3 Οκτωβρίου, 2024

Νοίκιασαν το Βυζαντινό Μουσείο για να κάνει γλέντι η «Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Άννα-Μαρία»!

0

Μια προκλητική -σε όλες τις πλευρές της- απόφαση πήρε η διορισμένη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη διοίκηση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Παραθέτουμε την απόφαση, όπως δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, για να ξέρουμε για τι ακριβώς συζητάμε.

1. Ενα κρατικό μουσείο διατίθεται για να κάνει γλέντι ένας ιδιώτης. Δείπνο για 250 άτομα με ορχήστρα! Μάλιστα, δεν αναφέρεται καν στην απόφαση, όπως υποχρεούται η διοίκηση, σε ποιους χώρους του μουσείου θα γίνει το γλέντι, για να μπορεί να κριθεί περαιτέρω. Σε κάθε περίπτωση, είναι πρόκληση να νοικιάζεται για ιδιωτικό γλέντι ένα από τα μεγάλα κρατικά μουσεία. Ποιος ο λόγος; Για δεκαπέντε χιλιάρικα που είναι το ενοίκιο του χώρου; Αυτά είναι τα αποτελέσματα της μετατροπής των μουσείων σε ΝΠΔΔ (από την ίδρυσή τους και μέχρι το 2023 λειτουργούσαν ως Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού).

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ιδρύθηκε ως Κρατικό το 1914 και για πάνω από έναν αιώνα οι διευθυντές του έδωσαν αγώνα για να μην είναι και να μην θεωρείται εκκλησιαστικό μουσείο ή παράρτημα της Αρχιεπισκοπής. Με τους διορισμούς των Μητσοτάκη-Μενδώνη, «φυτεύτηκε» και ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας στη διοίκησή του (μαζί με έναν… τσιμεντοβιομήχανο και άλλες «προσωπικότητες»).

2. Ο ιδιώτης που νοίκιασε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για να τραπεζώσει και να διασκεδάσει τους φίλους του είναι η «Αυτής Μεγαλειότητας Βασίλισσα Αννα-Μαρία». Ετσι ακριβώς αναφέρεται στην απόφαση. Το όνομα είναι γραμμένο στα Δανικά (για ευνόητους λόγους), όμως τη βασίλισσα της Δανίας τη λένε Μαίρη και δυο βασίλισσες της Δανίας δεν υπάρχουν. Η γυναίκα του Γλίξμπουργκ εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον τίτλο «βασίλισσα» τον οποίο είχε κάποτε στην Ελλάδα. Τίτλο που δεν αναγνωρίζει η ελληνική έννομη τάξη μετά το δημοψήφισμα του 1974. Ερχεται τώρα να τον αναγνωρίσει η διοίκηση ενός κρατικού μουσείου που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

3. Είναι γνωστές οι σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με την έκπτωτη βασιλική φαμίλια των Γλίξμπουργκ. Ο πατέρας Μητσοτάκης, ξεπληρώνοντας στον Κοκό Γλίξμπουργκ τη βοήθειά του για την ονομασθείσα «αποστασία» του 1965, είχε χαρακτηρίσει «unfair» («άδικο») το δημοψήφισμα του 1974! Και ο υιός Μητσοτάκης έστειλε τη Μενδώνη να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην κηδεία του έκπτωτου Κοκού και μετά, επειδή του την έπεσε ο Σαμαράς, έστειλε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Πικραμμένο, για να αναβαθμίσει την επίσημη κυβερνητική συμμετοχή στην κηδεία ενός ιδιώτη.

Επίσης, άριστες σχέσεις με τους Γλίξμπουργκ έχει το ιερατείο, όπως φάνηκε και στην κηδεία του Κοκού, που  χοροστάτησε ο ίδιος ο Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τους δεσποτάδες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Μπορούμε να αντιληφθούμε, λοιπόν, γιατί το αίτημα της «Αυτής Μεγαλειότητας Βασίλισσας Αννας-Μαρίας» να κάνει γλέντι στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο έγινε ασμένως δεκτός από τη δεξιά διοίκησή του μουσείου. Στις 6 Σεπτέμβρη υπέβαλε το αίτημα η Γλιξμπούργκαινα, στις 12 Σεπτέμβρη το ενέκρινε το ΔΣ του μουσείου, στις 17 Σεπτέμβρη εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε η απόφαση της γενικής διευθύντριας.

ΥΓ. Δεκαπέντε χιλιάρικα το ενοίκιο για το «μαγαζί», βάλτε το πολυτελές κέτερινγκ (καρέκλες, τραπέζια, λουλούδια, φαγητά και ποτά), βάλτε την ορχήστρα και τα τεχνικά της (ήχος και φώτα), βάλτε σερβιτόρους και λοιπό προσωπικό, βάλτε την καθαριότητα μετά, το φυσάει το παραδάκι η έκπτωτη χήρα. Λογικό είναι. Τόσες δεκαετίες κατάκλεβαν τον ελληνικό λαό, πώς να μην τρωγοπίνουν «στην υγειά των κορόιδων»;

ΚΟΝΤΡΑ

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μην χάσετε