13 Απριλίου, 2024

Διθύραμβοι Σέρβων για Τσίπρα, τι στάση κράτησε για το Κόσοβο

0

Τη στιγμή που ο ίδιος ο Σέρβος ηγέτης επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Ντόρα Μπακογιάννη, για την έκθεσή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Βελιγράδι έχουν μόνο θερμά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο μόνος που δεν υπερψήφισε την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη, πέραν των τεσσάρων Σέρβων βουλευτών που καταψήφισαν!

Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές, η στάση του πρώην Πρωθυπουργού απέτρεψε το Βελιγράδι από ενδεχόμενο συμπέρασμα για εχθρική στάση της Ελλάδας έναντι της Σερβίας.

Aλέξης Τσίπρας: Απαιτούνται περισσότερες ενέργειες από το Κόσοβο

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε την Έκθεση, την προοπτική ένταξης του Κοσόβου και το γεγονός ότι χάρη και στις προσπάθειές της κας Μπακογιάννη, το Κόσοβο αναγνώρισε τη νόμιμη ιδιοκτησία του Μοναστηρίου Decani στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν αρκεί ως μοναδική προυπόθεση (όπως εισηγείται η Έκθεση) και απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από την Πρίστινα ειδικά σε σχέση με την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών, για την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό.

Υπογράμμισε ότι η ένταση έχει αυξηθεί πολύ στην περιοχή με αμοιβαία ευθύνη των πλευρών και απαιτούνται περισσότερες εκ των προτέρων εγγυήσεις για να συνεισφέρει πραγματικά στην ειρήνη στα Βαλκάνια, η ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Προσέθεσε δε ότι απαιτείται επιπλέον συζήτηση με τις χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο, για το καθεστώς υπό το οποίο θα ενταχθεί στον οργανισμό.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη έκθεση υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων, και το επόμενο βήμα είναι η ψήφιση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση τον Απρίλιο. Αν ψηφιστεί, τον Μάιο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών για την τελική απόφαση.

Δείτε τα σχετικά δημοσιεύματα στη Σερβία

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *