19 Μαρτίου, 2024

Ρένα Δούρου: Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη η εξόντωση της προοδευτικής παράταξης

0

Της Ρένας Δούρου για την Κυριακάτικη Kontra News

Η περίοδος του «μένουμε σπίτι» στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης σημαδεύτηκε από το σκάνδαλο “σκόιλ ελικίκου” και από την καμπάνια των 20 εκατομμυρίων που μοιράστηκαν από την κυβέρνηση με αδιαφάνεια σε ΜΜΕ και ιστοσελίδες. Όμως αυτά, όπως φαίνεται πλέον, ήσαν μόνο η αρχή. Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουδόλως ενδιαφέρεται για τις καταστροφικές συνέπειες της επερχόμενης τεράστιας ύφεσης, για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, για τη στήριξη των κλάδων του τουρισμού που καταρρέει. Ο θάνατος του εμποράκου είναι σε εξέλιξη – τα πρόσφατα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, είναι αποκαλυπτικά -, η ανεργία εκτινάσσεται όμως προτεραιότητα αυτής της ταξικής κυβέρνησης της “επιτελικής” αριστείας είναι άλλη. Είναι η σπίλωση και η ισοπέδωση της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στόχος, μέσω της άδικης και αβάσιμης στοχοποίησης προσώπων, είναι η πολιτική εξόντωση της προοδευτικής παράταξης προκειμένου η συντηρητική, ιδεοληπτική, αυταρχική κυβέρνηση να έχει ανοικτό το πεδίο μπροστά της με διπλό στόχο. Αφενός να ξεθεμελιώσει ό,τι με κόπο και τις θυσίες των πολιτών, έκτισε στο κοινωνικό επίπεδο, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να λεηλατήσει τα δημόσια ταμεία, όπως έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει. Γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα, σε αντίθεση με τους προκατόχους της, δεν άφησε πίσω της καμμένη γη αλλά γεμάτα ταμεία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα, αν φυσικά υπήρχε ανάλογη πολιτική βούληση, να εφαρμοστούν σειρά εμπροσθοβαρών οικονομικών μέτρων, έγκαιρης στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας ενόψει των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Ωστόσο το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι το πώς θα δημιουργήσει, μέσα από την απαξίωση της Δημοκρατίας και την καταβαράθρωση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος (όπως επιχειρεί τούτες τις μέρες) εκείνες τις προϋποθέσεις που θα διαιωνίσουν την παραμονή της στην εξουσία για την εφαρμογή του δόγματος των άκριτων ιδιωτικοποιήσεων και των άκρως ταξικών της πολιτικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, λειτουργώντας με αίσθηση ευθύνης όχι μόνο απέναντι στο υψηλό ποσοστό των πολιτών που τον εμπιστεύθηκαν στις τελευταίες εκλογές, αλλά απέναντι σε όλους τους πολίτες που σήμερα δοκιμάζονται, παρεμβαίνει σε δύο επίπεδα. Οργανωτικό και πολιτικό. Αναδιοργανώνεται και καταθέτει πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης. Εξελίσσεται στη μεγάλη, μαζική, δημοκρατική, προοδευτική παράταξη του 21ου αιώνα, που έχει σήμερα ανάγκη ο τόπος απέναντι σε αυτό το μαύρο σύστημα πολιτικής και ηθικής σήψης που εκφράζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτή η υβριδική έκφραση νεοφιλελευθερισμού και αυταρχισμού, που με την ανικανότητά της υπονομεύει ακόμη και την εθνική ακεραιότητα της χώρας. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταθέτει ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, που λαμβάνει υπόψη του τόσο τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, όσο και τα διδάγματα από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – τη λεπτομερή κριτική αποτίμηση που το κόμμα της Αριστεράς, σε αντίθεση με τους “συνήθεις” ενοίκους της εξουσίας, έκανε και δημοσιοποίησε.

Το συμφέρον του τόπου, του λαού δεν μπορεί να υποτάσσεται στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας σκληροπυρηνικής δεξιάς. Ας αναλογιστούν όλες και όλοι τις ευθύνες τους, όχι απέναντι σε ένα κόμμα ή ένα πρόσωπο, αλλά απέναντι στην κοινωνία. Οι καιροί είναι κρίσιμοι γιατί όπως παρατηρούσε ένας γνωστός Βρετανός ιστορικός “η εξουσία έχει την τάση να διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα”: ό,τι ακριβώς ισχύει για τη σημερινή, ηθικά ανερμάτιστη, πολιτικά και οικονομικά επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχισσα Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

About Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *