8 Ιουλίου, 2020

Ντοκιμαντέρ: ELDORADO – ο αγώνας για τις Σκουριές – ELDORADO – The Struggle for Skouries (βίντεο)

Επιμέλεια: Σεμπάστιαν Τριστάν – Sebastian Tristan

29 Μαΐου 2020

Με αφορμή το πρόσφατο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και αυτά που δρομολογούνται στις Σκουριές μας ήρθε στο μυαλό το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ των Leopold Helbich και Wasil Schauseil… δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

Να σημειώσουμε πως το εν λόγο ντοκιμαντέρ ανέβηκε στη πλατφόρμα του Vimeo ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του.

Από το omnia tv και τον Αλέξανδρο Λιτσαρδάκη

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του, το ντοκιμαντέρ “ELDORADO – The Struggle for Skouries” των Leopold Helbich και Wasil Schauseil, είναι πλέον διαθέσιμο για όλους.

Η παραγωγή χρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους τους θεατές, οι οποίοι είχαν και την ευκαιρία να δουν πρώτοι την ταινία, μέσω καμπάνιας στην ιστοσελίδα indiegogo, με 150 δωρεές να καλύπτουν το 102% της παραγωγής. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει, με τον καλύτερο ίσως μέχρι στιγμής τρόπο, την καταστολή και την ποινικοποίηση του κινήματος, την πολιτική της εταιρίας, ενώ δε διστάζει να επιρρίψει ευθύνες στις κυβερνήσεις που συνετέλεσαν σ’ αυτήν την καταστροφή αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου του ντοκιμαντέρ:

Η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής της καναδικής εξορυκτικής εταιρίας Eldorado Gold, η οποία φτιάχνει ένα «χρυσό» μονοπώλιο. Παρόλο που τα εξορυκτικά της σχέδια θα οδηγήσουν σε ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, η εταιρία έχει την υποστήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια των πολιτικών για την προσέκλυση των «επενδύσεων».

Υπάρχει μεγάλη πίεση στον τοπικό πληθυσμό προκειμένου να μην αντιδράσει. Παρόλα αυτά, οι τοπικές κοινότητες αντιτίθενται στις εξορυκτικές δραστηριότητες εδώ και χρόνια. Η μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε «εξορυκτική χαβούζα» προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για πρώτες ύλες των βιομηχανιών, με τεράστιο όμως κόστος για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το «ELDORADO – ο αγώνας για τις Σκουριές» είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον αγώνα των πολιτών ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή στο μεγαλύτερο εξορυκτικό έργο στην Ευρώπη. Με συνεντεύξεις κατοίκων της περιοχής και αρχειακό υλικό, το ντοκιμαντέρ περιγράφει την ποινικοποίηση του κινήματος και το υψηλό κόστος του χρυσού που θα πληρωθεί με την καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δείτε το video:

Sleppy