29 Μαΐου, 2023

20.000 Βέλγοι κατά της ποινικοποίησης της απεργίας

0

γράφει η Μαρία Ψαρά

Για το δικαίωμα στην απεργία βγήκαν στους δρόμους περισσότεροι από 20.000 Βέλγοι χθες το πρωί στις Βρυξέλλες. Με σύνθημα «είμαστε συνδικαλιστές, όχι τρομοκράτες», εργαζόμενοι όλων των κλάδων θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την ποινικοποίηση του αγώνα των υπαλλήλων γνωστού σουπερμάρκετ στο Βέλγιο (Delhaize) που αλλάζει χέρια, αλλά –κυρίως– για το «κοινωνικό ντάμπινγκ» που… μαγειρεύεται στη χώρα.

Επισήμως, η βελγική κυβέρνηση δηλώνει ότι θέλει να περάσει έναν νόμο για να απομακρύνει από τις συγκεντρώσεις τους διαδηλωτές που προκαλούν βία – τους «μπαχαλάκηδες» δηλαδή. Ωστόσο, συνδικάτα και αναλυτές λένε ότι ο νόμος αυτός μπορεί στην πραγματικότητα να εμποδίζει τους διαδηλωτές από το να απεργούν. Συνδέουν δε τον νέο νόμο με τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις κατά απεργών του Delhaize, οι οποίοι είχαν αποκλείσει την είσοδο στα καταστήματα, κάνοντας… πικετοφορία.

Σύμφωνα με το σωματείο SETCa, οι ακτιβιστές απειλήθηκαν με πρόστιμα ύψους έως και 1.000 ευρώ. «Άλλοι συλλαμβάνονται και τους περνούν χειροπέδες επειδή απεργούν, ή περνούν τη νύχτα στη φυλακή επειδή συμμετέχουν σε διαδήλωση αλληλεγγύης… Οι μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις βίας χρησιμοποιούνται ως προσπάθειες εκφοβισμού», είπε χθες στην «Εφ.Συν.» ένας από τους συγκεντρωμένους.

«Όλο και περισσότερες μορφές κοινωνικού ντάμπινγκ εμφανίζονται σε διάφορους τομείς της οικονομίας», συμφωνούν οι Ενώσεις. «Το ντάμπινγκ εκφράζεται επίσης από εκείνους τους εργοδότες που κάνουν εκτεταμένη χρήση των συμβάσεων βραχυχρόνιας απασχόλησης, της προσωρινής εργασίας ή της εργασίας φοιτητών. Και –όπως σχεδιάζεται τώρα και στην Delhaize– με τη μετακίνηση εργαζομένων σε άλλες εταιρείες (σ.σ. η νυν ιδιοκτησία θέλει να κάνει franchising) όπου οι συνθήκες εργασίας είναι λιγότερο ευνοϊκές. Το κοινό στοιχείο: περισσότερα κέρδη για τους μετόχους, λιγότερες αμοιβές και δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Δεν θέλουμε εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας».

«Είμαι εδώ γιατί σήμερα είναι οι συνάδελφοι στο “Ντελέζ”, αύριο θα είμαι εγώ… Αν δεν κάνουμε κάτι, θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους», μας είπε ο Ολιβιέ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *