10 Δεκεμβρίου, 2023

Ζούμε στην εποχή της Μέτα-Αλήθειας

0

από τον Γρηγόρη Φαρμάκη

Παρακολουθούμε σε ζωντανή μετάδοση μια μεγάλης κλίμακας συντονισμένη επιχείρηση κατασκευής μιας βολικής «αλήθειας». Με fake news που διαψεύδονται αλλά επιμένουν, άρθρα και αναλύσεις, τίτλους – κυρίως τίτλους! – δηλώσεις υπουργών και αρχών, βασανισμό των facts μέχρι να ομολογήσουν, απαγγελίες κατηγοριών, σοβιετικής προπαγανδιστικής αισθητικής σκίτσα ελαιοχρωματιστών του «μετώπου της λογικής», δημόσιες παρεμβάσεις πανεπιστημιακών.

Ο,τι χρειάζεται για να γίνει μια εύπεπτη θεωρία συνωμοσίας κοινός τόπος, δηλαδή «αλήθεια» στην θέση της αλήθειας. Μια αλήθεια που δεν θα διαψευστεί ποτέ γιατί οι θεωρίες συνωμοσίας είναι διατυπωμένες έτσι ώστε να είναι μη διαψεύσιμες.

Η πρόταση «Η χώρα υφίσταται επίθεση, έχουμε υβριδικό πόλεμο, ασύμμετρη απειλή» δεν μπορεί να διαψευστεί από εμπειρικά δεδομένα και facts, γιατί γι’ αυτό ακριβώς είναι υβριδικός ο πόλεμος και ασύμμετρη η απειλή, γιατί είναι κρυφά και συνωμοτικά πράγματα. Άλλως τε, κανένας από αυτούς που αναμεταδίδουν, αναπαράγουν, ενισχύουν, ερμηνεύουν, εμπλουτίζουν, δεν νοιάζεται για τέτοια πράγματα. Ζούμε στην εποχή της Μέτα-Αλήθειας.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *