13 Απριλίου, 2024

Διεθνής διάκριση για την εφημερίδα «δημοκρατία» του ομίλου ΕΣΤΙΑ!

0

Η «δημοκρατία», αποσπώντας «Έπαινο», ήταν υποψήφια για το βραβείο «Εφημερίδα της Χρονιάς 2024»

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που αποτελεί θεσμό στον παγκόσμιο Τύπο. Τα μεγαλύτερα ονόματα των εφημερίδων διεθνώς έδωσαν το «παρών» στην απονομή των βραβείων την Τρίτη, στην καρδιά του Λονδίνου. Εκεί ήταν και η «δημοκρατία», η πρώτη και μοναδική έως τώρα εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ιστορία των βραβείων.

Η εφημερίδα, που εκπροσωπήθηκε από τον εκδότη της Γιάννη Φιλιππάκη και τον διευθυντή της Δημήτρη Ριζούλη, επιλέχθηκε ως μία από τις επτά διεκδικήτριες για το βραβείο «Διεθνής Εφημερίδα της Χρονιάς 2024», μια μεγάλη τιμή για όλους τους εργαζομένους της «δημοκρατίας».

Η λαμπρή τελετή έλαβε χώρα στο «London Hilton Bankside» με περισσότερους από 300 καλεσμένους από τον χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας και παρουσιαστή τον Μαρκ Ντέρντεν-Σμιθ, έναν από τους διασημότερους και πιο αγαπητούς τηλεοπτικούς παρουσιαστές στη Βρετανία, που κέρδισε τις εντυπώσεις με το φλεγματικό του χιούμορ.

Ο Γκάρι Κάλουμ, διευθυντής των «Newspaper Awards 2024», δήλωσε: «Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τα Βραβεία Εφημερίδων επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στον έντυπο Τύπο, αναγνωρίζοντας τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που συνεχίζει να παίζει το έντυπο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε στην ψηφιακή εποχή, με τους τεχνολογικούς γίγαντες να κυριαρχούν στο μερίδιο των διαφημιζομένων». 

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, για πολλούς, οι εφημερίδες και οι γνήσιες αξιόπιστες φίρμες ειδήσεων παραμένουν ουσιαστικό μέρος της καθημερινής ζωής. Η ποιότητα και η ποσότητα συμμετοχής στα Βραβεία Εφημερίδων 2024 είναι απόδειξη της συνεχιζόμενης ανθεκτικότητας του έντυπου Τύπου».

«Φέτος έχουμε εξαιρετικές υποψηφιότητες από την Ελλάδα μέχρι την Κίνα και ήταν πολύ δύσκολη η δουλειά των κριτών» τόνισε ο παρουσιαστής της βραδιάς.

Στον υψηλότερου κύρους διαγωνισμό έντυπης δημοσιογραφίας του Ηνωμένου Βασιλείου η «δημοκρατία» έδωσε το «παρών» ως υποψήφια για το πολυπόθητο και κορυφαίο βραβείο INTERNATIONAL NEWSPAPER OF THE YEAR Premier Award, που αφορά όλες τις διεθνείς ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών. Αξιολογούνται αποκλειστικά για τη θεματολογία τους, τη δημοσιογραφική πληρότητά τους, την αξιοπιστία τους, την ποιότητά τους κ.λπ.

Εχοντας ήδη κατορθώσει να φτάσει στην τελική φάση και να ανακηρυχθεί υποψήφια ανάμεσα στους επτά τελικούς διεκδικητές, η «δημοκρατία» είχε «αντιπάλους» τις «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» (Γερμανία), «Le Monde» (Γαλλία), «China Daily» (Κίνα, παγκόσμια έκδοση), «ABC» (Ισπανία), «Børneavisen» (Δανία) και «The National» (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Το βραβείο «Διεθνής Εφημερίδα της Χρονιάς 2024» κέρδισε τελικά η «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», η κυριακάτικη έκδοση της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), της θεωρούμενης πιο έγκυρης γερμανικής εφημερίδας. Είναι η πολυνίκης του διαγωνισμού, έχοντας αναδειχθεί Διεθνής Εφημερίδα της Χρονιάς συνολικά επτά φορές από το 2009.

«Ιδιαίτερος Επαινος» απονεμήθηκε στην «Børneavisen» από τη Δανία και «Επαινος» στις «δημοκρατία» (Ελλάδα), «ABC» (Ισπανία), «China Daily» (Κίνα, παγκόσμια έκδοση), «Le Monde» (Γαλλία), «The National» (UAE).

Οι κριτές του διαγωνισμού έγραψαν για τη «δημοκρατία»: «Με εντυπωσιακά πρωτοσέλιδα, η καθημερινή εφημερίδα “δημοκρατία” είναι μια εφημερίδα που έχει σχεδιαστεί για να τραβήξει την προσοχή σας με την πλούσια θεματολογία της και τη χρήση της φωτογραφίας».

Στις υπόλοιπες κατηγορίες, οι νικητές ήταν οι εξής:

– Εθνική Εφημερίδα της Χρονιάς 2024: i newspaper. Ιδιαίτερος Επαινος: «The Guardian».

– Εφημερίδα της Χρονιάς Σαββατοκύριακο 2024: «Financial Times Weekend». Ιδιαίτερος Επαινος: «The Sunday Times».

– Εθνικό Ενθετο/Περιοδικό της Χρονιάς (Εβδομαδιαίο) 2024: «Saturday» («The Guardian»).

– Εθνικό Ενθετο/Περιοδικό (Μη Εβδομαδιαίο) 2024: «LUXX» («The Times»).

Η απονομή των βραβείων καλύφθηκε ζωντανά με ειδησεογραφικά ρεπορτάζ σε πάμπολλες χώρες, από μεγάλα σάιτ της Γερμανίας μέχρι φυσικά τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων που συμμετείχαν στην εκδήλωση στις διάφορες κατηγορίες, όπως οι «Guardian», «Irish News», «Impartial Reporter», καθώς και αυτών οι οποίες ξεχώρισαν λαμβάνοντας «Επαίνους».

Για τη «δημοκρατία» ήταν μια βραδιά χαράς, τιμής και υπερηφάνειας. Η εφημερίδα γύρισε στην Ελλάδα με «Επαινο» στην κατηγορία της, έχοντας αποσπάσει κολακευτικά σχόλια από τους κριτές. Το να αναγνωρίζεται και να ξεχωρίζει ανάμεσα στις κορυφαίες ναυαρχίδες του διεθνούς Τύπου είναι μια πολύτιμη νίκη όχι μόνο για τη «δημοκρατία», αλλά και για τον ελληνικό έντυπο Τύπο γενικότερα.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *