13 Απριλίου, 2024

Τζούλιαν Ασάνζ: Από την ελπίδα στην απαισιοδοξία για την έκδοσή του στις ΗΠΑ

0

Η γενέτειρα του Τζούλιαν Ασάνζ, του συνιδρυτή των Wikileaks, στηρίζει τις προσπάθειες για να αποτραπεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για κατασκοπία και έχει αποδυθεί σε συντονισμένη προσπάθεια αποτροπής της. Το γεγονός αυτό κάνει τους υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ να εκτιμούν ότι η εκστρατεία για την απελευθέρωσή του βρίσκεται «στα πρόθυρα της επιτυχίας».

Ωστόσο, λιγότερο αισιόδοξος είναι ο Κρίστιν Χράφνσον, ο αρχισυντάκτης των Wikileaks, εκτιμά ότι ο Ασάνζ διατρέχει κίνδυνο να χάσει τη νομική μάχη «σύντομα». Αν ο Ασάνζ εκδοθεί και δικαστεί στις ΗΠΑ, κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως 175 χρόνια.

Οι υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσαν το πρωί της Τετάρτης ότι η εκστρατεία για να αφεθεί ελεύθερος ο ιδρυτής του WikiLeaks είναι «στα πρόθυρα της επιτυχίας», έπειτα από τη συντονισμένη διπλωματική ώθηση της Αυστραλίας.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Ασάνζ συμμετείχαν στο Χάιντ Παρκ του Σίδνεϊ σε πορεία, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη χώρα, η οποία όμως ακυρώθηκε. Στην πορεία συμμετείχε και η σύζυγός του, Στέλα Ασάνζ, που ταξίδεψε στην Αυστραλία για αυτόν το λόγο, η οποία επισήμανε ότι οι συναντήσεις που έγιναν με πολιτικούς στην Καμπέρα ήταν εποικοδομητικές. «Αυτό που νιώθω είναι μια συντονισμένη προσπάθεια των Αυστραλών πολιτικών, φυσικά της κυβέρνησης και επίσης των Αυστραλών, για να επιστρέψει ο Τζούλιαν σπίτι του», είπε.

Ο πατέρας του συνιδρυτή των Wikileaks, Τζον Σίπτον, είπε επίσης ότι η εκστρατεία για την απελευθέρωση του Ασάνζ βρίσκεται «στα πρόθυρα της επιτυχίας».

Η Αυστραλία στηρίζει τις προσπάθειες αυτές. Τόσο ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι όσο και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Πίτερ Ντατν έχουν δηλώσει ότι η κράτηση του 51 ετών Ασάνζ διαρκεί πάρα πολύ καιρό. Ο Αλμπανέζι, μάλιστα, αναφέρθηκε στην υπόθεση Ασάνζ τον Νοέμβριο κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ ο Ύπατος Επίτροπος της Αυστραλίας στη Βρετανία Στίβεν Σμιθ επισκέφθηκε τον Ασάνζ στη φυλακή Μπέλμαρς, τον Απρίλιο, συνάντηση την οποία είχε ενθαρρύνει ο πρωθυπουργός Αλμπανέζι.

Η απαισιόδοξη πλευρά

Από την πλευρά του ο Κρίστιν Χράφνσον, αρχισυντάκτης των Wikileaks, μιλώντας τη Δευτέρα στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), εκτίμησε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ ενδέχεται «σύντομα» να χάσει τη νομική μάχη για να αποτραπεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο Κρίστιν Χράφνσον υποστήριξε ότι η απόρριψη της έφεσης του Τζούλιαν Ασάνζ θα ήταν «σκάνδαλο», αλλά στην υπόθεσή του «τα πάντα είναι δυνατά». Σημείωσε πάντως ότι ακόμα και στην περίπτωση που απορριφθεί η έφεση, εξακολουθούν να υπάρχουν νομικές επιλογές, όπως το αίτημα να υπάρξει επανεξέταση της υπόθεσης, η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ωστόσο όλες τους μπορεί να εξαντληθούν «εντός εβδομάδων».

Ωστόσο, όπως είπε ο Ισλανδός δημοσιογράφος, δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση των Τόρις θα λάμβανε καν υπόψη απόφαση του ΕΔΑΔ.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *