κατακερματισμού μιας δημόσιας υποδομής. Από τον διαγωνισμό αυτόν, αποκλείστηκε σκανδαλωδώς η ΕΥΔΑΠ. Το σχέδιο αυτό έμμεσης ιδιωτικοποίησης κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

– Η κυβέρνηση, για να επιτρέψει κερδοσκοπία πάνω στο Νερό και (προφανώς) υπό την πίεση των δανειστών, ακυρώνει επανειλημμένα το ΣτΕ. Η Τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαίωσε, για πέμπτη φορά, εργαζόμενους σε ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ και άλλους πολίτες, κρίνοντας αντισυνταγματικά και τα άρθρα του νόμου του Ιουλίου 2022, διατάζοντας ξανά, στα πλαίσια της διάκρισης των εξουσιών και της στοιχειώδους τήρησης του Συντάγματος, την κυβέρνηση να συμμορφωθεί.

Συγκεκριμένα, όπως λέει η απόφαση:

«Διαπιστώνει την µη συµµόρφωση του Δηµοσίου προς την 190/2022 ακυρωτική απόφαση της Ολοµελείας του Συµβουλίου της Επικρατείας. Καλεί το Υπουργείο Οικονοµικών να συµµορφωθεί προς την εν λόγω απόφαση εντός οκταµήνου από την κοινοποίηση του παρόντος πρακτικού.»

Αν θέλει ο Πρωθυπουργός να πείσει ότι «όλα είναι fake news», ας ξεκινήσει με τον ελάχιστο σεβασμό στις διαδοχικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης και ας επιστρέψει επιτέλους ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στον άμεσο έλεγχο του Δημοσίου.

Αντί γι’ αυτό όμως, αυτό που καταγράφεται από την πραγματικότητα, εδώ και πάνω από μία δεκαετία είναι μία επίμονη, εγκληματική προσπάθεια να ξεπουληθεί και το νερό. Ο μόνος λόγος που δεν έχει γίνει αυτό ακόμα, είναι η διαχρονική αντίδραση εργαζόμενων, εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και (για μία φορά) της Δικαιοσύνης σε ανώτατο επίπεδο.

Αυτήν τη στιγμή έχουμε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, τον έλεγχο της Ύδρευσης σε μία ρυθμιστική αρχή που εκ των πραγμάτων και εκ της τραγικής εμπειρίας δεν μπορεί να ελέγξει τίποτα και μία κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι λειτουργεί ως μπάτλερ ιδιωτικών συμφερόντων, σε τομείς όπως το Ρεύμα, η Υγεία, αλλά και μέχρι στιγμής αποτυχημένα στο δίκτυο Ύδρευσης.

Αλλά, τι σημασία έχει η πραγματικότητα; Ας πιστέψουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τολμάει να μιλάει για «ψέματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *