13 Απριλίου, 2024

Κώστας Ηλιάκης: Εναλλακτική πρόταση για την μεταφορά ρεύματος στην Κρήτη που προστατεύει το περιβάλλον και την Δημόσια υγεία (βίντεο)

0

.

.

Με αφορμή την συνέντευξη του προέδρου εργαζομένων ΔΕΗ Χανίων κου Κώστα Ηλιάκη στα “Χανιώτικα Νέα” για την εναλλακτική τεκμηριωμένη πρόταση του, για την μεταφορά ρεύματος στην Κρήτη που αφορά την εγκατάσταση των Πυλώνων Υψηλής Τάσης στον Αποκόρωνα, και των Ανεμογενήτριων στα Σφακιά (Παράκτια Πόντιση Καλωδίου).

.

.

Το νεο έργο που σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ για την μεταφορά ρεύματος απο τα Δυτικά προς τα Ανατολικά της Κρήτης περιλαμβάνει 269 πυλώνες σε μια απόσταση περίπου 100 χλμ ( Χανιά – Δαμάστα ) και δεκάδες χιλιόμετρα νέας οδοποιίας και υποέργων. Το αποτύπωμα που θα αφήσει στο περιβάλλον και συνάμα στον άνθρωπο ένα τέτοιο έργο ειναι ασσύληπτο.

Ακόμα και η υπογειοποίηση του έργου ειναι δύσκολη διότι το καλώδιο θα περάσει μέσα από κατοικημενες περιοχές, θα γίνουν πολλές παρακάμψεις και πολλές ενστάσεις που θα καταλήξουν σε δικαστικές διαμάχες ,  πράγμα πολύ χρονοβόρο.

Δεν υπάρχει αδιέξοδο όπως αναφέρουν , υπάρχει λύση έτσι ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή του φυσικού τοπίου αλλά και η έκθεση των πολιτών στην ακτινοβολία των πυλώνων.

Το καλώδιο μπορεί να ποντιστεί στην θάλασσα όπως συμβαίνει στην Ιταλία και το Ισραήλ. Στην Ιταλία ο ανάδοχος του έργου είχε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργειο Περιβαλλοντος και την τοπική κοινωνία. Ο  διάλογος στις φάσεις σχεδιασμού και δημόσιας διαβούλευσης είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες από 120 συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με περιφερειακές και δημοτικές διοικήσεις, συλλόγους και πολίτες.

Η υπογειοποίηση του καλωδίου θα ξεκινάει από τον Υποσταθμό Χανίων μέχρι την θέση προσαιγιάλωσης που θα επιλεγεί κατάλληλα, πιθανότατα  ανατολικά του λιμένα της Σουδας. Απο εκεί συνεχίζει με παράκτια πόντιση μέχρι τη θέση προσαιγιάλωσης του καλωδίου Αττικής – Κρήτης και κατόπιν χρήση της υφιστάμενης υπόγειας όδευσης μέχρι την Δαμάστα. Για γίνει η μελέτη και το έργο χρειάζονται 2 με 3 χρόνια.

Ορισμένοι αναφέρουν τον κινδυνο του black out λόγω καθυστέρησης της μεγάλης διασύνδεσης (Αττικής – Κρήτης). Στις 04/03/2024 ψηφίστηκε ο νόμος Νόμος 5092 ( ΦΕΚ Α 33/04.03.2024 ) και στην συνέχεια εγκρίθηκε απο την Ευρωπαική Επιτροπή Ενέργειας που δίνεται παράταση στην λειτουργία των υπάρχων εργοστασίων μέχρι και το 2025.  Για να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού θα τοποθετηθούν συνολικά 80 MW , 20 MW στα Χανιά , 60 MW στον Αθερινόλακο και 3 αεριοστρόβιλοι το 2025. Οποτε θεωρητικά για τα δυο επομενα χρόνια υπάρχει ενεργειακή επάρκεια. Αυτά τα δύο χρόνια ειναι αρκετά για να γίνουν οι μελέτες πόντισης του καλωδίου και πιθανόν να χρειαστεί ακόμη ένας χρόνος για να υλοποιηθεί το έργο.

Δεν είναι δυνατόν ο ΑΔΜΗΕ να διαφημίζει έργα με υποβρύχια καλώδια κατά μήκος της Αδριατικής για να συνδεθεί με την Κεντρική Ευρωπη ή αντίστοιχα έργα για Κύπρο, Δωδεκάνησα κλπ και να μην είναι σε θέση να εξαλείψει κάθε πρόβλημα όχλησης προς το βόρειο τμήμα της Κρήτης, με ένα έργο σαν αυτά που προσφάτως υλοποιήθηκαν στην Ιταλία (σκέλος του αγωγού Tyrrhenian Link από Νάπολη μέχρι Σικελία) ή έχουν εξαγγείλει στο Ισραήλ (παράκτια ποντιση από τον βορρά προς το νότο της χώρας)

Όλα ειναι θέμα πολιτικής βούλησης και συμφερόντων!

Ηλιάκης Κώστας , Πρόεδρος εργαζομένων ΔΕΗ ΧΑΝΙΩΝ

.

.

.

.

.

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *