19 Μαΐου, 2024

Κατάπιαν τη γλώσσα τους για τον Ανθιμο Αμανατίδη

0

Σιγήν ιχθύος τηρεί η κυβέρνηση σχετικά με τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ και πρώην στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ, που κατηγορείται για το έγκλημα των Τεμπών και αφέθηκε ελεύθερος με δρακόντειους όρους.

Σιωπή ασυρμάτου, κράτημα της ανάσας και ακινησία. Είναι η μέθοδος της κυβέρνησης από την περασμένη Πέμπτη, όταν έγινε γνωστό ότι δύο πρώην στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία στην Ευρωπαία Ανακρίτρια με την επιβολή συνολικής χρηματικής εγγύησης 1,1 εκατομμυρίου ευρώ και με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Το ύψος των ποσών της εγγύησης που ορίστηκε λένε ότι δεν έχει προηγούμενο στα δικαστικά χρονικά, αλλά την κυβέρνηση περισσότερο την απασχολεί το γεγονός ότι το ένα από τα δύο πρόσωπα, όπως έχει ήδη αποκαλυφθεί, είναι ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) Ανθιμος Αμανατίδης.

Μπορεί η κυβέρνηση πέντε μέρες τώρα να απαντά κρατώντας την ανάσα της, αλλά η μέθοδος έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια και απόδοση. Ο κ. Αμανατίδης, αδελφός της βουλεύτριας Χανίων της Ν.Δ. Σέβης Βολουδάκη, βρίσκεται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΑΘ από τις 30 Απριλίου 2020, όταν είχε κληθεί να αντικαταστήσει τον Νάρκισσο Γεωργιάδη που είχε μείνει στη θέση μόνο για έξι ταραχώδεις μήνες («Εφ.Συν.», 10.3. 2020, «Το υπερταμείο “έπνιξε” τον Ν. Γεωργιάδη στα νερά της ΕΥΑΘ».)

Και η σχέση του κ. Αμανατίδη με τον ΟΣΕ είναι γνωστή από το βιογραφικό του αφού διετέλεσε «από το 2010 στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., υπεύθυνος για την προκήρυξη διαγωνισμών έργων, αλλά και για την επίβλεψη της κατασκευής (Construction Μanagement) μεγάλων έργων υποδομής & Η/Μ εγκαταστάσεων». Κι έτσι βρέθηκε ένας εκ των κατηγορουμένων που, όπως έγραψε ήδη το περασμένο Σάββατο η «Εφ.Συν.» («Αντίλαλος… από τις ευρωκαμπάνες στα κυβερνητικά γραφεία», 23-25.3.2024), αντιμετωπίζουν το βαρύτατο κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Αυτό περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, αδικήματα όπως «απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου επιχειρησιακού προγράμματος, με αντικείμενο ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας που υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ, σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ελληνικού Δημοσίου», ηθική αυτουργία, ψευδή βεβαίωση με σκοπό προσπορισμού σε άλλον αθέμιτου οφέλους και «απιστία σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ελληνικού Δημοσίου, εκ της οποίας η ζημία που προκλήθηκε υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ».

Όλα αυτά συνδέονται βέβαια με την κατηγορία ότι «οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν τη Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής – το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο Αδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία».

Ο κ. Αμανατίδης είναι στέλεχος της Ν.Δ. στη Βόρεια Ελλάδα. Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστός, ωστόσο στις 31 Ιανουαρίου 2019 ο κ. Αμανατίδης είχε οριστεί αναπληρωτής γραμματέας οργανωτικού της Ν.Δ. και δούλευε για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος. Μπορεί παραμονές των εκλογών να είχε παραιτηθεί ενοχλημένος που έμεινε έξω από τα ψηφοδέλτια φίλος του («Κανένας “άξιος” γαλάζιος δεν χάνεται στη Θεσσαλονίκη», «Εφ.Συν.», 8.5.2020), ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε καθόλου να αξιοποιηθεί την επομένη των εκλογών τοποθετούμενος αρχικά στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ πριν από τη μεταπήδηση στη θέση του CEO της ΕΥΑΘ.

Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια πέρασαν… νερό και πολύ ανέφελα για τον κ. Αμανατίδη, ο οποίος αποδείχθηκε ικανός στη λείανση εντάσεων και εσωτερικών προβλημάτων. Οι τελευταίες του εμφανίσεις καταγράφονται στην αρχή του μηνός (5 Μαρτίου) όταν υποδέχθηκε τον διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Μακεδονία, Μιχάλη Μπεκίρη, και δύο μέρες αργότερα όταν συνυπέγραφε «πράσινη» διμερή σύμβαση για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος (PPA) με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.

Αντιθέτως απείχε από τη μεγάλη εκδήλωση (22.3), το «ραντεβού στις δημόσιες βρύσες», τη συνεργασία δηλαδή ΕΥΑΘ-Δήμου Θεσσαλονίκης για να τοποθετηθούν βρύσες στη Νέα Παραλία (ανήμερα της απολογίας του δηλαδή στην Ευρωπαία Ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα). Και για να μην ξεχνιόμαστε, είχε εισηγηθεί και ανέμενε την έγκριση για επιπλέον χρεώσεις 30% στο πάγιο και κλιμακωτά έως 15% στις οικιακές καταναλώσεις («Αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια της ΕΥΑΘ», «Εφ.Συν.», 16.3.2024).

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *