Αυτοί είναι οι κοινοί στόχοι ΕΥΠ και Predator
Φωτιές» ανάβει νέο δημοσίευμα για το μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών και παρακολουθήσεων, καθώς αποκαλύπτεται ότι το ένα τρίτο των στόχων του Predator είχαν βρεθεί στο στόχαστρο και της ΕΥΠ.
Στις 17 Ιουνίου 2024, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος διερευνά την υπόθεση των υποκλοπών, μαζί με δύο πραγματογνώμονες που όρισε ο ίδιος –έναν καθηγητή πανεπιστημίου με αντικείμενο τη ρομποτική/μηχανοτρονική και έναν Αστυνόμο Β’ με ειδίκευση στα εφαρμοσμένα πληροφοριακά συστήματα– πέρασαν το κατώφλι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Οι τρεις άνδρες είχαν μαζί τους μια λίστα με 116 τηλεφωνικούς αριθμούς. Ο κατάλογος αυτός περιείχε τους ταυτοποιημένους από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) αποδέκτες SMS που ήταν μολυσμένα
Predatorgate: Τι έγραφαν τα SMS-παγίδα που έλαβαν επιχειρηματίες, υπουργοί και δημοσιογράφοι με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator που εμπορεύεται η εταιρεία Intellexa. Σκοπός της επίσκεψης στην ΕΥΠ ήταν ένας: να ερευνήσουν για ποιους από αυτούς τους 116 αριθμούς είχαν εκδοθεί διατάξεις άρσης απορρήτου των επικοινωνιών τους για λόγους εθνικής ασφαλείας. Τα ευρήματα της έρευνάς τους πιστοποιούν πέραν πάσης αμφιβολίας αυτό που γράφουμε εδώ και χρόνια: ότι οι νομότυπες (και συχνά καταχρηστικές) επισυνδέσεις και οι παράνομες παρακολουθήσεις εκπορεύονται από το ίδιο κέντρο και είναι σε γνώση του πρωθυπουργικού γραφείου.
Η ταυτοποίηση των 87 συνδρομητών
Η λίστα με τους 116 τηλεφωνικούς αριθμούς προέκυψε από την έρευνα που ξεκίνησε αυτεπάγγελτα η ΑΠΔΠΧ ήδη από τον Ιούλιο του 2022 σχετικά με την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων μέσω Predator. Αφορμή ήταν η στόχευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη. Τον Απρίλιο του 2023 και αφού είχε καταφέρει να ταυτοποιήσει με τη βοήθεια των εταιρειών κινητής τους 115 από τους 116 παραλήπτες μολυσμένων μηνυμάτων, η Αρχή ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών – που ερευνούσε τότε την υπόθεση, προτού της αφαιρεθεί απροειδοποίητα τον Οκτώβριο του 2023 με απόφαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη και ανατεθεί στον αντεισαγγελέα του ΑΠ Αχιλλέα Ζήση.
Η πολυπόθητη διασταύρωση αυτής της λίστας, δηλαδή η αντιπαραβολή της με όλες τις νόμιμες επισυνδέσεις που έχουν διαταχθεί, άργησε 14 ολόκληρους μήνες (Απρίλιος 2023 – Ιούνιος 2024). Οι οκτώ μήνες πέρασαν όσο την υπόθεση χειρίζεται ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, ενώ τους προηγούμενους έξι οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών, όπως και η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), που είναι καθ’ ύλην αρμόδια για τη διασταύρωση, συναντούσαν συνεχώς εμπόδια στο να προχωρήσουν τον έλεγχο. Αποκορύφωμα ήταν η αντισυνταγματική
Γιατί μας αφορά όλους αυτό που συμβαίνει με την ΑΔΑΕ αλλαγή μελών της ΑΔΑΕ, των οποίων είχε ολοκληρωθεί η θητεία, από την κυβερνητική πλειοψηφία και η αντικατάστασή τους με άλλα της αρεσκείας της και φυσικά η απότομη αφαίρεση
Αποκαθηλώθηκαν οι εισαγγελείς των υποκλοπών λίγο πριν τις διώξεις κατά δύο προσώπων της υπόθεσης από τα χέρια των δύο Εισαγγελέων Πρωτοδικών, που είχαν ζητήσει από την ΑΔΑΕ να προχωρήσει στον έλεγχο.
Σύμφωνα με το εμπιστευτικό πόρισμα της ΑΠΔΠΧ, από τους 115 αριθμούς των οποίων οι κάτοχοι ταυτοποιήθηκαν, οι 32 ανήκουν σε νομικά πρόσωπα, οι 64 ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και τα 19 νούμερα είναι κινητά «μίας χρήσης», ή αλλιώς burners, δηλαδή νούμερα που έχουν καταχωρηθεί σε ονόματα υπηκόων ασιατικών χωρών και φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκαν σε κάποιο δοκιμαστικό από τους χειριστές του Predator.
Η Αρχή εντόπισε περισσότερες από 225 περιπτώσεις απόπειρας εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού προς 94 διαφορετικούς αριθμούς, οι οποίοι ανήκουν σε 87 φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εταιρικά κινητά δηλαδή). Από τους υπολογισμούς έχουν αφαιρεθεί τα burners και οι αριθμοί προσώπων που φαίνεται πως δεν σχετίζονται με απόπειρα εγκατάστασης Predator. Κάτι που δεν είχε δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα και αποκαλύπτει το inside story είναι ότι μέσα σε αυτούς τους τηλεφωνικούς αριθμούς είναι το κινητό του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, όπως και του δημοσιογράφου και εκδότη του Πρώτου Θέματος, Τάσου Καραμήτσου.
Ο έλεγχος των δύο πραγματογνωμόνων και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση απέδειξε ότι από αυτά τα 87 πρόσωπα, για τα 27 είχε εκδοθεί τουλάχιστον μία διάταξη άρσης του απορρήτου τους από την ΕΥΠ. Με άλλα λόγια, έναν στους τρεις στόχους του Predator τον άκουγε και επισήμως η ΕΥΠ – κάποιους για διάστημα δύο ολόκληρων ετών, με πρόφαση λόγους εθνικής ασφάλειας. Από αυτούς τους 27, τους 22 τους άκουγαν νομότυπα το ίδιο διάστημα ή κοντινό με αυτό της απόπειρας μόλυνσής τους με Predator.
Τα νούμερα αυτά είναι απλώς ενδεικτικά, πιθανότατα δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερα και οι λόγοι είναι δύο:
- Διότι η έρευνα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει πιάσει μόνο την κορυφή του παγόβουνου, δηλαδή εστίασε μόνο σε γραπτά μηνύματα που εστάλησαν μόνο το 2021 μέσω δύο συγκεκριμένων SMS center και δεν ασχολήθηκε με αυτά που έχουν σταλεί είτε το 2020 είτε μέσω εφαρμογών (θύμα Predator πήρε μολυσμένο μήνυμα στην εφαρμογή signal για παράδειγμα)
- Διότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης μαζί με τους δύο πραγματογνώμονές του επέλεξε να πάει στην ελεγχόμενη για την υπόθεση ΕΥΠ και όχι στους παρόχους. Αν είχε πάει στους παρόχους, θα είχε πρόσβαση σε όλες τις διατάξεις άρσης απορρήτου ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική έκρυψαν 6.705 άρσεις απορρήτου για εθνική ασφάλεια για λόγους εθνικής ασφαλείας, δηλαδή όχι μόνον αυτές που παραγγέλθηκαν από την ΕΥΠ, αλλά και αυτές που εκδίδονται κατόπιν αιτήματος της Αντιτρομοκρατικής και αποτελούν τη μερίδα του λέοντος. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, κατά την επίσκεψή τους στην ΕΥΠ δεν είχαν απευθείας πρόσβαση στο αρχείο της Υπηρεσίας, αλλά τα αιτούμενα στοιχεία τούς παρασχέθηκαν.
Περισσότερα εδώ.