13 Απριλίου, 2024

H ημέρα του θεάτρου γιορτάζεται καθημερινά στη Βο(υ)λή…

0

Από τη Νίνα Γεωργιάδου

H ημέρα του θεάτρου γιορτάζεται καθημερινά στη Βο(υ)λή με παραστάσεις κυνισμού και χυδαιότητας, στα όρια του σκληρού πορνό.

Στην παράσταση με το έργο «πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής», ο θίασος έπαιξε χωρίς κοινό στα έδρανα καθώς η παράσταση είχε ήδη παιχτεί, πολύ πετυχημένα, με όρους σοκαριστικά γυμνής κυβερνητικής πλειοψηφίας και το εντελώς κοινό θα έπληττε από το προκαθορισμένο τέλος.

Τα φουαγιέ, ωστόσο, και τα καφέ του πορνοθέατρου ήταν ασφυκτικά γεμάτα. Από τους καφενόβιους απουσίαζε μόνο ο τσεκουράτος, στον οποίο είχε ανατεθεί ο ρόλος του στάσιμου χορικού, πιο στάσιμου και απ’ τα στάσιμα νερά των βούρκων.

Στην παράσταση με το έργο «πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής», οι μάρτυρες-ηθοποιοί, σε ρόλους υπουργών, γενικών γραμματέων, γενικών διευθυντών και λοιπών αθυρμάτων, απήγγειλαν τα ποιήματά τους, είπαν ανερυθρίαστα, όπως αρμόζει σε καλούς ηθοποιούς, τα ψέματά τους και ο εντεταλμένος πρόεδρος της «εξεταστικής επιτροπής», ο «μεγάλος προβολέας» (βλέπε φωτό) που ορίστηκε από τον θεατρώνη, ενέπαιξε το βαρύ πένθος της μάνας και της χώρας και λειτούργησε ως από μηχανής θεός αρχαίας ιλαροτραγωδίας, κλείνοντας το φάκελο και αθωώνοντας τους φονιάδες.

Η παράσταση «μομφή» παίχτηκε, όπως ορίζουν οι κανόνες, στην κατάμεστη αίθουσα του πορνοθέατρου.

Ένας από τους ηθοποιούς, του οποίου το όνομα φέρνει κάτι σε φλώρο και ο οποίος ήρθε με μεταγραφή, από άλλους περιφερόμενους θιάσους, κοινώς μπουλούκια, εκστόμισε την ατάκα, «όσοι μιλούν για μπάζωμα είναι για τα μπάζα», που πολύ ενθουσίασε το εντελώς κοινό, το οποίο χειροκρότησε ώσπου πόνεσαν τα μαλακά, αδούλευτα χέρια του.

Μετά από αυτές τις δύο παραστάσεις, αλλά και όσες προηγήθηκαν, ο Ιονέσκο απέσυρε οριστικά το Ρινόκερο και ο Ίψεν επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει για τους δικούς του Βρυκόλακες, «Στο έργο αυτό» εννοώντας την παράσταση του πορνοθέατρου, «θα γνωρίσετε κάτι που αποκαλώ, Βρυκόλακες. Νεκροί που επιστρέφουν μετά θάνατο εμποδίζοντας τον άνθρωπο να ζήσει τη ζωή του».

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *