«Καταστροφικό σενάριο η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Λέσβο»
Επανέρχεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για εγκατάσταση 153 ανεμογεννητριών στη Δυτική Λέσβο με αφορμή την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Β.Α. Αιγαίου με την Ηπειρωτική Ελλάδα

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση σε Μυτιλήνη και Άγρα από την «Κίνηση Πολιτών για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο» πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε με βασικό θέμα ενημέρωσης και συζήτησης την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Δυτική Λέσβο με βάση το επενδυτικό ενδιαφέρον της εταιρείας Ρόκας ΑΒΕΕ όπως αυτό είχε εκδηλωθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2010.
Τότε η επένδυση της εταιρείας Ρόκας – iberdrola είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία και στις συλλογικότητες πολιτών που ασχολούνται με το περιβάλλον και την προστασία της πανίδας. Η επένδυση δεν προχώρησε ωστόσο το 2022 η εταιρεία ανανέωσε το ενδιαφέρον της λαμβάνοντας βεβαιώσεις παραγωγού για αιολικό πάρκο και εγκατάσταση ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 306 mw.
Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί διάλογοι» ο Άκης Παπασαράντης μέλος της Κίνησης για την προστασία των νησίδων, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που έγινε το Σαββατοκύριακο, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το ενδιαφέρον των εταιρειών ανανεώθηκε λόγω της προγραμματισμένης διασύνδεσης των νησιών με το δίκτυο διανομής ενέργειας της Ηπειρωτικής Ελλάδας έως το 2030.
Ο κ. Παπασαράντης μαζί με την ομάδα της κίνησης για τις ελεύθερες νησίδες περιέγραψε τη μάχη που δόθηκε και εξακολουθεί να δίνεται για την αποτροπή εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις μικρές νησίδες του νοτίου Αιγαίου για τις οποίες υπήρχε σχεδιασμός μετατροπής τους σε δομές παραγωγής ρεύματος καταστρέφοντας το οικοσύστημα τους.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Λέσβου ο κ. Παπασαράντης σημείωσε ότι θα ήταν καταστροφικό να γίνει πάρκο ανεμογεννητριών στη Δυτική Λέσβο αφού οι 153 ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν σε διάφορες περιοχές θα προκαλέσουν εκτός από την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος πολλά ακόμη σοβαρά οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα στους γύρω οικισμούς.
Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ότι ακόμη και ο χαρακτηρισμός NATURA έτσι όπως είναι δομημένη η ελληνική νομοθεσία δεν σταματά τις εταιρείες από τις καταστροφικές τους επενδύσεις, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν σχετικά προεδρικά διατάγματα που να καθορίζουν με ακρίβεια τους περιορισμούς.
Ο Άκης Παπασαράντης ανέφερε ότι η καλύτερη λύση για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της Λέσβου είναι η αξιοποίηση της γεωθερμίας, και της ηλιακής ενέργειας με την ύπαρξη βέβαια ενός εργοστασίου το οποίο θα λειτουργεί υποστηρικτικά.
Επισήμανε μάλιστα ότι αν προχωρήσει η διασύνδεση έως το τέλος της δεκαετίας είναι μια πολύ δαπανηρή διαδικασία αφού κοστίζει κατά μέσο όρο ανάλογα με το βάθος της θάλασσας 3 εκατομμύρια ευρώ για κάθε χιλιόμετρο και το κόστος φυσικά θα καλυφθεί από το δημόσιο και τους Έλληνες φορολογούμενους.