8 Δεκεμβρίου, 2023

Συντάξεις: Μετά τους δικαστές έρχονται και οι πολιτικοί – Δικαίωση μόνο για τα «ρετιρέ» των συνταξιούχων

0

Άνοιξε ο δρόμος για γενναίες αυξήσεις στις συντάξεις των πολιτικών (υπουργούς, βουλευτές κλπ).

Την κοινωνική φωτιά που σιγοκαίει λόγω των αλλεπαλλήλων περικοπών στις συντάξεις και τη δραματική μείωση του εισοδήματος των ασφαλισμένων φαίνεται πως πυροδότησε η… εκλεκτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για επιστροφή των συντάξεων των δικαστικών στα προ των Μνημονίων επίπεδα.

Κάτι τέτοιο συνεπάγεται αύξηση στις συγκεκριμένες συντάξεις έως και 30% ή 35%, η οποία μάλιστα θα επεκταθεί και στους πολιτικούς (υπουργούς, βουλευτές κ.λπ.)

Πρόκειται δηλαδή για μια διπλά προκλητική εξέλιξη: τόσο ως προς τις εξαιρέσεις ανάμεσα σε συνταξιούχους, όσο και αναφορικά με την επιλογή να ενισχυθούν οι πλέον ευκατάστατοι συνταξιούχοι…

Η οργή φαίνεται από τις ανακοινώσεις των συνδέσμων συνταξιούχων, αλλά και από τις αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και αυτό γιατί από την πλευρά των πιο αδυνάτων έχουμε:

1.Τα Δώρα των συνταξιούχων «καλώς» κόπηκαν έλεγε το Ελεγκτικό Συνέδριο το 2021 καθώς η απόφαση «προέκυψε από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

2.Οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για τη απόδοση των αναδρομικών μετά τον Ιούνιο του 2020, όπως νομοθετούσε η ΝΔ με τον νόμο Βρούτση (4670/20).

3.Η κυβέρνηση ακόμη δεν απέδωσε τα αναδρομικά για το 11μηνο (Ιούλιος 2015-Ιούνιος 2016) στους συνταξιούχους με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ιούνιος 2016).

Ασκός του Αιόλου

Και από την άλλη, έρχεται το Ελεγκτικό Συνέδριο και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Η απόφαση για «διόρθωση» των συντάξεων στα προ του 2012 επίπεδα, δηλαδή η κατάργηση των νόμων 4351/2012 & 4393/2012, αλλά μόνο για τους συνταξιούχους δικαστές προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των υπολοίπων 2,5 εκ. συνταξιούχων.

Πολλοί εκ των οποίων (1,1 εκ.) δεν πήραν φέτος αύξηση και πάνω από 950.000 δεν θα λάβουν αύξηση ούτε το νέο χρόνο λόγω της «προσωπικής διαφοράς» του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/16).

Παιδιά κατωτέρου Θεού

«Νιώθουμε τεράστια αδικία και πικρία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) Γιώργος Κουτσιμπογιώργος, ο οποίος διεκδικεί ισονομία και επέκτασης των προβλέψεων για το σύνολο των συνταξιούχων. «Δεν είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού» δηλώνει με ένταση.

Αν και η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εφαρμόσει την απόφαση μόνο για όσους προσέφυγαν, είναι φανερό ότι αποτελεί «σταχτή στα μάτια». Το σύνολο των συνταξιούχων δικαστικών και πολιτικών θα… δικαιωθούν προσφεύγοντες στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Ενώ θα μπορούσε η κυβέρνηση να επικαλεστεί ακόμη και τη διχογνωμία των δύο ανώτατων δικαστηρίων (Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο) και να παραπέμψει την διαφορά στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

50% μεγαλύτερες συντάξεις

Σε κάθε περίπτωση η επαναφορά των συντάξεων στα προ Μνημονίων επίπεδα σημαίνει ότι οι παλαιότεροι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν σημαντικά υψηλότερες συντάξεις, ακόμη και κατά 50%, εν σχέσει με τις αποδοχές που δίνει ο νόμος 4387/16 από τις 13/5/2016 και μετά.

Οπότε ανακύπτει θέμα ισονομίας μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων. Οι νεώτεροι μπορεί να ζητήσουν να επανεξεταστεί ο νομός Κατρούγκαλου.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις η «αχίλλειος πτέρνα» του συστήματος είναι οι προσφυγές των δικαστικών, γιατί τις αναπροσαρμογές τις παίρνουν και οι πολιτικοί ή οι προσφυγές των συνταξιούχων πολιτικών, γιατί τις αυξήσεις θα τις λάβουν και οι δικαστικοί…

Μοιάζει να έχει άνοιξε ο ασκός του Αιόλου αναφορικά με το υπαρκτό πρόβλημα της επάρκειας των συντάξεων, την οικονομική ισορροπία του Ασφαλιστικού Συστήματος (πεπερασμένοι πόροι, δημογραφικό, υποασφαλισμένη εργασία) και λόγω του κοινωνικού αυτοματισμού που προκαλούν οι διακρίσεις και αδικίες…

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην χάσετε