30 Νοεμβρίου, 2023

Αλληλεγγύη στη Σούχα Μπεχάρα την Λιβανέζα αγωνίστρια της αντίστασης, ακτιβίστρια και πρώην πολιτική κρατούμενη

0

Γράφει η Μαίρη Παναγιωτάκη

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023

Αλληλεγγύη στη Σούχα Μπεχάρα.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστινίων Κρατούμενων Samidoun καταγγέλλει την άρνηση εισόδου της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σούχα Μπεχάρα, την Λιβανέζα αγωνίστρια της αντίστασης, ακτιβίστρια και πρώην πολιτική κρατούμενη η οποία πέρασε 10 χρόνια αιχμάλωτη στο στρατόπεδο κράτησης Khiam, που φημίζεται για τις απάνθρωπες πρακτικές βασανιστηρίων που τεκμηριώθηκαν από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Μετά την αποφυλάκισή της, παρέμεινε ακούραστη υπέρμαχος της απελευθέρωσης της αραβικής πατρίδας και της απελευθέρωσης των 5.000 και πλέον Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων στις σιωνιστικές φυλακές.

Καθώς ταξίδευε από τη Βηρυτό μέσω Αθήνας στην Ελβετία, σταμάτησε στο αεροδρόμιο της Αθήνας από Έλληνες αξιωματούχους, κρατήθηκε για πολλές ώρες και απελάθηκε στον Λίβανο, με την αιτιολογία ότι αποτελούσε «απειλή για την εθνική ασφάλεια» ανώνυμων «ευρωπαϊκών χωρών».

Η κίνηση αυτή θεωρείται μέρος της κλιμακούμενης επίθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των παλαιστινιακών και αραβικών δυνάμεων αντίστασης, των κινημάτων αλληλεγγύης και των κοινοτήτων, εντός και εκτός Ευρώπης.

Η απέλασή της αποτελεί επίσης κατάφωρη παραβίαση των συνθηκών, με την ισχύ του ανώτατου νόμου της χώρας, μεταξύ της Ελβετίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγγυάται η μία στους πολίτες της άλλης ελεύθερη διέλευση.

Η Μπεχάρα είναι διπλή υπήκοος Ελβετίας και Λιβάνου που ζει και εργάζεται στην Ελβετία με την οικογένειά της για δεκαετίες.

Η απέλαση και η πολιτική απαγόρευση «ασφάλειας» που επιβλήθηκε στη Σούχα Μπεχάρα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γίνεται τη στιγμή που ο λιβανέζικος λαός γιορτάζει τη 17η επέτειο της νίκης του το 2006 κατά της ισραηλινής εισβολής που επιτέθηκε στο νότο του Λιβάνου και αποστράφηκε από τη λιβανική αντίσταση.

Η Χεζμπολάχ και οι άλλες αντιστασιακές δυνάμεις μνημονεύουν αυτή τη σημαντική περίσταση στον Λίβανο, μια νίκη που δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανατραπεί.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *