8 Ιουλίου, 2020

Σήμα-μυστήριο λαμβάνει η Γη κάθε 157 μέρες από την άκρη γαλαξία-νάνου

Επιμέλεια: Σεμπάστιαν Τριστάν – Sebastian Tristan

22 Ιουνίου 2020

Σε απόσταση τριών δισ. ετών φωτός από τον πλανήτη μας και συγκεκριμένα, από την άκρη ενός γαλαξία-νάνου, κάθε 157 ημέρες, λαμβάνουμε στη Γη ένα μυστηριώδες σήμα.

Ο λόγος για τον οποίο το σήμα έχει προκαλέσει απορία στους επιστήμονες είναι ότι, καταφθάνει στην Γη σε τακτική συχνότητα. Αν και το σήμα είχε ανακαλυφθεί από το 2017 και είναι γνωστό σαν FRB 121102, οι επιστήμονες μόλις τώρα, κατάφεραν να βρουν το μοτίβο του. Ωστόσο, δεν είναι σε θέση ακόμη να πουν αν πρόκειται για τεχνητό ή φυσικό σήμα.

Κατά τη διάρκεια των 157 ημερών, το σήμα εμφανιζόταν για 90 συνεχόμενες ημέρες και στη συνέχεια, σιγούσε για 67 ημέρες. Με την ολοκλήρωση του κύκλου αυτού, το σήμα άρχισε να επαναλαμβάνεται με την ίδια συχνότητα ακριβώς, κάτι που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους επιστήμονες. Για την ώρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι το σήμα εκπέμπεται από ένα μέρος το διαστήματος όπου επικρατούν ακραίες και συνήθιστες συνθήκες.

Δεν είναι η πρώτη φορά όπου οι επιστήμονες ασχολούνται με ένα μυστηριώδες σήμα από το διάστημα, μέσα στο 2020. Τον Φεβρουάριο, ανακαλύφθηκε ένα επίσης μυστηριώδες σήμα, γνωστό ως FRB 180916.J0158+65 ή για συντομία FRB 180916 , το οποίο επαναλαμβανόταν κάθε 16 ημέρες και εμφανιζόταν κάθε μία ώρα, για τέσσερις συνεχείς ημέρες, προτού σιγήσει στη συνέχεια, για 12 ημέρες.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, στις 9 Ιανουαρίου 2020, οι επιστήμονες, σε συνεργασία με τα ραδιοτηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Δίκτυου VLBI (VLBI) και το οπτικό τηλεσκόπιο Gemini North στη Mauna Kea της Χαβάης, κατάφεραν να εντοπίσουν την πηγή FRB 180916, σε μια τοποθεσία μέσα σε έναν γαλαξία που ονομάζεται SDSS J015800.28 + 654253.0. Αυτό τοποθετεί την πηγή σε ερυθρή μετατόπιση 0,0337, περίπου 457 εκατομμύρια έτη φωτός από το Ηλιακό Σύστημα (σημαντικά πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλα FRB που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα).

Πριν από τη δημοσίευση της μελέτης στο Nature , είχαν παρατηρηθεί μόνο δύο τύποι FRB: Οι μη επαναληπτικοί και οι επαναληπτικοί. Οι μη επαναληπτικοί είναι «εφάπαξ» FRB, πιθανώς συνδεδεμένοι με καταστροφικά αστρικά γεγονότα. Αντιθέτως, οι επαναληπτικοί δεν είναι εφάπαξ, αλλά αντίθετα εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες απρόβλεπτες, σποραδικές και ακανόνιστες εκρήξεις ακτινοβολίας, οι δε πηγές τους είναι λιγότερο κατανοητές. Το FRB 180916 φαίνεται να αντιπροσωπεύει έναν τρίτο και νέο τύπο FRB που μπορεί να ονομαστεί περιοδικός επαναλήπτης.

Να σημειωθεί ότι, οι ερευνητές έχουν μέχρι στιγμής βρει πάνω από 100 τύπους γρήγορων ραδιοφωνικών σημάτων, αλλά μόνο 10 από αυτά επαναλαμβάνονται. Συνήθως, τα σήματα που λαμβάνουν τα όργανα των επιστημόνων από το Διάστημα αφορούν ενεργειακά κύματα από διάφορα φυσικά φαινόμενα ή από Μαύρες Τρύπες.

Από το Εναλλακτική δράση

Sleppy