Καζάρμα: Η κορυφή του ενεργειακού παραλογισμού – Δόθηκε άδεια εγκατάστασης ενός αιολικού εργοστασίου με 9 ανεμογεννήτριες

Η πρώτη επιβλητική εικόνα που καλωσορίζει στην άγρια ομορφιά των Αγράφων όποιον ανεβαίνει από τον κάμπο της Καρδίτσας στην λίμνη Πλαστήρα είναι η κορυφογραμμή της Καζάρμας. Eκεί απάνω στην περίβλεπτη από όλη την Δυτική Θεσσαλία, κορυφογραμμή Καζάρμα – Πυροφυλάκιο πάνω από την Λίμνη Πλαστήρα και εντός της προστατευόμενης περιοχή Natura των Αγράφων και της Περιοχής Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους της Λίμνης Πλαστήρα, μία θυγατρική εταιρεία της ΙΝΤΡΑΚΑΤ έχει λάβει άδεια εγκατάστασης ενός αιολικού εργοστασίου με 9 ανεμογεννήτριες, ύψους 149 μέτρων η καθεμιά.

Τα Άγραφα, μία από τις ομορφότερες ορεινές περιοχές της πατρίδας μας και προορισμός μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, συνίσταται σε δεκάδες βουνά μήκους και πλάτους 60χλμ με δεκάδες άγριες κορυφές, επτά από τις οποίες με υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων. Εδώ πηγάζουν οι ποταμοί Ταυρωπός, Αγραφιώτης αλλά και εκατοντάδες παραπόταμοι και ρέματα που υδροδοτούν τον Αχελώο, τις λίμνες Πλαστήρα και Κρεμαστών και άλλες μικρότερες. Αποτελούν έναν λαβύρινθο από διάσελα, χαράδρες, ορμητικά ποτάμια, πυκνά δάση, γκρεμούς και αλπικά οροπέδια. Τα μεγάλα υψόμετρα, το γεωμορφολογικό ανάγλυφο, τα πυκνά δάση, η διακριτική, μέχρι τώρα, παρουσία του ανθρώπου έχουν συμβάλει στη διατήρηση πλούσιας άγριας ζωής και δεκάδων απειλούμενων ειδών της ελληνικής πανίδας και χλωρίδας. Πρόκειται για ένα από τα πιο παρθένα οικοσυστήματα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.

Το πυροφυλάκιο της Καζάρμα, ένα τοπόσημο της περιοχής ορατό από οποιοδήποτε σημείο του οροπεδίου της Νεβρόπολης, έχει ύψος μόλις 7 μέτρων. Εάν υλοποιηθεί η εγκατάσταση των αιολικών εργοστασίων το πρώτο πράγμα που θα βλέπει ο επισκέπτης της λίμνης, αυτό που θα αντικρίζουμε από τον κάμπο όταν σηκώνουμε τα μάτια προς την Κοιμωμένη των Αγράφων, θα είναι ένα πρώην βουνό που πλέον θα έχει γίνει νταμάρι.

Περιβαλλοντικό έγκλημα
Η κορυφογραμμή εγκατάστασης του έργου είναι περίβλεπτη από όλη την Λίμνη Πλαστήρα και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura και Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και το έργο με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες των 150μ., πέρα από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα δημιουργήσει αλλοιώνοντας το φυσικό ανάγλυφο του βουνού και επηρεάζοντας την φυσική ροή των υδάτων και των πηγών από τις οποίες υδρεύονται τα κοντινά χωριά, θα μετατρέψει επίσης ένα προστατευόμενο παρθένο φυσικό περιβάλλον σε βιομηχανικό τοπίο, ακυρώνοντας την όποια προοπτική ανάπτυξης της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα έργο αιολικού σταθμού (ΑΣΠΗΕ) 41,4 MW για το οποίο το 2011 – 2012, τότε που η ελληνική κοινωνία αγωνιούσε για τα μνημόνια και τα έργα της πράσινης ανάπτυξης λανσάρονταν ως απαραίτητες μνημονιακές δεσμεύσεις, είχε εκδοθεί ΑΕΠΟ (δυστυχώς μετά από θετική εισήγηση του τότε Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας) και άδεια εγκατάστασης. Ωστόσο, για χρόνια είχε μείνει ανενεργό. Το 2022 η ανάδοχος εταιρεία έκανε τροποποίηση του σχεδιασμού και μειώνει τις Α/Γ από 18 σε 9 διπλασιάζοντας όμως το μέγεθός τους. Το ύψος των Α/Γ από 99,5 μ γίνεται 149,3 και τα πτερύγια από 71μ σε 133μ, με αποτέλεσμα να χρειάζονται και πολύ μεγαλύτερες επεμβάσεις στο περιβάλλον για την μεταφορά και εγκατάστασή τους.
Περισσότερα εδώ.