10 Δεκεμβρίου, 2023

Αφιέρωμα: Την δεκαετία των 80s 1987-1988 η Α.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ (ΑΕΛ) έγραψε ιστορία (βίντεο- φωτο)

0

Επιμέλεια: Εστέμπαν Σουάρεζ – Esteban Suarez – Hombre deportivo – Escritor deportivo (ΣΠΟΡ)

Αθλητικά – Ποδόσφαιρο – Ελλάδα – SUPER LEAGUE 2Α.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ (ΑΕΛ)

Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023

Την δεκαετία των 80s 1987-1988

Η ΛΑΡΙΣΑ έγραψε ιστορία

μια από τις σπουδαιότερες ομάδες του Ελληνικού πρωταθλήματος

1988: Η καλύτερη Πρωτομαγιά του κάμπου! Όταν η ΑΕΛ έγραψε ιστορία και κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας!

Με ένα ρόστερ 23 παικτών και οι 21 να είναι Έλληνες, οι δύο μόνο ξένοι ο Μολάμπα Κανιέμπα και ο Γκεόργκι Τσίγκοφ, προπονητής τότε ο Μεγάλος Γιάτσεκ Γκμοχ !!

Δείτε τα βίντεο:

Στο βίντεο παρακολουθούμε ένα μουσικό αφιέρωμα στην Λάρισα, πρωταθλήτρια Ελλάδος την σεζόν 1987/88..

το γεγονός ήταν μοναδικό για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα της χώρας αφού για πρώτη φορά σύλλογος εκτός Αθηνών, κυρίως, και Θεσσαλονίκης κόβει πρώτος το νήμα, σε ένα πρωτάθλημα κομμένο και ραμμένο για τους τρεις των Αθηνών..

η έναρξη της σεζόν δεν προμήνυε κάτι τέτοιο, βεβαία η Λάρισα είχε επιτυχίες τα προηγούμενα χρόνια και ιδίως από το 1982/83 και μετά όταν τότε κατετάγη 2η πίσω από τον Ολυμπιακό..

στη συνεχεία είχαμε την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος το 1985 απέναντι στον πρωταθλητή ΠΑΟΚ και την εκπληκτική πορεία στους 8 του κυπελλούχων το 1984/85..

η ΑΕΛ είχε ήδη έναν κορμό παικτών, μια παρέα, που έπαιζε μαζί πολλά χρόνια, παίκτες από τον νομό Λαρίσης, γηγενείς, πλαισιωμένοι από κάποιους ξένους παίκτες και προπονητές πολύ καλής ποιότητας με προσφορά..

η χρονιά 87/88 ξεκίνησε με φαβορί τους συνήθεις ύποπτους, άλλωστε η Λάρισα την προηγούμενη σεζόν είχε κάνει μέτρια πορεία, στη μέση της βαθμολογίας.. όμως τότε εκμεταλλευόμενη την τραγική πορεία του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, που είχε το νου του στην Ευρώπη, συν τα προβλήματα της ΑΕΚ που ήταν η μόνη που κυνήγησε την Λάρισα έδωσε έναν ανέλπιστο τίτλο στον Θεσσαλικό κάμπο..

πρωτεργάτης της επιτυχίας ο Γιάτσεκ Γκμοχ, έχτιζε την ομάδα από την προηγούμενη χρονιά, συνεπικουρούμενος από παίκτες πρώτης διαλογής και Έλληνες, Καραπιάλης, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Βαλαώρας, Κολομητρούσης, Ζιώγας, Τσιώλης, Βουτυρίτσας..

το μοναδικό εμπόδιο στην ξέφρενη πορεία της Λάρισας προς τον τίτλο ήταν η υπόθεση Τσίγκοφ, του παίκτη που βρέθηκε ντοπέ..

η ΑΕΛ τιμωρήθηκε όμως ο νόμος άλλαξε σε μια μέρα λόγω εκλογών και η ομάδα ξαναπήρε τους χαμένους βαθμούς που τόσο άδικα της είχαν αφαιρεθεί..

έτσι όλη η φίλαθλη Ελλάδα ένιωσε κάπως διαφορετικά εκείνη την σεζόν, σαν κάτι να άλλαζε, δυστυχώς όμως αυτό ήταν μια παρένθεση.. το ελληνικό πρωτάθλημα ξαναπήρε την γνώριμη μορφή του με τους κλασικούς πρωταγωνιστές όμως το καλοκαίρι του 88 θα το θυμόμαστε όλοι για την ποδοσφαιρική επανάσταση που έκανε ένας ολόκληρος νομός απέναντι στο κατεστημένο..

ΑΕΛ – ΛΑΡΙΣΑ ” ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 1987 – 88 ” ( ΕΡΤ )