30 Νοεμβρίου, 2023

Στο όριο οι επικουρικές συντάξεις – Πουλάει τα τελευταία ασημικά το ΕΤΕΑΕΠ

0

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Ήδη το ταμείο ρευστοποίησε πρόσφατα ομόλογο αξίας 155 εκ. ευρώ προκειμένου να καταβάλει τις τρέχουσες συντάξεις.

Ένα παλαιό σχέδιο του 2016 περί ενσωμάτωσης της επικουρικής σύνταξης στην κύρια, παράλληλα με την ανάπτυξη επαγγελματικών ταμείων, θα επιδιώξει να ενεργοποιήσει τώρα η κυβέρνηση.

Τότε το σχέδιο Κατρούγκαλου προκάλεσε κατακραυγή και αποσύρθηκε. Τώρα, με τον Άδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Εργασίας και τον κ. Μητσοτάκη για δεύτερη φορά στο Μαξίμου, φαίνεται ότι η «αφομοίωση» της επικουρικής σύνταξης μοιάζει αναπόδραστη.

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ιδεολογική επιλογή. Δημιουργία τριών πυλώνων στο ασφαλιστικό: δημόσιο/ΕΦΚΑ, επαγγελματικά ταμεία ανά κλάδο και ιδιωτική ασφάλιση. Αντίθετα στην Ελλάδα φαίνεται να λειτουργούν τέσσερις, πλην όμως τα επαγγελματικά ταμεία είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Ωστόσο η συγχώνευση μπορεί να αποδειχτεί και «μονόδρομο» λόγω των τεράστιων οικονομιών-ταμειακών προβλημάτων του Επικουρικού ΕΤΕΑΕΠ.

Το 2023 η επικούριση παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης 40 εκ. ευρώ ανά μήνα (240 εκ. έσοδα και 280 εκ. πληρωμές) και στο 5μηνο συνολικό έλλειμμα 200 εκ. ευρώ.

Αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός στο τέλος του έτους το λειτουργικό έλλειμμα φέτος θα ανέλθει στα 500 εκ.

Ήδη το ταμείο ρευστοποίησε πρόσφατα ομόλογο αξίας 155 εκ. ευρώ προκειμένου να καταβάλει τις τρέχουσες συντάξεις.

Ωστόσο, η (κινητή) περιουσία του ΕΤΕΑΕΠ έχει περιοριστεί στο 1,2 δις ευρώ, ποσό που με τα βίας αρκεί να καλύπτει τα ελλείμματα μέχρι τα μέσα του 2025.

1. Τα οικονομικά προβλήματα του ΕΤΕΑΕΠ μεγεθύνθηκαν από την μεταφορά το 2022 των νέων εργαζομένων στο κεφαλαιοποιητικό ΤΕΚΑ, χωρίς μέχρι στιγμής να ισχύσει η ρήτρα περί κάλυψης των απωλειών (εισφορές νέων) από τον προϋπολογισμό. Μια τακτική που τηρεί… ευλαβικά η ΝΔ προκειμένου να εμφανίσει κρατικά πλεονάσματα… (Στον ΟΑΕΔ –νυν ΔΥΠΑ- δεν έχει δώσει φέτος την κρατική ενίσχυση από τη μείωση των εργοδοτικών και εργατικών ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησες να καταγράφει ήδη έλλειμμα άνω των 400 εκ. ευρώ).

2. Η τραγική κατάσταση του ΕΤΕΑΕΠ θα αποκαλυφθεί όταν επιταχυνθούν οι διαδικασίες και αποδοθούν ΟΛΕΣ οι επικουρικές συντάξεις που βρίσκοντας σε αναμονή. Στα τέλη Απριλίου οι εν λόγω εκκρεμότητες είχαν προσεγγίσει τις 105.000 αιτήσεις, οι οποίες έχουν «ουρά» και αναδρομικά άνω των 6.000 ευρώ η καθεμιά κατά μέσο όρο.

3. Την ίδια στιγμή έχει μειωθεί εξαιρετικά το ποσοστό της επικουρικής σύνταξης στο 0,45% για κάθε έτος στην ασφάλιση. Αυτό σήμαινε ότι ακόμη και με 40 έτη εργασίας/ασφάλισης η επικουρική δεν υπερβαίνει το 18% της κύριας. Η οποία κύρια κυμαίνεται μόλις στο 50% (ανταποδοτικό τμήμα) συν 413 ευρώ εθνικής σύνταξης.

Υπό αυτά τα δεδομένα και με 15 έτη στην ασφάλιση του ΕΤΑΠ η επικουρική περιορίζεται μόλις στο 6,75%.

Να σημειωθεί ότι η μέση επικουρική είναι 180 ευρώ το μήνα και παρά ταύτα το ΕΤΕΑΕΠ είναι ελλειμματικό.

Στον αντίποδα της οικονομικής διάλυσης του Επικουρικού και των πολύ χαμηλών (νέων) κύριων συντάξεων (νόμος Κατρούγκαλου) σχεδιάζεται πιο οργανωμένα η ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων (ανά κλάδο ή ανά μεγάλη επιχείρηση).

Ως προς την τύχη του ελλειμματικού ΕΤΕΑΕΠ, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί μετά από λίγα χρόνια σαν «λευκός ιππότης» ο ΕΦΚΑ και να ενσωματώσει, αρχικά, το καταρρέον επικουρικό.

Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ του 2016, το οποίο αποσύρθηκε, θα υλοποιηθεί με «καθυστέρηση» 8 χρόνων καθώς το ΕΤΕΑΕΠ βρίσκεται προ τετελεσμένων. Και τότε η υποχρεωτική ενσωμάτωση θα εμφανιστεί και σαν σωσίβιο για τους συνταξιούχους…

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *