16 Ιουνίου, 2024

Η Άννα δεν ήταν ένας Κουβανός. Ήταν μια όμορφη γυναίκα

0

Γράφει η Μαίρη Παναγιωτάκη

Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ δολοφονήθηκε ένας Κουβανός.

Η Άννα δεν ήταν ένας Κουβανός. Ήταν γυναίκα. Της αποδόθηκε το αρσενικό φύλο κατά τη γέννηση της κι αναγκάστηκε με εγχειρήσεις, επώδυνες και χρονοβόρες, να αποκαταστήσει την ταυτότητα φύλου της.

Πάλεψε σκληρά για να κερδίσει το “γυναίκα” που της στερείτε. Πήρε το δρόμο της μετανάστευσης από ένα νησί που μοιάζει με επίγειο παράδεισο, αλλά δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του καπιταλιστικού συστήματος κι έτσι έχει περιθωριοποιηθεί για δεκαετίες.

Ήρθε στη χώρα μας με την ελπίδα να βρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Όχι ζητώντας τη, αλλά κερδίζοντας την. Της άρεσε να χορεύει. Ήταν γεννημένη καλλιτέχνης. Την είχα δει στο κλαμπ Κούκλες.

Ήταν ένα ευαίσθητο πλάσμα, γεμάτο ζωντάνια, που όταν ανέβαινε στη σκηνή, έβλεπες τα μάτια της να λάμπουν. Αυτά τα μάτια που καθρέφτιζαν τη δύναμη της ψυχής της. Έχοντας νιώσει η ίδια τον πόνο, ήξερε καλά την ανάγκη του ανθρώπου να διασκεδάσει, να γελάσει, να δει τη ζωή έτσι όπως την έβλεπε κι εκείνη.

Όμορφη. Όπως όμορφη ήταν και η Άννα μας. Όπως όμορφη ήταν και η δράση της σε δομές αλληλεγγύης και φορείς που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Άννα ήταν ένα από τα πρόσωπα του Athens Home for All της στέγης γραμμάτων και τεχνών ιδρύματος Ωνάση.

Αγωνίστηκε να επιβιώσει σ ένα κόσμο που δυσκολεύεται να ξεχωρίσει άνθρωπο από τέρας.

Αγωνίστηκε και για το συνάνθρωπο της. Στήριξε. Πρόσφερε. Βρέθηκε άγρια δολοφονημένη στο διαμέρισμα της. Και θα μας λείψει. Είμαστε φτωχότεροι χωρίς την Άννα. Μείναμε να συγκατοικούμε με τους δολοφόνους της.

Σου χρωστάμε ένα συγνώμη κορίτσι μου. Είναι πολύ σάπια η κοινωνία μας για λουλούδια σαν κι εσένα.

Άννα ντε Αρμάς, Η νέα Μέριλιν από την Κούβα

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *