Χιλιάδες μαθητές εκτός πανεπιστημίων – 9.000 κενές θέσεις λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων και οι βάσεις εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση που ανακοινώθηκαν χθες, επιβεβαιώνουν για ακόμη μια χρονιά ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) λειτουργεί ως επιπλέον «κόφτης» για χιλιάδες υποψηφίους, οι οποίοι έμειναν εκτός της διαδικασίας υποβολής μηχανογραφικού ή εκτός των σχολών επιλογής τους, ενώ την ίδια στιγμή και φέτος μένουν κενές χιλιάδες θέσεις σε πανεπιστήμια.
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, από τους 99.082 υποψηφίους συνολικά από όλες τις κατηγορίες (ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, απόφοιτοι με συμμετοχή σε πανελλαδικές 2022 και 2023 χωρίς νέα εξέταση), μηχανογραφικό δελτίο συμπλήρωσαν 73.161. Συνολικά, από όλες τις παραπάνω κατηγορίες υποψηφίων, εισάγονται 63.412 σε πανεπιστήμια, ΑΣΠΑΙΤΕ, Σχολές Αστυνομίας, Στρατού, Ακαδημία Πυροσβεστικής κ.λπ. Τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται σε αντίστοιχα επίπεδα με πέρσι.
Από τη μεγάλη κατηγορία των ΓΕΛ πήραν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις 74.847 υποψήφιοι. Από αυτούς, μηχανογραφικό συμπλήρωσαν οι 54.713 και τελικά εισήχθησαν οι 52.171. Στο σύνολο των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές από αυτήν την κατηγορία, το ποσοστό επιτυχίας είναι 69,7%. Από αυτούς, εισάγονται 49.170 σε πανεπιστήμια, 232 σε ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ και 2.769 σε στρατιωτικές κ.λπ. σχολές.
Αντίστοιχα, στα ΕΠΑΛ, από το σύνολο των 15.569 υποψηφίων που πήραν φέτος μέρος στις εξετάσεις, μηχανογραφικό κατέθεσαν οι 9.782 και τελικά εισάγονται 5.855. Στο σύνολο των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές από αυτήν την κατηγορία, το ποσοστό επιτυχίας είναι 37,61%. Από αυτούς εισάγονται 4.999 σε πανεπιστήμια, 98 σε ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ και 758 σε στρατιωτικές κ.λπ. σχολές.
Τον περασμένο Μάη, το υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι ο συνολικός αριθμός των εισακτέων σε πανεπιστήμια θα ανέλθει σε 68.851, συνεπώς με μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων σύμφωνα με τα οποία σε πανεπιστήμια, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ (δηλαδή πλην Στρατιωτικών, Αστυνομικών Σχολών, Πυροσβεστικής κ.λπ.) τελικά εισάγονται 59.552, φαίνεται να μένουν κενές περίπου 9.000 θέσεις.
Οι κενές θέσεις φαίνεται να εντοπίζονται σε ορισμένα τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, όπως του ΔΠΘ, του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Αιγαίου, Ιονίου κ.ά., αλλά και σε πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ιδιαίτερα σε τμήματα Θεολογίας, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, αλλά και Μαθηματικών, Φυσικής. Τα τμήματα Φυσικής εμφανίζονται με πολύ λιγότερους εισακτέους (σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ λιγότερους από τους μισούς!) από τις θέσεις που προβλέπονταν πανελλαδικά!
Η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής των επιτυχόντων θα ανακοινωθεί με αναλυτική εγκύκλιο.
Στη διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την ειδική κατηγορία σοβαρών παθήσεων (5%) έλαβαν μέρος 2.606 συνολικά υποψήφιοι, από τους οποίους εισήχθησαν οι 2.225.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επιλογής με το παράλληλο μηχανογραφικό για τις δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ), ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων με οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό φέτος ανήλθε σε 21.511, εκ των οποίων 19.613 υποψήφιοι είναι απόφοιτοι Λυκείων σχολικού έτους 2023-2024, ενώ 1.898 είναι απόφοιτοι παλαιότερων ετών. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των αποτελεσμάτων, οι επιτυχόντες του παράλληλου μηχανογραφικού είναι συνολικά 16.211. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική εγγραφή των επιτυχόντων για τις δημόσιες ΣΑΕΚ του υπουργείου Παιδείας είναι από Δευτέρα 29/7 έως Τρίτη 10/9. Όσοι απόφοιτοι Λυκείου ενδιαφέρονται να εγγραφούν σε δημόσιες ΣΑΕΚ του υπουργείου Παιδείας, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο σύστημα επιλογής υποψηφίων καταρτιζόμενων από Δευτέρα 19/8 έως Τρίτη 10/9.