30 Νοεμβρίου, 2023

Παράδειγμα πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας

0

από τον Ευάγγελο Αχιλλόπουλο

Βγάζουν τον διαγωνισμό για τις συχνότητες 5G, πουλάνε όλο το φάσμα στην συχνότητα N78 οπότε δεν υπάρχουν συχνότητες για το Private 5G που αφορά την βιομηχανία και την παραγωγή αντίθετα με ότι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη όπου έχουν κρατήσει ένα φάσμα 100Mhz για όλες αυτές τις εφαρμογές…

Είχαν όμως μια ιδέα, να κρατήσουν 90εκ να βάλουν άλλα 10εκ από ιδιώτες (Ελληνικές τράπεζες, δηλαδή πάλι κράτος) για να φτιάξουν ένα fund το οποίο θα χρηματοδοτήσει Ελληνικές startups ώστε να αναπτυχθεί μια βιοτεχνία αρχικά και αργότερα μια βιομηχανία γύρω από το 5G. Έτσι ώστε οι εξαγωγές να μας ανεβάσουν το ΑΕΠ και τελικά να έχουμε μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Εκπληκτική ιδέα θα πείτε. Και εγώ το ίδιο είπα. Και επιπλέον λέω εφόσον εμείς με την επιχείρησή μας που παράγουμε ελληνικό προϊόν στην Ελλάδα και αξιοποιούμε τη δουλειά άλλων 5-6 υπό κατασκευαστών γιατί κατασκευάζουμε μηχανήματα στην Ελλάδα εκτός από λογισμικό, παράγουμε και hardware, δηλαδή υψηλή ελληνική προστιθέμενη αξία μέσα στην Ελλάδα και την εξάγουμε στον κόσμο θα ήμασταν ο πρώτος στόχος….

Όλες οι μεγάλες εταιρείες ανά τον κόσμο που ασχολούνται με το 5G θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό μας για να μπορέσουν να επεκτείνουν το 5G από ψεύτικο 4G με κεραίες 5G Non Stand Alone σε πλήρες 5G Stand Alone. Για όσους δεν ξέρουν, το 5G χωρίς Edge Datacenters στα Cell Towers είναι σαν αυτοκίνητο χωρίς ροδες…

Ένα παράδειγμα αυτή την στιγμή που μιλάμε τρέχουμε πιλότο με την Cellnex μία εταιρεία που έχει 120.000 πυλώνες κινητής τηλεφωνίας σε όλη την Ευρώπη όπου χρησιμοποιούν τα μηχανήματα μας για να στήσουν ένα πιλοτικό δίκτυο στις εθνικές οδούς μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας σε 40 πυλώνες το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά πάνω στα μηχανήματα μας για να δώσουν υπηρεσίες στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης V2X (Vehicle to Anything).

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι αυτή τη στιγμή κάνουμε δοκιμές με τρία ευρωπαϊκά κρατικά κανάλια στη Σκανδιναβία με το δικό μας φορητό private 5G Network in-a-Box….

Μιλάμε για μία ελληνική startup με επενδυτές Mega Angels από το silicon valley που παράγει προϊόν στην Ελλάδα. Όταν λέμε προϊόν δεν εννοούμε λογισμικό μόνο συζητάμε για συσκευές παράγουμε datacenters, φορητά datacenters μοναδικά στον κόσμο. Έχουμε συνεργασία με την intel στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο…

Και τα κατασκευάζουμε όλα αυτά στην Ελλάδα μιλάμε για μία επιχείρηση που θα παρέχει σε κάθε εκατομμύριο πωλήσεων κοντά στις 300.000 ευρώ δουλειά σε Έλληνες υπό κατασκευαστές. Σε κάθε εκατομμύριο πωλήσεων οι 900.000 ευρώ πάνε στο Ελληνικό ΑΕΠ. Τα κέρδη φορολογούνται στην Ελλάδα. Έχουμε 20 μηχανικούς αυτή τη στιγμή κι αν αναπτυχθούμε θα χρειαστούμε 150 όλοι στην Ελλάδα.

Θα χρειαστούμε παραγωγική μονάδα η οποία θα γίνει στην Ελλάδα.

Λοιπόν το Φαιστός 5G που δημιουργήθηκε από λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων έχει κάνει 6 επενδύσεις.

Από τις 6 οι 2 είναι ελληνικές επιχειρήσεις, η πρώτη φτιάχνει ένα Πάντα, ναι αυτό το αρκούδι που έχετε δει ίσως σε κάποια super market που βάζετε το παλιό σας κινητό σας και δίνει κάποιο κουπόνι λίγων ευρώ για να ψωνίσετε. Αυτό το Πάντα είναι ενός γνωστού στα startups που έχει πάρει πολλές φορές λεφτά από διάφορα funds στην Ελλάδα γιατί είναι στο παρεάκι που παίρνουν λεφτά όλοι οι κολλητοί…

Η δεύτερη φτιάχνει ένα μηχάνημα που μετρά το πόδι σας σε ένα κατάστημα παπουτσιών και σας βοηθά στην επιλογή παπουτσιών…

Τώρα όση σχέση έχουν το Πάντα και η επιλογή παπουτσιών με τις τεχνολογίες 5G έχει και το σουβλατζίδικο στην γωνιά κάτω από το σπίτι σας με την NASA.

Θα μου πείτε τι είναι οι υπόλοιπες επενδύσεις…; απλό. Όλες είναι ξένες εταιρείες… Όπου το ελληνικό δημόσιο επενδύει λεφτά στις επιχειρήσεις τους για να φέρουν στην Ελλάδα ένα κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης που κάνουν.

Έρευνα και ανάπτυξη είναι η χρήση Ελλήνων μηχανικών, ενός περιορισμένου αριθμού, που θα παράγουν τεχνολογία η οποία όμως θα παράγεται σε μαζική παραγωγή σε άλλη χώρα έξω από την Ελλάδα.

Δηλαδή η συμμετοχή αυτής της επένδυσης στο Ελληνικό ΑΕΠ τελειώνει στη μισθοδοσία αυτών των 20, 30, 40 μηχανικών.

Αυτές οι επενδύσεις είναι οι επενδύσεις του πνιγμένου που προσπαθεί να σωθεί τραβώντας τα μαλλιά του….

Θα μου πείτε γιατί τα λες όλα αυτά, α, είναι απλό. Παρόλο που ξέρουν τι κάνουμε 100% και το έχουν δει με τα ίδια τους τα μάτια, να τους το λένε οι ίδιοι μας οι πελάτες, δεν επενδύουν σε εμάς. Γιατί λέει δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για αυτούς. Θέλουν πρώτα να έχουμε πωλήσεις αρκετές και μετά. Δηλαδή όταν δεν θα τους χρειαζόμαστε. Λες και οι υπόλοιποι έχουν πωλήσεις….

Αυτό λοιπόν όλο που περιέγραψα παραπάνω περιλαμβάνει όλα όσα πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία.

Δεν την ενδιαφέρει καθόλου η ελληνική προστιθέμενη αξία, η πραγματική παραγωγή ελληνικών προϊόντων και η δημιουργία πραγματικών μόνιμων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα πέρα από το να κάθονται σε καρέκλες να περνάνε όμορφα με τον παχύ μισθό τους από το ελληνικό κράτος και να ΔΕΊΧΝΟΥΝ πως κάνουν κάτι το σημαντικό….

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον για την ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το φαίνεσθαι, να δείχνουν σημαντικοί στην Ψωροκώσταινα, και να πουλάνε αριστεία Καλάμπια, ντιπ για ντιπ τεκ και Πράφιτ….

Θα μου πεις γιατί τα λες αυτά τώρα, γιατί μόλις ανακοίνωσαν ακόμα μία επένδυση σε μία ομάδα Ιρανών και Ινδών στην Αμερική που τυχαίνει να τους γνωρίζω καλά με την υπόσχεση πώς θα φτιάξουν ελληνικό τμήμα R&D (και γνωρίζοντας το μέγεθος της εταιρείας γύρω στους 80 υπαλλήλους, άρα μιλάμε για 2-3 άτομα στην Ελλάδα), και ναι γνωρίζω πόσο δεν έχουν ανάγκη ένα ελληνικό fund μέσα στα λεφτά που παίρνουν από το εξωτερικό. Γνωρίζοντας ταυτόχρονα πόσο ανάγκη έχουν τα Ελληνικά startups ένα ελληνικό fund….

Ναι, μου ήρθε το αίμα στο κεφάλι…

Τα σχόλια δικά σας.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *