30 Νοεμβρίου, 2023

Λασίθι: Εντυπωσιακή ανακάλυψη στο οροπέδιο Καθαρού – Βρήκαν προϊστορικά οστά νάνου ιπποπόταμου (φωτο)

0

Επιμέλεια: Σάββας Σεληθωμάς

Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023

Μπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη βρέθηκε το πανεπιστήμιο Αθηνών στο Οροπεδιο του Καθαρού, ανασκάπτοντας σημείο όπου βρέθηκαν πάνω από 10 νάνοι ιπποπόταμοι, ενδημικοί της Κρήτης.

Τα απολιθωμένα οστά χρονολογούνται από 350.000 έως 250.000 χρόνια π.χ. ενώ ο αριθμός των προϊστορικών ιπποπόταμων που έχουν βρεθεί είναι ο μεγαλύτερος από κάθε άλλο παρόμοιο εύρημα σε νησί.

Ανάλογα ευρήματα ενδημικών προϊστορικών ζώων έχουν βρεθεί στη Κύπρο, τη Μάλτα τη Σικελία και τη Μαγαδασκάρη, ωστόσο ο αριθμός των ευρημάτων στο Οροπέδιο του καθαρού είναι πολύ μεγάλος.

Την ανασκαφή πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Γεωλογίας και Γεωμορφολογίας, με επικεφαλής τον Δρ. Γιώργο Αναστασάκη.

Αύριο (17 Ιουλίου 2023) θα ακολουθήσει ειδική διαδικασία με χημικό τρόπο προκειμένου τα οστά να μεταφερθούν στα εργαστήρια του πανεπιστημίου να συντηρηθούν και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην περιοχή ώστε να αποτελέσουν εκθεσιακά ευρήματα που θα εξιστορούν την πλούσια γεωμορφολογία της περιοχής αλλά και την πανίδα του τόπου 300 χιλιάδες χρόνια πριν.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *