10 Δεκεμβρίου, 2023

Αλέξης Τσίπρας: O Μητσοτάκης ακολουθεί τακτικές Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη (βίντεο)

0

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής (18.06.2023) διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Gazarte, εν όψει των εκλογών στις 25 Ιουνίου 2023.

«Στον Κυριάκο Μητσοτάκη αξίζει το Νόμπελ… ανευθυνότητας», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος για τον «πολεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για τους υποψηφίους στη Ροδόπη και την μουσουλμανική μειονότητα.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι στην ενημέρωση της ΕΥΠ, που του έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γίνεται λόγος και για τουρκική παρέμβαση που αφορούσε υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. «Πρόκειται για αθλιότητα, ανευθυνότητα και απύθμενο θράσος του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Με φέρνετε σε δύσκολη θέση, γιατί δεν έχω συνηθίσει δημόσια να μιλώ για απόρρητα και άκρως εμπιστευτικά σήμερα. Είμαι υποχρεωμένος να το κάνω, διότι βλέπω ότι αυτήν ήταν μια στρατηγική επιλογή που έχει να κάνει με την αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη να μην υπάρχει κανένα σημείο άλλου χρώματος στο χάρτη, αλλά και με τη σκοπιμότητά του να ψαρέψει ψήφους της ακροδεξιάς. Εγώ επί 4,5 χρόνια έστελνα τον αρχηγό της ΕΥΠ να τον ενημερώσει τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε.

«Αισθάνομαι, λοιπόν, ότι έχουμε να κάνουμε με μια αθλιότητα και ανευθυνότητα, όταν στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα που μου έστειλε ο κ. Μητσοτάκης γίνεται σαφής αναφορά στον υποψήφιο της ΝΔ, αποκαλύπτοντας ότι επρόκειτο για «στρατευμένο» στην Άγκυρα πολιτευτή», είπε.

«Το κάνω και για έναν ακόμη λόγο», τόνισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι μίλησε για «Τούρκους της Δυτικής Θράκης».

«Εγώ δεν θα ζητήσω σήμερα εξίσου ανεύθυνα να τον αποσύρει από τα ψηφοδέλτια, ή να κάνει δηλώσεις εθνικοφροσύνης, σημειώνοντας ότι αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Ο κ. Μητσοτάκης μου ζητούσε να πω ότι 20.000 πολίτες είναι υποκινούμενοι. Πάει πολύ, ωστόσο, σχολίασε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι στο ίδιο έγγραφο υπήρχε αναφορά στον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ. Αν υπήρχε Νόμπελ ανευθυνότητας ο κ. Μητσοτάκης με αυτή τη στάση του σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Το να ζητάει κανείς δηλώσεις εθνικοφροσύνης από μουσουλμάνους βουλευτές μας δεν είναι κάτι καινούριο: το έχουν κάνει οι κ. Κασιδιάρης και Μιχαλολιάκος, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σκέρτσος τακτικές Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη».

«Δηλώσεις εθνικοφροσύνης» από βουλευτές που ορκίζονται στο Σύνταγμα δεν θα κάνουμε εμείς. «Είναι ντροπή, δεν θα τον ακολουθήσουμε» εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προσθέτοντας πως ο «ωμός εκβιασμός» της κυρίας Μπακογιάννη μπροστά στις κάμερες έγινε για να τον ακούσει κάθε κοινωνική ομάδα, ισχυρίστηκε. «Όποιος βρεθεί απέναντι, θα περάσει δύσκολα» ήταν το μήνυμα, κατά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα:

Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση «θα καθορίσει το ποιος και πώς θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα 4 χρόνια», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του στο πλαίσιο της διακαναλική συνέντευξης Τύπου που παραθέτει ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Τόνισε ότι αντιπαρατίθενται δύο εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης και συγκρούονται δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές, καλώντας τους πολίτες με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αποτρέψουν την «τρομακτική εκδοχή» που επιδιώκει, όπως είπε, η στρατηγική της ΝΔ για συγκρότηση ενός «ασύδοτου καθεστώτος», παράλληλα με μια «κατακερματισμένη και ανίσχυρη» αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι αυτές οι εκλογές «δεν είναι ο δεύτερος γύρος», αλλά «μια νέα εντελώς διαφορετική αναμέτρηση», «οι εκλογές αυτές έχουν μια διπλή ιδιαιτερότητα: Ακολουθούν τη πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση του Μάη, αλλά ταυτόχρονα γίνονται με άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής». Σημείωσε ότι δεν παραβλέπει ότι γίνονται κάτω από το βάρος του συσχετισμού που δημιουργήθηκε στις 21 Μαΐου και με δεδομένη την ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής. «Επιμένω όμως ότι τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο ίδιος ο λαός αποφανθεί με την ψήφο του», τόνισε. Είπε πως «σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όπως και σε κάθε αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής εκ των πραγμάτων τίθενται διλήμματα που αφορούν την επόμενη ημέρα. Ποια κυβέρνηση; Ποιο πρόγραμμα; Τι θα σημάνει το όποιο αποτέλεσμα στη ζωή των πολιτών».

Υπογράμμισε ότι στις 25 Ιουνίου «δύο είναι τα εναλλακτικά προγράμματα και τα εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης που τίθενται στην κρίση των πολιτών. Αυτό τη ΝΔ με τις φανερές, αλλά κυρίως τις κρυφές πλευρές του, που αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο που πριν από δύο μήνες κατέθεσε ως κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

«Το ρεαλιστικό δίλημμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου είναι το αν θα υπάρχει ένα ανεξέλεγκτο, ασύδοτο καθεστώς», όπως ο Ορμπάν στην Ουγγαρία, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θεωρεί «χαμένη» την ψήφο σε μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «δεν πρέπει να παραπονιούνται» τα άλλα κόμματα και αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης που όπως είπε, το διαμόρφωσε η «απλή αναλογική και ο τρόπος αντιμετώπισής» από τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα.

Ανέφερε ότι τα διλήμματα που προκύπτουν για κάθε πολίτη είναι: «Ισχυρή κοινωνία, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, ή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει; Ισχυρή δημοκρατία, ή απαξίωση του Κράτους δικαίου; Ισχυρή οικονομία, που στηρίζεται στη γνώση, την καινοτομία, την έρευνα, τη συνεργασία, ή η ασυδοσία των αγορών που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια; Οι πελατειακές σχέσεις, τα δίκτυα των προνομιούχων, η παντοδυναμία των funds, η τεράστια ανακατανομή πλούτου και περιουσιών; Δημόσια υγεία υψηλού επιπέδου προσβάσιμη σε όλους, ή κλείσιμο δημόσιων δομών, νοσοκομεία ΝΠΙΔ, ακόμη και διαλογή ασθενών; Αξιοπρέπεια και ασφάλεια στην εργασία, με καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες, ή επισφαλής, ανασφάλιστη και υποαμειβόμενη εργασία που τροφοδοτεί μια στρεβλή ανάπτυξη που ευνοεί ελάχιστους;».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι σε αυτές τις εκλογές «εκτός από τα προγράμματα συγκρούονται και δύο διαφορετικές εναλλακτικές στρατηγικές». Είπε συγκεκριμένα ότι «η στρατηγική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: επιδιώκει όχι απλά να νικήσει στις 25 και στις 26 να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά επιδιώκει στις 26 να συγκροτήσει καθεστώς. Ανεξέλεγκτο, ασύδοτο, ισοπεδωτικό. Επιδιώκει μια τετραετία χωρίς κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις. Γι’ αυτό και βασικός στόχος της ΝΔ είναι μια κατακερματισμένη, ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση».

Πρόσθεσε ότι «βασικός της στόχος και επιδίωξη είναι επίσης μια 7κομματική, ακόμη και 8κομματική Βουλή. Δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη, με μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη κι ένα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες και δημοκρατίες με απολυταρχικές κυβερνήσεις».

«Πιστεύουμε ότι αυτή η τρομακτική εκδοχή πρέπει να αποτραπεί. Έχουμε χρέος να την αποτρέψουμε», υπογράμμισε και κάλεσε «κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη με τη ψήφο του στις 25 Ιούνη να αποτρέψει αυτή την τρομακτική εκδοχή στην κάλπη. Ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Γιατί ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημαίνει ισχυρή κοινωνία. Σημαίνει υγιής δημοκρατία».

«Ο Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε το ναυάγιο για να ναυαγήσει το debate»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι νέες εξαγγελίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΝΔ, δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε πριν δύο μήνες. Δεν υπάρχει δηλαδή δημοσιονομικός χώρος, για να υλοποιηθούν, δήλωσε, ρωτώντας τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς, τα 700.000 ενυπόθηκα δάνεια, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το σχέδιο Πισσαρίδη διερωτήθηκε, ρωτώντας για το μέλλον του ΕΣΥ.

Σχετικά, δε, με την σημερινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη για το μεσοπρόθεσμο απάντησε πως ακριβώς επειδή έχει διατελείσει πρωθυπουργός, «ξέρει ακριβώς τι σημαίνει μεσοπρόθεσμο» και το πόσο αυστηροί είναι οι όροι τήρησης του. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον κανόνα μια πρόσληψη για κάθε απόλυση και είπε πως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπευε να αλλάξει αυτόν τον κανόνα σε ενάμισι προς ένα προκειμένου να υπάρχει περιθώριο προσλήψεων σε αντίθεση με “μηδενική ενίσχυση” σε μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης.

Βλέπετε, όμως, ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει αυτήν την συζήτηση, σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «φρόντισε να εκμεταλλευθεί ένα τραγικό γεγονός, το ναυάγιο, για να ναυαγήσει τον ντιμπέιτ των πέντε».

«Επί ημερών μας η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς κι είμαστε περήφανοι γι’ αυτό»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε μετά από σχετικό ερώτημα στη διαχείριση του προσφυγικού κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο «η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό». Σημείωσε ότι σε αυτό βοήθησαν οι πολίτες της χώρας, οι κάτοικοι των νησιών, όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες του κρατικού μηχανισμού. Είπε ότι αργότερα η Ευρώπη άλλαξε στρατηγική, ακολούθησε στρατηγική των χωρών του Βίζεγκραντ και «ήμασταν υποχρεωμένοι να βρούμε μια συμφωνία, η ευρωτουρκική συμφωνία ήταν μια δύσκολη συμφωνία». Είπε ότι με το ένα σκέλος σταμάτησαν να χάνονται ζωές στο Αιγαίο, όμως είχε και ένα αρνητικό σκέλος, ότι όσοι πρόσφυγες έρχονταν στα νησιά έπρεπε να διαμένουν εκεί ώσπου να γίνει η διαδικασία ασύλου.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε ώστε αυτή την εικόνα να την αντιστρέψουμε», είπε, προσθέτοντας ότι «το Κέντρο στη Μόρια όταν παραδώσαμε είχε 5.000 ανθρώπους και επί ΝΔ έφτασε στις 25.000». «Είμαστε περήφανοι που οι εντολές πού είχαν οι άνθρωποι του λιμενικού και του κρατικού μηχανισμού ήταν να σώζουν την ανθρώπινη ζωή όταν έβλεπαν ότι αυτή κινδυνεύει», τόνισε.

Σε ερώτηση για τις ευθύνες του λιμενικού στο ναυάγιο είπε ότι οι όποιες ευθύνες δεν αφορούν τους εργαζόμενους αλλά την ηγεσία του Λιμενικού και τον «επιχειρησιακό σχεδιασμό», ενώ σχολίασε πως η πολιτική Μητσοτάκη είναι εναρμομνισμένη με την πολιτική της ΕΕ σε αυτό το θέμα και έχει και αυτή «ευθυνες» σχετικά με τις αξίες του ανθρωπισμού και του πολιτισμού.

«Τα περί διαλογής δεν τα είπα εγώ, ο κ. Πνευματικός τα είπε»

Για το αν επιμένει ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα στην Υγεία από την πλευρά της ΝΔ μετά τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στη διακαναλική του συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τα περί διαλογής ασθενών δεν τα είπα εγώ, τα είπε ο κ. Πνευματικός». Πρόσθεσε ότι στην αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για τον σχεδιασμό του στην Υγεία. Είπε ότι «αυτός ο σχεδιασμός λέει μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ», ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει σε τρία νοσοκομεία συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού, πριν την πανδημία.

Πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός της ΝΔ για την υγεία προβλέπει περικοπή δαπανών για την υγεία και σχολίασε ότι αυτός ο σχεδιασμός θα οδηγήσει εκεί που είπε ο κ. Πνευματικός. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πάνω από 300 προσλήψεις διασωστών ενώ η ΝΔ παρά τις αποχωρήσεις δεν έκανε καμία πρόσληψη. Παραπέμποντας σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ‘22, όπως είπε, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το 66,8% άνω των 16 ετών που χρειάστηκαν εξέταση ή θεραπεία δεν την έλαβαν γιατί δεν είχε οικονομική δυνατότητα.

Ακούστε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *