19 Μαΐου, 2024

«Δωράκι» Καραμανλή στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ 600 εκατομμυρίων

0

Έγγραφα «φωτιά» φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Αυγή, μία ημέρα μετά την κατάθεση του πρώην υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή στην εξεταστική για την πολύνεκρη σιδηροδρομική σύγκρουση στα Τέμπη. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράφει ο δημοσιογράφος Νίκος Μορφονιός, «η κυβέρνηση της Ν.Δ. διά του αρμόδιου υπουργού Κ. Αχ. Καραμανλή χάρισε σχεδόν 600 εκατ. ευρώ στην Hellenic Train, που περιλαμβανόταν ως υποχρέωση επενδύσεων εκ μέρους της ιταλικής εταιρείας σε δύο αδιαμφισβήτητα γραπτά τεκμήρια: στο μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2019 το υπουργείο Μεταφορών με την Hellenic Train, αλλά και στο προσχέδιο της σύμβασης για τις άγονες γραμμές, που κατατέθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 2020 στο υπουργείο Μεταφορών, υπογεγραμμένο μάλιστα από την ίδια την ιταλική εταιρεία μετά από έναν ολόκληρο χρόνο διαπραγμάτευσης».

Το δημοσίευμα φανερώνει πως στο πλαίσιο της συμφωνίας, «οι επενδύσεις που υποχρεούται να υλοποιήσει η Hellenic Train προς όφελος του Δημοσίου στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης των άγονων γραμμών, με συνολική επιδότηση από το ελληνικό κράτος 930 εκατ. ευρώ σε βάθος 15ετίας, ανέρχονται κατ’ ελάχιστον σε 645 εκατ. ευρώ και κατά μέγιστο σε 810 εκατ. ευρώ!»

Τέλος, το ρεπορτάζ αποκαλύπτει «το γεγονός ότι στη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ηellenic Train τον Απρίλιο του 2022 (και επικυρώθηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του ίδιου έτους) έκαναν φτερά κοντά στα 600 εκατ. ευρώ από τις αρχικά συμφωνημένες επενδύσεις της ιταλικής εταιρείας!» Διαβάστε αναλυτικά τη δημοσιογραφική έρευνα εδώ. 

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *