19 Μαΐου, 2024

Ανάσταση: Πώς να προστατέψετε τα ζώα σας από τα βεγγαλικά

0

Πανικό προκαλούν στα ζώα τα αμέτρητα βεγγαλικά και οι χιλιάδες κροτίδες που πέφτουν κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ανάστασης. Η εικόνα ζώων συντροφιάς να ψάχνουν να κρυφτούν μέσα στο σπίτι τη στιγμή που πέφτουν τα βεγγαλικά, είναι εξαιρετικά οικεία στους κηδεμόνες τους, που κάθε χρόνο ανησυχούν για τους μικρούς τους φίλους.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Γεώργιος Χαραλαμπάκης, εξηγεί αρχικά ότι «τα πυροτεχνήματα επηρεάζουν τα ζώα συντροφιάς λόγω ηχητικών, οπτικών και οσφρητικών ερεθισμάτων από τον ήχο, τη λάμψη και τη μυρωδιά αντίστοιχα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαραλαμπάκης μιλώντας στο grtimes.gr, γνωστοποίησε ότι ένα ζωάκι συντροφιάς μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του, καθώς «πέρα από το στρες και τη μόνιμη φοβία (σε έντονους θορύβους) που μπορεί να προκληθεί, υπάρχει και η πιθανότητα παροδικής ή μόνιμης βλάβης στην ακοή του ζώου, ειδικά αν βρίσκεται κοντά σε κροτίδες που εκρήγνυνται».

Λέει ακόμη ότι χρειάζονται από λίγα λεπτά μέχρι και ώρες για να συνέλθουν, κάτι που εξαρτάται κατά κύριο λόγο από «την ένταση των ερεθισμάτων και την ευαισθησία τους».

Εννοείται φυσικά ότι οποιοδήποτε ζώο δεν πρέπει για κανέναν λόγο να έρθει σε επαφή με πυροτεχνήματα, καθώς μπορούν να του προκαλέσουν δερματικά εγκαύματα, ενώ δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι οι κίνδυνοι για τα αδέσποτα ζώα από τη ρίψη βεγγαλικών, είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου εξηγεί επιπλέον ότι από τα πυροτεχνήματα κινδυνεύουν και τα πουλιά, παρότι οι κίνδυνοι μειώνονται, καθώς τα βεγγαλικά θα πέσουν νύχτα, οπότε και δεν πετούν.

Πώς θα προστατέψετε τα ζωάκια που φοβούνται

Σε ό,τι αφορά τώρα όσα μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να προστατεύσουμε τα ζωάκια που πανικοβάλλονται από τη ρίψη των βεγγαλικών, ο κ. Χαραλαμπάκης εξηγεί πως είναι σημαντικό να τα κρατήσουμε μέσα στο σπίτι.

«Πρέπει να κλείσουμε τις κουρτίνες ώστε να μη βλέπουν τις λάμψεις, να ανεβάσουμε την ένταση στην τηλεόραση, ώστε να μειώσουμε το ερέθισμα από τον κρότο των πυροτεχνημάτων, αλλά και να είμαστε δίπλα στο κατοικίδιό μας και να το χαϊδεύουμε, προκειμένου να ηρεμήσει».

Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει εκδώσει ένα φυλλάδιο για τους ιδιοκτήτες ζώων, όπου εμπεριέχονται αναλυτικές οδηγίες για πώς να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας από τους έντονους θορύβους το βράδυ της Ανάστασης:

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *