8 Δεκεμβρίου, 2023

Περί μικροαστισμού

0

Οι ειδήσεις χωρίς εξαρτήσεις

Με αφορμή το περιστατικό στον Πειραιά και την δολοφονία του ανθρώπου από το πλήρωμα του blue horizon μου ήρθε στο μυαλό μου ο καταπληκτικός Ραφαηλίδης και συγκεκριμένα ο τρόπος που εξηγούσε την φυσιογνωμία του μικροαστού.

Έλεγε ο Ραφαηλίδης: “Κάθε μικροαστός ονειρεύεται τον αστό που ζεσταίνει μέσα του, που τον μεγαλώνει στο θερμοκήπιο της μεγάλης ελπίδας για ένα πέρασμα στην “ανώτερη τάξη”. Κάθε ψιλικατζής ονειρεύεται ένα σούπερ μάρκετ. Και επειδή το όνειρο για μερικούς πραγματοποιείται, όλοι οι χάχες πιστεύουν πως θα βγει αληθινό και γι αυτούς. Δεν έχει σημασία που οι περισσότεροι πεθαίνουν φτωχοί. Σημασία έχει που ο καπιταλισμός τους επιτρέπει να ονειρεύονται το δικό τους πλούτο. Και ο φασισμός, που είναι η ακραία μορφή καπιταλισμού, είναι μια εγγύηση για τη διατήρηση του ονείρου για ένα πέρασμα στην “ανώτερη τάξη”.

Αυτά έλεγε μεταξύ άλλων ο Ραφαηλίδης και είναι τόσο επίκαιρος όσο ποτέ, μιας και δεν ξεμπερδέψαμε ποτέ από την μικροαστίλα.

Ο μικροαστός λοιπόν είναι όλη η βρωμιά αυτού του τόπου. Κυριαρχει παντού, γι αυτό και ο φασισμός έμπνεει μεγαλο μέρος της κοινωνίας.

Ο μικροαστισμός είναι το υπόβαθρο και του φασίστα. Ειναι ο τίποτας που νομίζει ότι θα τα αποκτήσει όλα. Που θα κάνει ότι μπορεί για να γίνει σαν αυτό που θαυμάζει. Αυτός ο σιχαμερός ανθρωπάκος που ειναι ικανός να κάνει τα πάντα για τα αφεντικά του. Αυτός που η κοινωνία μας του χαρισε το ονομα κυρΠαντελή. Δεν έχει σημασία που ανήκει πραγματικά, αλλά που αισθάνεται οτι μπορεί να ανήκει στο μέλλον.

Αυτός που μπορεί να γίνει και το φονικό όπλο του αφεντικού του.

Ο παραγοντίσκος, ο θρασύδηλος που κορδώνεται σαν παγώνι μπροστά στον αδύναμο, που αποκτά “εξουσία” νομίζωντας ότι παίρνει αξία και δύναμη.

Εκείνος που μπορεί να κλωτσά τον Ζακ στο κεφάλι, που μαχαιρώνει τον μετανάστη, που κάνει το σερίφη στον Έβρο, που θα ρουφιανεύσει, θα βολευτεί, θα πατήσει στον αδύναμο για να κερδίσει, εκείνος που μπορεί να κυνηγήσει έναν άνθρωπο στο τρόλεϊ για ένα εισιτήριο ή να πετάξει μέσα στην θάλασσα κάποιον άλλον για να μην χάσει ο δισεκατομμυριούχος εφοπλιστής στον οποίον δουλεύει, μόλις 36 ευρώ από ένα εισιτήριο.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην χάσετε