8 Δεκεμβρίου, 2023

Η ανατομία μιας είδησης: Ήταν εμπρηστές οι μετανάστες στο τρέιλερ;

0

Ο Δημήτρης Αλικάκος για το πώς πρέπει να διαβάζουμε τα γεγονότα

Η συνεχής ενημέρωση βρίσκει ένα μεγάλο εμπόδιο: την αμφίβολη αξιοπιστία της, την όχι και τόσο δεδομένη αξία της. Ποιος ξέρει πόση αλήθεια θυσιάζεται στον βωμό των κλικ και του κλάουτ στα σχόλια; Φοβόμαστε πως μάλλον αρκετή.

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος, σε μια ανάρτησή του στο Facebook προσπάθησε να εξηγήσει ακριβώς αυτό. Με αφορμή την είδηση για την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στους 13 μετανάστες που βρέθηκαν στοιβαγμένοι στο εξοργιστικό viral βίντεο των ημερών και που για κάποιους μεταφράστηκε σε ντε φάκτο ενοχή, έριξε φως σε όλα τα φίλτρα που έχουν ατονήσει λόγω του καταιγισμού στον τρόπο που μια πληροφορία διεργάζεται και εν τέλει αξιολογείται από τον αναγνώστη.

Την αφήνουμε παρακάτω αυτούσια και κρατάμε αυτό: «Μείνε μακριά από τους αφιονισμένους, οποιασδήποτε ιδεοληψίας και εμμονής».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Δημήτρη Αλικάκου:

“Ανατομία μιας «είδησης».

Πάμε να δούμε πώς πρέπει να διαβάζουμε τα γεγονότα, από έναν άνθρωπο που έχει σχετική εμπειρία, και στην καταγραφή αυτών και στην κατάρριψη ψευδών ειδήσεων (είναι η δουλειά μου).

– Ισχύει ότι ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη στους 13 για απόπειρα εμπρησμού;
– Ναι ισχύει.
– Άρα είναι σίγουρα ένοχοι;
– Σε καμία περίπτωση.
– Τότε γιατί άσκησε δίωξη;
– Γιατί αυτό ισχυρίστηκαν οι 3 κατηγορούμενοι που τους «συνέλαβαν».
– Και γιατί να το πουν αν είναι ψέματα;
– Γιατί μόνο έτσι θα τη γλιτώσουν (άρθρο 275 ΚΠΔ).
– Ναι, αλλά το δημοσίευμα λέει ότι «βρέθηκε να έχουν στην κατοχή τους μια αυτοσχέδια κατασκευή αποτελούμενη από λάστιχα (αυτοκινήτου) ξύλα και βενζίνη».
– Τίποτα από αυτά δεν βρέθηκε αποδεδειγμένα στην κατοχή τους. Οι ίδιοι το αρνούνται. Πρόκειται -το ξαναλέω- για ισχυρισμό των κατηγορουμένων.
– Δηλαδή δεν έχει καμία αξία ο ισχυρισμός τους;
– Έχει. Όση έχει ο ισχυρισμός κάθε κατηγορούμενου που προσπαθεί να δικαιολογήσει την πράξη του.
– Ναι αλλά το δημοσίευμα λέει ότι «σύμφωνα με τον εισαγγελέα υπήρξαν μάρτυρες…».
– Δεν υπάρχει καμία δήλωση του εισαγγελέα. Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ για μια υπόθεση σε εξέλιξη.
– Άρα είναι αθώοι οι 13, που μπήκαν παράνομα στη χώρα, από την κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού;
– Όχι.
– Είναι ένοχοι;
– Όχι.
– Τι είναι τότε;
– Θα αποφασίσει η δικαιοσύνη. Όχι οι δημοσιογράφοι. Ούτε οι σχολιαστές στα κοινωνικά δίκτυα.
– Θέλεις να μου πεις κάτι με όλα τα παραπάνω;
– Ναι. Να αμφιβάλεις στις βεβαιότητες των άλλων και να σέβεσαι μόνο τα γεγονότα -όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα.
– Κάτι άλλο;
– Ναι. Να βάζεις το μυαλό σου να σκέφτεται. Και να μπαίνεις στη θέση των άλλων. Αναρωτήσου: 13 ταλαίπωροι έκαναν χιλιόμετρα περπάτημα να περάσουν τα σύνορα, και πήγαν να βάλουν φωτιά για να πλακώσουν εκεί οι αρχές, από τις οποίες ήθελαν να ξεφύγουν; Και φωτιά όχι σε κάποιο δάσος, αλλά «μέσα στην πόλη, 50 μέτρα από το LIDL», όπως παραδέχονται οι τρεις κατηγορούμενοι. Και μάλιστα απόπειρα εμπρησμού όχι με ένα απλό στουπί ή λίγα ξερόχορτα, αλλά με ολόκληρη εμπρηστική κατασκευή που θέλει κόπο και χρόνο για να φτιαχτεί. Έχει λογική; Βγάζει νόημα όλο αυτό; Θα το έκανες στη θέση τους;
– Όχι. Αλλά αν τους έχουν βάλει οι Τούρκοι;…
– Άρα μιλάς για οργανωμένο σχέδιο;
– Ναι.
– Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ «ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν προκύψει στοιχεία περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού». Λες να ξέρουν λιγότερα από μένα κι εσένα; https://www.kathimerini.gr/…/pyrini-pagida-gia-18…/
– Όχι βέβαια. Αλλά ο Βελόπουλος λέει ότι «Οι συλλήψεις και οι ανακοινώσεις της Αστυνομίας επιβεβαιώνουν τους εμπρησμούς από χέρια παράνομων μεταναστών»
– Ψεύδεται. Δεν υπάρχει καμία σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας.
– Γιατί όμως είσαι τόσο βέβαιος;
– Το αντίθετο. Σου παρέθεσα τα γεγονότα που γνωρίζουμε έως τώρα. Όσο μια υπόθεση εκκρεμεί στην δικαιοσύνη οφείλουμε να αποφεύγουμε τις βεβαιότητες και να παρακολουθούμε την εξέλιξή της.
– Καλώς. Κάτι άλλο;
– Ναι. Τελευταίο. Σύμφωνα με τα έως τώρα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας έχουν γίνει 140 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμούς σε αγροτοδασικές εκτάσεις. Οι 23 εξ αυτών για πρόθεση. Μάντεψε πόσοι από αυτούς ήταν ξένοι που πέρασαν παράνομα τα σύνορα;
– Κανένας ε;
– Μπράβo! Μαθαίνεις εύκολα βλέπω, καθώς διαπιστώνω αναζητάς με πείσμα την αλήθεια. Είσαι έντιμος άνθρωπος. Μείνε μακριά από τους αφιονισμένους, οποιασδήποτε ιδεοληψίας και εμμονής.
Καλό δρόμο.”

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην χάσετε